Thy Catafalque: Meta (2016)

thy-catafalque-meta-e1468940411311.jpg

Kiadó:
Season Of Mist

Honlapok:
thycatafalqueuk.bandcamp.com
facebook.com/thycatafalque

Az van, hogy ha választanom kellene egy TC vagy egy szabadon választott Magnus Karlsson által megírt lemez között, gondolkodás nélkül utóbbit választanám, ugyanis az a zenei világ minden tekintetben közelebb áll hozzám. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy Kátai Tamás zenei világa annyira nem áll közel hozzám, mégis… Mégis van valami, ami magával ragad nem ereszt és elgondolkodtat, ahányszor ezzel az emberrel és zenéjével találkozom a cybertérben.

Magnus Karlsson egy zseni. Kiváló dalszerző és brutálisan technikás gitáros. Bármikor megír egy vagon jó témát, amire odapörköl egy olyan szólót, amit a büdös életben nem fogok tudni eljátszani. Kátai Tamás meg nem jó dalszerző, legalábbis a szó klasszikus értelmében, hangszeren meg még ennyire sem vitéz, mégis…

Mégis, mi a titok? Talán az, hogy ez az érzékeny ember csordultig tele van muzsikával, minden inger, ami éri, zenévé alakul át benne és szerencsések vagyunk, hogy ezt hallhatjuk is. Nincs itt semmi hangszeres villogás, mondom, ő igazán nem tud egy hangszeren sem kiválóan, viszont megvan az a képessége, hogy ami benne zenévé alakult, azt rögzíteni képes, amit meg nem, arra felkér valakit. Így viszont definiálhatatlan stílusú, de örökérvényű Zene kerül ki szinte mindig a kezei közül, ahol a brutalitás és szépség, harmónia és diszharmónia egyaránt helyet követel magának.

Ha Magnus Karlssont hallgatok, minden pillanatát élvezem, de egy pillanatra sem ismerem meg a dalok mögött álló embert, csak a tökéletes iparost, aki a lelkébe nem enged bepillantást. Ha Kátai Tamást hallgatok, megismerem az embert a maga elesettségében és tökéletlenségében, és közben látom a lelkét is. Ez pedig önmagában is időtállóbb, nekem néha fontosabb, értékesebb szellemi táplálék, mint a tökéletes iparosmunka.

Túrisas

Címkék: lemezkritika