Keresztes Ildikó: A démon, aki bennem van (2011)

Kiadó:
Sony Music

Honlap:
www.keresztesildiko.hu

Végy egy kitűnő énekesnőt, aki ráadásul igazi rocker csajszi, adj hozzá egy félig-meddig hungarizálódott svéd rock zeneszerzőt (Björn Lodin - Hard), valamint egy nagyon is magyar szövegírót (Horváth Attila - Korál, Tunyogi Rock Band, Mobilmánia), fűszerezd meg néhány gitárossal (Szűcs János - Jessie Galante Band, Vámos Zsolt - Hard, Szűcs Norbert - Oláh Ibolya, Wolf Kati) és kész a többfogásos magyar rocklakoma.
 
Keresztes Ildikót nagyon szeretem az első lemeze óta (Nem tudod elvenni a kedvem, zeneszerző-gitáros: Szekeres Tamás), rögtön kikanyarította a maga szeletét a rocktortából. Szűcs Norbert készítette a következő specialitását, az kevésbé volt ízletes. Aztán később elkezdett hozott anyagból dolgozni, ez nekem nem jött be annyira, mint a ház specialitása, de Szekeres Tamás gitárjátéka miatt megbocsájtottam. 
 
Most viszont újra a saját főztjét prezentálja. Az aperitif a címadó dal, ami egy nagyon jól sikerült blues, a Szűcs Norbert boszorkánykonyhájából kiszabadult "Démon...". Ezt követi néhány előétel, ínyencségek Björn Lodin svéd specialitásaiból (Ez az este tönkre ment, Egészen, mert félig nem tudok, Hátha lehet még). Az "A képzeleten túl" című dalban a fizimiskájában Steve Vai-ra hajazó Szűcs János gitárja is amolyan "vajaspistásan" szólal meg (copyright: Túrisas). Mindezt leöblíthetjük egy finom kis Dandó (nem Dankó!) Zoltán (Machine Mouse) szerzeménnyel (Nézd meg, amíg el nem múlik), míg végre elérünk az étkezés főfogásának számító "Várj úgy" című alkotásig. Ezt már a Hard zenekartól hallhattuk angolul, magyarul (persze enyhe sundsvalli tájszólással) és itt is ők játszották fel a dalt Ildi éneke alá. Remélem, legalább olyan karriert fog befutni, mint annak idején a "Nem a miénk az ég"!
 
Most, hogy az extázison túl vagyunk, dőljünk hátra kényelmesen, emésztgessük a hallottakat, a "Lusta nap" éppen ehhez ad aláfestést. Ha kiszusszantuk magunkat, jöhet akár "Minden játszma" a maga Thin Lizzy-s riffjével, vagy jöhetnek "Csöndek és csodák", de az igazi desszert a füstös kocsma blues-os "Pa'Baker And His Social Band". Ez a dal legalább annyira kilóg a többi közül, mint a Lord Örökké lemezéről az "Engem ne várjatok". Attól jó, hogy teljesen más, mint a többi!
 
A desszert után nincs más, mint egy levezető kávé, ez kb. a "Hátha lehet még" X-faktoros verziója, ahol Keresztes Ildikó kvartetté bővül, hogy Takács Nikolas, Király L. Norbert és Vastag Tamás társaságában adja elő újra a dalt. Van akinek ez bejön, sőt, van akit kifejezetten ez inspirál a menü végigkóstolására, én speciel csak reggel ébredés után szeretem a kávét, úgyhogy ellettem volna nélküle.
 
Összességében nagyon ízlett Ildikó alkotása, a legnagyobb csalódás, hogy Szekeres Tamás egy hangot sem játszik a 12 számos korongon. De ezzel nagyjából ki is merült a csalódások köre.
 
CsiGabiGa
Címkék: lemezkritika