Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Edda: "Amíg él el nem felejti" DVD (2008)

2008.12.28. 17:21 | Dionysos | 23 komment

Vajon kinek és minek köszönhető, hogy a kiváló zenészekből álló, magyar hard rock zenekar DVD-jének megvásárlásakor végig ott motoszkált bennem, hogy jó lenne, ha nem jönne ismerős, mert akkor magyarázkodni kényszerülök, hogy mit keres a "köcsög Edda" lemeze a kezemben. Részben magamat is felmenteni igyekezvén arra jutottam, hogy a főbűnös csakis "Attisunk" lehet, akinek alapjáraton is tenyérbemászó fejével és megnyilvánulásaival (rocker aspektusból nézve több súlyos sebből is vérző életútjának dáridós szakaszában leginkább) a maradék hitelét is sikerült elmulatni.

Szerencsétlenségemre én még azt is láttam a tévében, amikor néhány éve a cigányvajdával és népes ko(lo)mpá(r)niájával együtt érkezett néhai Zámbó Imre előadóművész bulijára egy jót  rockerkodni… Ezen a ponton a pénztár előtt állva kicsit én is elbizonytalanodtam, hogy tudok-e a beruházás mellett kellő érvet felsorakoztatni, vagy el kell, hogy ismerjem, minderre nincs mentség, és még az is derekasabb lett volna, ha a saját hányadékába fullad bele, mint tette ezt számos rocker pályája csúcsán.

Mázlim volt, senki nem látta a vásárlást, aztán már más nem is maradt, mint reménykedni, hogy az anyag mindezt tudja otthon feledtetni. Talán el sem hiszitek, de az első lemez mai napig zseniális nótáinak (Minden sarkon, Egek felé, Kínoz egy ének) befejezéséig egy kukkot sem szól Pataky, és a kötelező "Jó estét, jó arcok-drága véreim" torokszorító másodperceit leszámítva úgy vágták a felvételt, hogy alig-alig halljuk szavát a következő két és fél órában.

Amit pedig tényként kell elmondjak; a zene műfaja nem hazai tingli-tangli pop-rock, hanem veretes hard rock, ami nemzetközi mércével is állja a versenyt. Hazai csapatokról ilyet nem mondunk sokszor, úgyhogy ezt tessék komolyan venni. Desmond Child slágernótáival (pl. Livin' On A Prayer – Bon Jovi) abszolút egyenértékű még az újkori Edda néhány slágere is. A "Csak bírd ki" refrénjét ugrálva éneklő majd 10.000 ember olyan lenyűgöző élmény, hogy ha ezt nem az Edda indukálná, hanem valamelyik nyugati AOR csapat, akkor a DVD-ről ódákat zengenének a hazai rocksite-ok. Megjegyzem teljes joggal, hiszen mind képben (a profi vágásokért az egykori Edda-gitáros Csillag Endre felelt), mind hangban nehéz kifogást találni. Engem csupán az alól és fölül végig látható, vékony sárga csík idegesít, de ez azért nem olyan elviselhetetlen.

A Papp László Sportaréna fullig van hangosan éneklő eddással, ami nem teszi tönkre a hangulatot, a fényerdőben úszó színpad pedig olyan pazar a zenekar mögötti, dalokhoz rendelt vetítéssel, animációs kisfilmekkel, hogy ilyet csak külföldön is a milliós lemezeladásokkal büszkélkedő csapatok engedhetnek meg maguknak.

A 30 nóta mindegyike nyílván nem a szívem csücske, olyan is van köztük, amit még egyszer sem voltam képes meghallgatni (Kör), de mégegyszer hangsúlyozom, hogy ez egy hard rock koncert, annak minden szépségével és erejével. Ha nem az lenne, akkor nem headbangelné végig a csapat a bulit és a szenzációsan gitározó Alapi Steve sem kergülne meg a "Veled vagyok" nóta közepén. Az itt játszott hosszú szólója, földönpörgéssel, eszelős gitárnyúzással (földön, vízen, levegőben) maga a ROCK.

Teljesen nem vagyok ugyan képben, de nem hiszem, hogy Magyarországon eddig sok hasonló színvonalú koncert DVD készült volna.

Túrisas

Címkék: dvd

A bejegyzés trackback címe:

http://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr82845450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.12.28. 21:07:30

Kár az Eddáért. :( Pedig a zenekar kurva jó, a Pataky rohadt jó énekes...és mégse... valahogy elvesztette a ...hitelességet.

rexter 2008.12.28. 21:38:26

bobnanza banza!!! :D:D
az mekkora volt mikor altalanos iskolas voltam, voltak a bonanzasok meg az eddasok:)

Doki 2008.12.28. 21:54:09

Hát, a Pataky már rég leírta magát. Nem kétlem, hogy a film kiváló, de Attisunk egy kalap fütty ma már. Megnézném, mert mindig szerettem egy halom nótájukat, csak ne kéne látni a hőnmagyarított miskolci kőrugdalót.
Ahogy fent látom, a legjobb mondat ez: elvasztette a hitelességét.

borovi 2008.12.28. 22:05:16

Az Edda Slamo kilépése óta megagáz. Gondolom, ez a koncertlemezről is pontosan lejön.

morpho 2008.12.28. 22:47:33

izé...Elvesztette...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2008.12.28. 23:28:32

Az Edda művek 1983-ban feloszlott.

Sajnáltam nagyon.

Ami azóta van, azt már több hozzászóló minősítette.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.12.28. 23:37:21

Edda Pataky nélkül semmi. Viszont pont a múltja miatt lehetne megintcsak őt magát lendületből pofán vágni.
"A kínoz egy ének" alatt a múltjuk is eszembe jut... Vajon mit mondana erről a számról ma Attis ?!

lopici_gaspar 2008.12.29. 01:00:14

miota pataki attiska macskanandragra cserelte az overalt azota kit erdekel az edda?

kenobi 74 2008.12.29. 06:54:58

Ez az Edda már nem az az Edda...Az első két-három lemez hihetetlen jó volt,tele egyéni ötletekkel zeneileg,a Slamó játéka meghatározó volt,de ez ami ma van,az ultraszar.De hát mint tudjuk ebben az országban a szart könnyeb eladni,sőt szinte csak azt lehet eladni.Remélem a Pataky nem bukkan fel többet a kövér lajos mulatós műsorában,mert már eddig is égő volt,nem kéne rosszabbítani a helyzetet...

Szűcslaci 2008.12.29. 07:42:39

Nem találjátok érdekesnek, hogy a legtöbben úgy látjátok, hogy az EDDA régen jó volt, most meg xar? Talán, mert a sablonos dalszövegeik a tiniknek szólnak...: senki nem szeret, csavarogsz, jajj-jajj, jó vagyok, mások rosszak, én nem vagyok más, jajj-jajj, mi lesz velem, roszzak vagytok, csillagos ég, jajj-jajj, szeressetek már, otthon lenni nem jó, jajj-jajj..........

retroflexus 2008.12.29. 08:04:23

Az Eddának volt az első három jó lemeze, aztán utána lakodalmas zenekarrá alakultak.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.29. 08:14:57

Mind azt páran írják, a korai lemezek totálisan vállalhatóak, aztán Pataky elment egy olyan irányba ahova nem kellett volna és meghalt az egész, így ma már önmaguk paródiája a zenekar. Kár értük.

Krézihajtány 2008.12.29. 08:55:36

Az Eddának az első 3 lemez mellett volt még pár kifejezetten faxa lemeze. Pl. ami a "Házunk ég...-gel kezdődik, asszem Változó idők a címe, az jól egyben van, meg iszonyúan krvajó zenélés megy azon a lemezen, amin pl. a Ha meghal a Nap van, tizenvalahányadik album.
Sajnálom, hogy Pataky ilyen vállalhatatlan fosokat csinált mint a dáridó, meg a koncert közbeni térítgetés... sajnos egy csomó rockénekesnél elmentek otthonról: Feró mentegőzős-kőbugris celebringyó lett, Vikidál exkomcsiügynök buzgó ősmagyar, Paksi Scooter degenerált könyvein meg színpadi dobdöntögető okádásain meg 10 éve röhögnek az ossian koncertlátogatók.

ekkerjoz 2008.12.29. 09:00:54

Az Edda Művek akkoriban volt utoljára jó, mikor az Omega előzenekaraként játszottak, zene terén Slamovits István vitte a hátán az együttest, nem Pataky.
Aztán persze a zeneügyi hatóság látott fantáziát bennük, hivatalosan is csúcsra kerültek, ami pénzzel is együtt járt, rendes magyarok módjára össze is kaptak, Slamo inkább zenélt volna, Pataky meg keresni akart.
Patakyban akkor csalódtunk először.
Mikor újraindította az Edda együttest, reménykedtünk, de hamarosan Attilánk bőrszerkóban és bőr tányérsapkában jelent meg, biztosan félreértett valamit.
Nem sokkal később kétes hitelügyekbe fogott, fővárosi pógár lett, zálogházakat nyitott, amiket sorra ki is raboltak, egyre inkább celebbé vált a jóember. Nem restellt cigánydalokkal pénzt keresni, mondjuk ez kimondottan jól állt neki. Kár volt abbahagynia.
A politikát sem kímélte, Kerényi oldalán vitézkedett, ő mondta először élő tévés adásban, hogy "ha rajtam múlna, csak a .....-re szavazNÁK", szép volt, őszinte pillanat.
Pataky proletárból proli lett.
Akár a giccs mértékegysége is lehetne.

SirRobin 2008.12.29. 11:31:20

Sziasztok! Gondolom itt megint csupa olyanok szidják porig az Eddát akik egy koncerten se jártak... én őket sajnálom. :) Szerintem luxus hogy van egy ilyen csapat itt az országban, és csakmert Attis elénekelte párszor a Kék a szemét nem megyünk koncertre, mert fujj és inkább egy nagy szar az egész. Nagy tévedésben élnek az ien emberek az a gond.

És ha már a "hitelesség"nél tartunk, ez a cikk ott vesztette el a hitelességét hogy a "Minden sarkon" című nótából "Minden lépcsőn ültem" lett. Pedig állítólag ez a szám még szerinted is jó... Gratulálok hozzá!

Magáról a koncertről meg annyit hogy nemcsak a vágásnak köszönhetően nem beszél a Pataky, mert nem erről szólt! Majd három óra tiszta Edda (van szám amit lehagytak a DVDről), és aki csak azért nem veszi meg a DVDt (amit egyébként januárban újra kell nyomni mert mind elfogyott) mert fél hogy valaki meglátja a vásárlást, hát magára vessen...

Legjobbakat

ekkerjoz 2008.12.29. 12:29:11

Hát, Sir Robin, engem vertek rendőrök Edda koncerten.
De nem ezért hanyagolom a Pataky-féle fiúcsapatot.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.29. 13:10:02

@SirRobin: Tök mindegy hány koncerten voltam, ha a zenéjük jó volt, most meg szar. A kettőnek köze nincs egymáshoz.

SirRobin 2008.12.29. 14:32:35

Oké ekkerjoz, bocsánat. A "tisztelet a kivételnek" kimaradt a kommentből. A szerzőnek pedig kössz a javításokért. :)

Továbbra is a legjobbakat!

rez 2008.12.29. 16:08:24

"...az első lemez mai napig zseniális nótáinak (Minden sarkon, Egek felé, Kínoz egy ének)..."
Csak korrigálásképpen: a Kínoz egy ének a második albumon van...

dév 2008.12.29. 18:08:10

Edda koncert hangfelvételét hallgatva kb ugyenez fogalmazódott meg bennem is, mint a posztban. Ha nem ők lennének - főleg P. Attila- tetszene is az egész.

Jarrod 2008.12.30. 10:43:26

Szevasztok! Gyerekek nincs mit tenni.Ez a baja a magyarnak.Ha van valami értékes ,nemzetközi mércével is mérhető dolog országunkban,egyes honpolgártársaink azonnal tesznek arról ,hogy meg legyen fúrva,le legyen húzva.Nem értem miért.Mit élveznek ezen ezek a szerencsétlen vaskalapos ,betokosodott,metáll és csöves maradványok.Szerintem nem is a témához /a Dvd kritikához/szóltak hozzá.Meglátták azt a szót ,hogy Edda,az nekik egyenlő a magyarnótás Pataky -val,aztán adj neki.Mindegy mit irnak,csak rossz legyen.Hát akkor elkezdem ,ahogyan én látom:1.-- Volt egy hihetetlen zenekar 80 körül ,csinált 3 nagyon fasza lemezt,megbolygatta az akkori ellaposodó csöves ,rocker társadalmat.Újjat mutattak,egy kis nyugatot kevertek az akkori magyar rockhangzással ,persze igényesen.Az első két lemezből ki is hallatszik rendesen a Deep Purple,a Sabbath,meg a Heep.Nekem a harmadik tetszik a legjobban. Mert az volt az első egyedi saját magát adó Edda album.Aztán vége lett a történetnek.Hogy miért ,azt mindenki úgy magyarázza ahogy akarja.Tök mindegy vége lett,de nem hinném hogy csak Pataky lett volna a ludas.2-- Új Edda:Slamovits nélkül tényleg más hangzással jelentkezett az új Edda.De b.......tok meg nagyon jó lemezeket csináltak /lásd Edda 6.,7. 8. 10.12.13./Valószinüleg meg sem hallgattátok,valószinüleg ez a baj.Mert szerintetek Slamó nélkül már nem zúz olyan jól a banda.Ez is hülyeség.Nézzétek meg Slamót.Hihetetlen egyéniség,brilliáns zenész,de inkább neki nem jött össze a mutatvány mint Patakynak.Lehet hogy pont azok a dolgok hiányoznak belőle,amit ti annyira kifogásoltok Patakyban,de a tény tény marad.És azt hiszem itt az ideje elvonatkoztatni.Tök mindegy ,hogy mit csinál/vajdalakodalom,magyarnóta,zálogház/sz...om le. Csak fusson a hideg a hátamon ha hallgatom az albumjait.Az Edda albumokat.Tök mindegy ,hogy az 1. lemez vagy a 29.Csak zene legyen.És ez zene Lassan már 30 éve.Nem mondhatjátok egyik Edda albumra sem azt hogy összecsapott ,sablonos,nem kidolgozott.Persze aki zúzdát akar az hallgasson Megadeath-et,és ne itt emberkedjen.De ti olyan srácok lehettek ,mint jó pár nagymenő ,aki mondjuk a Metallica-t szidja a Death Magnetic miatt más fórumokon.Mert szerintük az nagyon szar,nem olyan mint mondjuk a Justice,pedig azt igérték.Nem azt igérték.És az album hihetetlenül jól szól.De vegyétek már észre ,hogy 2009-et irúnk lassan és nem 1983-at.Aprópó Metallica:Az amcsikat nem zavarja ha Hetfield country dalokban jammel Kenny Roogers-al,mert az a népzenéjük,és büszkék arra ha egy Idol nem felejti el a népe zenei gyökereit.Nálunk itt magyarban ez gáz.Mert mi ilyenek vagyunk.Saját magunkat is megtagadjuk a trendiség érdekében.Még valami! Az Eddá-ban mindig profi zenészek játszottak és játszanak a mai napig.Az Edda ma már nem csak Pataky Attila./Volt ilyen időszak is 1988-89 legalább is ő igy vallotta/Van egy Alapi Stewénk/ nem csak nekünk eddásoknak hanem neked is kedves mindenttudó rosszindulatú fórumozó/aki európa legnagyobb gitárfest-jein csillogtatja tudását és hirdeti büszkén hogy magyarországról jött.Téged is képvisel,nem kéne egy kicsit büszkének lenni rá? Vagy fontosabb hogy Pataky dáridózik,Neked igen .Ennyit a zenei kulturátokról. Le kell hogy irjam Gömöry Zsolt,Kicska Laci és Hetényi Zolika nevét is,mert lassan 15 éve ők öten alkotják magyarország legigényesebb rockzenét játszó bandáját.Lehet ,hogy kár volt ennyit irnom ,mert titeket valószinűleg nem tudlak meggyőzni.De mégis jól esett,mert már régóta idegesitett a sz.rdobálás.Lehülyézhetsz ,leszólhatsz.Én erre csak egy szerény meghivással válaszolok.Gyere el mondjuk nyáron Csesznekre,és ha a zenéjüket nem érted meg ,akkor figyeld a 15 ezer ember arcát.Pár órára mindenki felenged és boldognak érzi magát.És ezt az Eddá-nak köszönhetik.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.30. 15:30:35

@Jarrod: Ha észrevetted volna, akkor nem szidtuk, hanem pont a pozitív dolgokat emeltük ki, arról meg nem mi tehetünk, hogy azok már sajnos régen voltak és oda fajult az együttes, ahová.