Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

  • garael: @Kotta: Nekem meg jobban tetszik, mint a múltkori. De ez már tényleg csak ízlés kérdése. (2018.03.22. 17:27) Royal Hunt: Cast In Stone (2018)
  • Kotta: tudjátok, hogy elfogult vagyok (pozitív irányban) velük, de azt kell mondjam, ez most elég lapos l... (2018.03.22. 13:52) Royal Hunt: Cast In Stone (2018)
  • fehérfarkas: @garael: "Mi a véleményed az új Therion rockoperáról? Nekem nagyon nagy csalódás, az első lemezt s... (2018.03.22. 06:52) Judas Priest: Firepower (2018)
  • fehérfarkas: @garael: Szerintem ez egy nagyon jó lemez, de nem szimfónikus metal, mint amire sokan vártak. Ez... (2018.03.22. 06:30) Judas Priest: Firepower (2018)
  • Régi Olvasó: @garael: Ha gonolod, szívesen átadom neked a maradék három fa termővé vágdosásának lehetőségét, h... (2018.03.21. 18:29) Judas Priest: Firepower (2018)
  • Utolsó 20

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

U.D.O.: Mastercutor Alive DVD (2008)

2008.10.22. 08:31 | Dionysos | 3 komment

Nem kicsit bulvár(f)os a téma, de érdekes lenne megkeresni a fiatal és csúnyácska Udo Dirkschneiderke (gyereknek sem lehetett szép) általános iskolai énektanárnénijét, hogy mondja már el ugyan, hányszor zavarta el az iskolai kórus közeléből az énekelni vágyó gyermeket. És lám, gondolta volna-e akkor, hogy énekesként fog elhíresülni majdan a nebuló, az éneklésre tökéletesen alkalmatlan hangi adottságaival.

Abszurd és csökött a világ, tehát az már önmagában rég nem szenzáció, ha egy fahangú senkiháziból, senkiházik által ünnepelt  "énekest"  gyárt a média, az azonban szinte egyedüli, hogy egy vokálisan ekkora antitalentum úgy váljon azzá, hogy a szakma is mellette áll. És valóban. U.D.O. nemhogy nem ciki, de életműve az Accept zenekarral és szólóban is mérföldkő.

Az Accept úgy alakította ki saját hangzását (ami megintcsak nem teljesen unikum, hiszen a Saxon és Judas Priest zenekarokból, meg úgy általában a NWOBHM mozgalomból jól  levezethető), hogy hirtelen elkezdett dolgozni a smirgli a germán törpe torkában, sőt a hagyatékot a szólópályáján átörökítve, dolgozik a mai napig is.

Ha megfeszülök sem tudom megfogalmazni, hogy miért jobb a rosszabb, azaz miért bukott az egyetlen igazi, képzett énekessel készült Accept lemez akkorát, mint ide a Machu Picchu, vagy hogy miért ráz még most is ki a hideg, ha meghallom a kő egyszerű Metal Heart (1985) nótát, azzal a végtelenül snassz és hatásvadász "Für Elise" szólóval a közepén. Csak nosztalgia lenne? Tény, hogy '85-ben mindig seprűt (flyingV-nek kinevezve) ragadtam, ha betettem a nótát és hangról-hangra nyomtam le hibátlanul a szólót, de annyi mindenről "derítette" ki később az idő, hogy nem értékálló és csak a kamasz lelkesedés emelte piedesztálra, hogy talán mégsem csupán az. Ezek a dalok, pl. az éppen dübörgő Midnight Mover, majdnem 25 év elteltével is elindítanak a söprű felé, pedig azóta már gitározni is megtanultam...

A logikus választ tehát nem tudom, azt viszont igen, hogy a feszes, masszív  Accept/U.D.O. dalok és himnuszok ezúttal is ütnek mint Papp Laci, a nagyon jó hangulatú turnézáró koncerten rögzített anyag pedig elég profi ahhoz, hogy az ember ott érezze magát Tüttlingenben, az éneklő német rockerek hónaljszagától csak szimbolikus távolságra. Mutatós a színpad, szépek a képek, a világítás, jók a vágások, az egy-két kandesz pedig azt igazolja, hogy nem babrálták sokat utólag a felvételeket.

Szóval fasza ez a anyag, még akkor is, ha a számos nóta közül azért van néhány töltelék, és azt sem állítom, hogy nincs igazság abban a passzio.hu oldalon olvasott kritikában, hogy a képi élmény hiányában azért el-elfoghatja az embert az unalom, ezt az elég egydimenziós zenei gondolkodást hallva.

Meg kell még jegyezzem, hogy az egykori Accept dobos Stefan Kaufmann, valamint a svájci Gianola (de csúnya, ő is!) gitárjátékánál hallottam már szilajabbat, ráadásul előbbinél még a fazon sincs meg, úgy néz ki, mint egy tartalékos Bundeswehr katona, aki éppen felvesz egy talált gitárt. Finoman szólva sem nő össze a két test. A lesajnáló végszó ellenére azért a fentebb leírtak az irányadók.

Túrisas

Címkék: dvd

A bejegyzés trackback címe:

http://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr63725864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

marianngabo 2008.10.25. 08:38:03

Az a fura, hogy a lemezkritika.hu-n kívül senki nem emlékezett meg eddig arról, hogy milyen évfordulóra készült ez koncert és a lemez. Kicsit utána kéne olvasni egy-két kiadványnak mielőtt írnak róla a T. kritikusok!

Dionysos 2008.10.25. 12:01:15

Elmondhatom, hogy ismerem a hazai websajtó rockvonulatát, ráadásul meglehetősen alaposan.
Ennek ellenére nem hiszem, hogy szabadkoznunk kellene, a felkészültséget és a stílust illetően.
Talán feltűnt, de ezek az írások úgy készülnek, hogy a rock iránt nem teljesen elkötlezettek számára is érdekes legyen.
Tehát nem úgy írunk pl., hogy a koncert apropója ez és ez volt, az első szám nagy döngöléssel..., a második visszafogottabban..., a harmadik lírai húrokat..., a negyedikben a sebességgel...,-ahogy egyébként a legtöbb oldalon ezt megteszik sivatagszárazan.
Azért a véleményt köszönjük.

garael 2008.11.07. 18:46:02

Hehehe, marianngabo-ban pedig magát Hellstart tisztelhetjük, aki most szépen vállon veregette magát.
HELL, azért ezt nem gondoltam volna, hogy idáig süllyedsz!