Pagan's Mind: Full Circle - Live At Center Stage 2CD+DVD (2015)

y_11.jpg

Kiadó:
SPV/Steamhammer

Honlapok:
www.pagansmind.com
facebook.com/pagansmind

Csak hogy bizonyítsam, keresztény ember létemre nem vagyok elfogult, elvakult, vagy ilyesmi (ezt általában olyanok szokták mondani a vallásos emberekre, akik mindenáron ki akarják őket rekeszteni a közéletből), most sokadjára nyilvánítom ki: a norvég pogányok (minden nyíltan vallásellenes kijelentésük ellenére) óriási kedvenceim! Nálam bizony simán belefér, hogy egyszerre magasztaljam a már engem is zavaróan hittérítő Strypert (lásd a legutóbbi lemez dicséretét!) és az ateizmusukkal kérkedő Pagan's Mindot. Van ugyanis egy egyetemes közös nevező, úgy hívják: színtiszta, hamisítatlan MUZSIKA!!!!

A Jorn Viggo Lofstad gitáros-zeneszerző által vezetett norvég progresszív metál csapat 2009-ben már kiadott egy koncert DVD-t "Live Equation" címmel. Ez 2 DVD-t tartalmazott; ez elsőn egy nagyjából órácskányi norvég buli szerepel (Rockefeller Music Hall, Oslo), a másikon innen-onnan szalajtott, ilyen-olyan minőségű élő és próbatermi fölvételek, többek között arról az igen rangos, mindig teltházas ProgPower USA fesztiválról, amelyen az együttes mondhatni rendszeres föllépő, és ahol pár évvel később a "Full Circle"-t is rögzítették.

Sajnos a "Live Equation"-ön (ahogy a címből is nyilvánvaló) szinte kizárólag a szerintem felemásra sikeredett 2007-es "God's Equation"-ra támaszkodtak, a második korong hang- és képminősége pedig borzasztóan egyenetlen (többnyire igen gyönge). Így aligha lehet csodálkozni azon, hogy örömtüzeket gyújtottam akkor, amikor bejelentették: egy több, mint két és fél órás monstre koncert anyagot adnak ki, amit a ProgPower USA XV fesztivál kick-off napján vettek föl 2014. szeptember 11-én Atlantában (előttük a DGM játszott, a többi napon olyan bandák, mint a Leprous, Stratovarius, Seventh Wonder, Divided Multitude, Voodoo Circle, Jon Oliva's Pain, Masterplan, Pain Of Salvation!!!).

Az előadás két etapban lett lebonyolítva, az első szettben a Pagan's Mind definitív "Celestial Entrance" című albumát (2002) adták elő az első hangtól az utolsóig, majd egy negyedórás szünet után következett egy 80 perces (!) válogatás karrierjük legjobb nótáiból. Még belefért a beszédes "Full Circle" címmel egy új instrumentális összegzés (meddley) is, amit korábbi dalaik témáiból fűztek össze erre az alkalomra. A "Walk Away In Silence" és "Eyes Of Fire" szekvenciában meglepiként a Circus Maximus dalnoka, Mike Eriksen énekel duettet Rue-vel. A show tehát zseniális; kellett ez, mint egy falat kenyér!!! Ezzel szerintem végleg bebizonyították minden kétkedőnek, hogy helyük van a progresszív metál legnagyobb alakjai, formációi között, igazi A-listás csapat!

Lehet, hogy a hangulat kevésbé forró, mint a 2008-as norvég bulin (a hazai pálya előnye) és a zenészek is valamivel visszafogottabbnak tűnnek (ami talán érthető a kamerák jelenléte és az esemény súlya miatt), de gyakorlatilag hiba nélkül játsszák végig a két és fél órát – főleg Lofstad lenyűgöző, de Nils K. Rue is nagyon jól teljesít (az utómunkálatokat persze nem lehet kizárni, bár erre utaló jel nem nagyon akad). Lehet, hogy a fényképezés nem mindig tökéletes, de nyilván nem jut mindenhová annyi tehetséges operatőr, mint kis hazánkba.

Nem tudom, mit is mondhatnék még? Az audió változatot tartalmazó két CD-vel együtt kiadott DVD kötelező anyag, ideális ajándék a karácsonyfa alá, csak aztán nehogy az legyen belőle, hogy szentestén öklöt rázva üvöltetjük a "Full Circle"-t bent a nappaliban, míg a család többi tagja morcosan az ebédlőben fogyasztja ünnepi vacsoráját...

Tartuffe

Címkék: dvd