A szerkesztők kedvencei – 2014

musiclist.jpg
Nagyjából teljesen meg voltam győződve arról, hogy nem sok értelme az összesítésnek (kevesen vagyunk, szinte alig van átfedés a listáink között, stb.), de egyrészt az olvasók biztosítottak róla, hogy őket érdekli, másrészt visszaolvasva a tavalyit, az nem is olyan rossz áttekintő az évről. Talán ez a mostani is ad valamiféle reprezentációt az azóta eltelt időszakról...

1. Kaipa: Sattyg
2. Adamantra: Act II – Silent Narratives
3. Red Circuit: Haze Of Nemezis
4. Slash: World On Fire
5. Mobilmánia: Fénypokol

sattyg.jpg

A Kaipa toronymagas győzelme teljesen megérdemelt – folkban áztatott, technikás gitárszólókkal koptatott progresszív rockjuk még a stílus hetvenkettedik újraéledésének alkonyán is felüdülést képes nyújtani.

Az Adamantra sokévnyi szünet után hozza vissza a minőségi skandináv prog-powert, a Red Circuit pedig ott sunnyog a sarkukban, jelezve, hogy a németek mindenhol ott vannak.

Slash minőségi hard rockja kirobbanthatatlan a szerkesztőség 50%-át reprezentáló Túrisas és Tartuffe listáiról, ez így elég is a csúcsra jutáshoz.

Garael kedvence idén egy magyar zenekar lett, példa erre már volt itt (Kerekes Band tavaly nálam), s bár én hiányolom azt a modern, nemzetközi Whitesnake-attitűdöt az albumból, amit Szentkirályi Jani, vagy korábban Vámos Zsolt képviselt a csapatban, a "Fénypokol" valóban szépen repíti át a magyar hard rock hagyományokat a cyber-korszakba.

6-10.
Astra: Broken Balance
Galneryus: Vetelgyus
Malpractice: Turning Tides
Opeth: Pale Communion
Primal Fear: Delivering The Black

11-15.
Brainstorm: Firesoul
Dynazty: Renatus
Daniele Gottardo: Non Temperato
H.e.a.t: Tearing Down The Walls
Sanctuary: The Year The Sun Died

Ebben a(z) - azonos pontszámokat kapó - két blokkban pedig vegyes felvágottként találsz meg mindenféle csemegét: olasz prog-metalt, japán szimfo-powert, instrumentális gitárlemezt, progresszív thrash-t, múltidéző pszichedelikus rockot, euro- és US powert, keresztény metalt, valamint az év egyik legjobb dallamos korongját.

A részletes listákat (és rajtuk keresztül a lemezkritikákat) eléritek itt: Túrisas, Garael, Tartuffe, Kotta

Címkék: toplisták