Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Exit Eden: Rhapsodies In Black (2017)

2017.08.16. 17:27 | garael | 17 komment

exitedenrhapsodies.jpg

Kiadó:
Napalm Records

Honlap:
www.exit-eden.com

Csodálkozom, hogy a Northern Kings – tudjátok, a négy északi metalénekes a popdalok "metalos" feldolgozásával – női változata még csak most született meg, hiába, a genderizmus úgy látszik, csak késve jut el  a popból a metalba, bár ha azt nézzük, hogy a nőiesség itt a giccs határáig hangsúlyozott és lényegi elemét jelenti a lemeznek, akkor inkább befogom a számat.

Megmondom őszintén, a női szimfonikus metal nem éppen a szívem vagy fülem – egyéb szervről szemérmesen hallgatok – csücske, de pontosabban fogalmazva nem is a stílussal van gondom, hanem a klasszikus  vagy operaénekesi hanggal – e kettőt gyakran keverik –, mert akármilyen jó dalokat hallgatok, egy idő után egysíkúnak találom az előadást. Hiába, úgy látszik, még nem értem el a zenei műveltség azon szintjére, ahol az árnyalatokat is értékelni tudom, ezért bocsásson meg a kedves olvasó.

Itt van hát négy díva, akiket többé-kevésbé ismer a stílust kedvelő hallgató, még akkor is, ha az arche-típust megtestesítő Tarja nincs köztük. Amanda Sommerville elsősorban Kiske sidekick-jeként, Clémentine Delauney a Visions Of Atlantys és a Serenity, Marina La Torraca pedig az Avantasia énekesnőjeként alkotják a "female vocal" B válogatottat, hozzájuk új névként a számomra ismeretlen Anna Brunner csatlakozott, akinek adottságai bőven lehetővé teszik, hogy amolyan negyedik testőrként elfenekelje a férfiakat.

Sajnos az átdolgozott szerzeményekből nem sokat ismerek, a lényeg azonban lejött azokból is, amiket hallottam már eredetiben is:  a jó dalok általában itt is jó dalok, a rossz dalok pedig ugyanúgy nem képesek felkelteni az érdeklődésemet, mintha r n' b-be oltott hölgyek hajlítgatnák amerikai módra a hangjukat, bősz csípőrángatás közepette. A lemezzel igazából az a bajom, hogy a kiválasztott dalok listája ugyan a pop több alstílusából lett összeválogatva, az átdolgozások ugyanazt a szokásos szimfo-bombasztikus körítést kapták, amit az anyacsapatoknál tapasztaltam – legfeljebb megerősítettek abbéli meggyőződésemben, hogy a pop és a metal gyakran csak a hangszerelésben különböznek egymástól. Mennyivel jobb lett volna hát, ha klasszikusok diszkóritmusban élmény helyett újragondolásokat kapunk, hiszen a metalnak is van annyi ága, hogy győzze az ember nyilvántartani. Rendben, a koncepció nem ez volt, de mennyivel izgalmasabb lett volna, ha a sztenderd megoldások helyett engednek a kísérletező szellemnek, és a Nightmare soraiban megjelenő Magali Luyten példáján nekibuzdulva, egy-két szerzeményben megvalósították volna a női body-builderek álmát: muzikális izmozásban utolérni  a tesztoszterontól duzzadó férfi mezőnyt. Nem, kérem, maradt a habos, csipkés, giccsszerű világ, ahol az énekesnők divatmodell módjára szendelegnek a popos – majdnem azt írtam, popsis, de hát mégiscsak hölgyekről van szó – dallamok között, melyekből így is kiemelkedik a nyitó Depeche Mode sláger  és a Bonnie Tyler-féle "Total Eclipse", a Bond betétdal "Skyfall"-t és Madonna agyonfeldolgozott "Frozen"-jét pedig azért nem említem – holott kiváló darabok –, mert momentán rosszabbak lettek, mint az eredetiek.

Nem tudom, hogy a popdalokat szerető barátnő hogyan fogadná a metal énekesnők által prezentált produktumot, félek tőle, hogy maradna inkább a megszokott "igazinál", így aztán nem biztos, hogy tökéletesen meg tudnám fogalmazni a lemez értelmét. Annak azonban, akinek tetszik, talán sikerülni fog, kívánom, hogy töltsön kellemes szűk egy órát négy csinos hölgy társaságában.

Garael

Mentés

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

http://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr9712755852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Régi Olvasó 2017.08.16. 20:53:50

Egy klipjüket megnéztem kíváncsiságból még napokkal ezelőtt. Nem borzasztott el amit hallottam, de nem is éreztem késztetést, hogy leszedjem. Habár lehet az is sokat nyomott a latban, hogy manapság sokat gondolkodok az év végi lista összeállításában és már most komoly gondjaim vannak hogyan szűkítsem le 20-ra. És a Leprous még nem is kapható...

Rony70 2017.08.17. 00:07:28

ennek semmi értelme

garael 2017.08.17. 08:53:34

@Régi Olvasó: Én még várom a hosszó idő után visszatérő NocturnalRitesnak és ezt a szuper-prog. metal bandának, a Sons Of Apollonak a lemezét. De persze beeshet bármi meglepetés is közben.

garael 2017.08.17. 08:55:42

@Rony70: Hát mondjuk a nejem meghallgatta, mert tetszik neki az énekesnők hangja, de a dalok annyira őt sem nyűgözték le.
Mondjuk annak idején a Northern Kings lemez egyes darabjai tetszettek, de az bőven kísérletezőbb volt, mint ez.

saszi 2017.08.17. 14:23:22

Szeretem a komolyzenét. Verdit, áriákat. De ezektől a szimfónikus női énekes zenekaroktól a hideg ráz. Soha nem fogom megszokni. Nem értem az egészet

garael 2017.08.17. 20:09:29

@saszi: Esetleg próbálkozz az Epicával. Az talán alapjaiban megőrzött valamit a progresszióból, és a keményebb stílusokból.

saszi11 2017.08.17. 21:22:41

Én az Almanac lemezét várom még idén. Hatalmas lesz,érzem. Nálam az első is klasszikus, a mai napig hallgatom állandóan

Régi Olvasó 2017.08.20. 21:05:33

Közben megtalált az új Widek és az Eluveitie is.

saszi 2017.08.20. 23:55:39

Most hallgatom a Wideket, jól kezdődik, hangulatos.

saszi 2017.08.22. 00:42:46

@Régi Olvasó: AWidek nagyon betalált, köszi az ajánlást

Régi Olvasó 2017.08.22. 18:45:17

@saszi:
Örülök!
Kevés fűszert használ a srác, de a hangulata magával ragad és elég gyorsan újra vágyódok is rá! Szeretem a többszörhasználatos lemezeket!

saszi11 2017.08.27. 12:47:58

@Régi Olvasó: most a Serious Black - Magic lemezével ismerkedem. Elsőre nagyon elkapott, kb mint az első Angra annak idején.

garael 2017.08.27. 15:27:39

@saszi11: Jó neked, nekem nem tetszik, de majd megírom az ismerttőben a véleményem.

saszi 2017.08.27. 20:52:58

@garael: Annyi jó lemez jelenik meg, nem értem miért nem arról írsz, ami tetszik. Én úgy vagyok vele, hogy attól mert nekem nem tetszik valami, még lehet jó. Ez csak ízlés kérdése. Ha nem tetszik valami el kell engedni

garael 2017.08.28. 06:14:29

@saszi: Mert ez egy kritikai oldal, ahol ha szubjektíven is, de azokról a lemezekről is kell írni, melyeket valszeg többen meghallgatnak és a stíluspreferenciánkba tartoznak.

saszi 2017.08.28. 09:06:40

Kíváncsian várom mi a bajod az új lemezükkel :) Nekem személy szerint azok a kritikák tetszenek amik adnak valamit nem elvesznek. Rengeteg zenekart ismertem meg egy pozitív kritika nyomán, és hálás voltam annak aki írt róla. Viszont jópár fel is bosszantott. Nálatok leginkább emlékeim szerint valamelyik Rush lemez kritikája :)

Régi Olvasó 2017.08.28. 21:44:49

@saszi11:
Végre sikerült meghallgatnom és bizony remek lemeznek ígérkezik! A Kamelotot mindenképpen megelőzi, elég hozzá csak a változatosságát néznem. Rengeteg stílusjegyet sorakoztatnak fel benne.
Köszönöm, hogy szóltál!