Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Subsignal: The Beacons Of Somewhere Sometime (2015)

2015.10.31. 19:01 | Dionysos | Szólj hozzá!

y_4.jpg

Kiadó:
Golden Core (Zyx)

Honlapok:
www.subsignalband.com
facebook.com/subsignal

A Sieges Even-örökös Subsignal három stúdiólemez (itt és itt és itt) és egy koncert DVD után adta ki legújabb lemezét, a "Valahol, valamikor jelzőfényei"-t. Nos, igen, a cím pont annyira absztrakt, mint maga a muzsika, elvonatkoztat a stílusok skatulyáitól, a populáris ízlésvilágtól, de még a progresszív rock híveinek jellemző elvárásaitól is. Mint egykor az anyabanda, a Subsignal is magasról pottyant a jogos vagy jogtalan rajongói igényekre, tiszteletreméltó következetességgel járják saját útjukat, követik saját stílusukat, elképzeléseiket.

Tekintve, hogy már a Sieges Event is igen komáltam, egyáltalán nem meglepő, hogy a Subsignal karrierjét szintúgy kezdettől fogva érdeklődéssel, elkötelezett támogatóként kísérem. Nem mondom, hogy kritikátlan, elvakult rajongó vagyok, hiszen nem voltam rest alkalomadtán szóvá tenni kisebb-nagyobb kifogásaimat sem. Például a "Touchstones"-t nem találtam túl erős anyagnak, néha a merengésre való hajlamuk álmosító tud lenni, és továbbra is állítom, hogy Markus Steffen gitáros akármilyen tehetséges dalszerző, csak profitálna abból, ha egy igazán technikás, magabiztos szólógitárost venne maga mellé.

Bizonyos szempontból a "The Beacons…" az eddigi legmerészebb, leginkább vállalkozó szellemű anyaguk. A négyrészes címadó pl. egy sok szempontból kifejezetten figyelemreméltó, ambiciózus darab. Persze mellette megtaláljuk a rövidebb akusztikus tételeket (A Myth Written On Water, Swansong – limited edition bonus track), a Yes "Big Generator" korszakát idéző "And The Rain Will Wash It All Away"-t és a komoran riffelgető nótákat is (Tempest, A Time Out Of Joint).

A lemez nem adja meg könnyen magát, és is napok óta birkózom vele, pedig a régre datálható ismeretség és a kellő jóindulat nem hiányzik. Határozottan szimpatikus, hogy fúvós (fuvola és szaxofon) szólókat is be mertek vállalni, Steffen ebben a tekintetben úgysem hajlandó minket elkényeztetni. Lehet, hogy nem motiválja őket semmilyen elvárás, én mégis azt mondom, néhány jól elhelyezett, fílinges gitár virgával sok szívet-lelket lehetne megnyerni.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

http://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr648039712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.