Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Jónás Tamás: The Four Seasons EP - Part2: Summer (2017)

2017.08.31. 14:36 | Dionysos | 29 komment

jonas_tamas-ep-cover-2017.jpg

Ismerőseim pontosan tudják rólam, hogy gyűlölöm a nyarat, egy teljességgel élhetetlen időszaknak tartom, amelynek ráadásul számomra az égvilágon semmi szépsége nincs. Tamás biztos nem így gondolja, hiszen az ő "nyara" tele van emelkedettséggel, szépséggel, játékossággal. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen vannak előzményei a történetnek, és vannak előzmények szerencsére a blogarchívumban is.

Itt van pl. mindjárt az első kritikám, amelyben olyanokat írtam le, hogy "én egyelőre nem biztos, hogy azonnal felismerném a saját, csak rá jellemző Jónás-féle gitárkezelést. De idővel talán ez is változik." Vagy azt, hogy "Dicsértem már a kiváló és változatos szerzeményeket is, noha itt is kikívánkozik belőlem, hogy néha talán túl sok téma is kerül egy-egy adott dalba, ami talán némileg megnehezíti azok számára a lemez befogadását, akiknek az kell, hogy azonnal fütyülhessék is a dalokat. És itt nem Aradszky Lacára és a köztudatból kiutálhatatlan rettenet nyugger-himnuszára gondolok, hanem pl. Satriani teljes 'The Extremist' lemezére."

Most azt tudom elmondani, hogy mára teljes határozottsággal felismerem a Jónás-féle gitárkezelést, de ami még ennél is jobb hír, az az, hogy a "The Four Seasons" első két részében megismerhettünk egy olyan zenei világot, amit nem nagyon tudnék semmihez hasonlítani, pedig minden túlzás nélkül eléggé jártas vagyok az instrumentális gitárzene témakörben. Mindezt úgy, hogy Tamás nem találta föl, nem értelmezte újra a gitározást, egyszerűen arról van szó, hogy zeneileg (is) alapvetően egy érdeklődő, nyitott személyiség, aki nem utasít el élből semmit. Talán ennek is köszönhető, hogz a modernkori 7 húros hangzást és ritmusjátékot, de minden más zenei hatást is úgy ötvözött a saját zenei világával, hogy abból – legalábbis számomra – valami egészen különleges és egyedi született. Nem most, hiszen a Part I. Spring lényegében ugyanezt hozta stílusban; olyan nagyon éles határvonalat és megkülönböztetést én nem is tudok tenni.

Olyan ékesszólóan sem tudok írni, mint Jack Rose kollégám, aki pl. ekként értékelte tavaly az egyes tételeket: "Az egészen kezdetleges jelektől 'Awake', a hótakaró alól kibukkanó zöld növények első hajtásaitól jutunk el a 'Flourish', virágzás állapotáig." Vagy hogy "A 'Burst' (…) már megmásíthatatlanul jelzi a jó idő eljövetelét, a lendületes ritmus gitár téma végleg felszabadító hatást sugall, innen nincs visszaút, az évszakok körforgása megállíthatatlanul beteljesedik." Remek, kifejező képek, de megvallom az igazat, ha nagyon megerőltetném magam, akkor sem tudnám leírni, hogy teszem azt az aljnövényzeten megülő és áttetsző hajnali harmatcseppekben (Mountain Dawn) már ott a felsejlő baljós tükörképe a rövidesen mindent elsöprő és rombadöntő szupercella forgó feláramlás nyomán kialakuló felhőképződményének (Afternoon Storm). Ezeket a nagy kontrasztokat ugyanis én itt nem érzékelem. A nyári viharok mostanában zokszó nélkül felszaggatják az aszfaltot is mifelénk, de ez az elemi erő és harag Tamás megélt nyárképében, úgy tűnik, megszelídül, de legalábbis másféle szépséggé lényegül, kifejezésére más utat választ, nem a (nekem) kézenfekvő durvulatot.

Az egyes képek és tételek közötti kontrasztok tehát számomra kevésbé határozottak, ami viszont egyáltalán nem baj és hangsúlyozottan nem is arról van szó, hogy ne lenne változatos az anyag, mert nagyon-nagyon is az, csupán arról, hogy Tamás mindezen változásokat a saját zenei szűrőjén keresztül láttatja egy többnyire egységes hangzáson keresztül, viszont azon belül számtalan, egymásra épülő, egymásból építkező zenei finomsággal. Ennek köszönhetően nincs is értelme részekre bontani az anyagot, rá kell szánni ezt a húsz percet, legalábbis én elképzelni nem tudom, hogy ne egyben hallgassam meg.

Igazán színvonalas, kiemelkedő, nagyszerű teljesítmény, a kortárs művészet egy nagyon értékes darabja, az első rész méltó folytatása. Ha számomra is ebben a nagyon szerethető formában jelenne meg a nyár, akkor az egyik kedvenc évszakom lenne.

Túrisas

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

http://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr2412793918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CockOfCthulhu 2017.09.01. 14:48:15

Nem nézi át senki, mielőtt kimegy egy cikk? Pl. azok a vesszők kicsit elmásztak a helyükről...

turisas 2017.09.01. 15:13:17

@CockOfCthulhu: De, szoktuk ,viszont óhatatlan ,hogy így is elkerüli a figyelmünket. De te mindig, mindent jobban tudsz úgyis nálunk, hát rajta ,csatlakozz, írj ide cikkeket, helyesen ,korrektül ,teljes szakmaisággal, szellemesen, ahogy te ezt tudod...

Egyet nem értek. Kevés netes oldal foglalkozik ezzel a stílussal, sőt összességében a heavy metal stílussal sem sok. Ez egy egy relatíve kis közösség, ahol kis túlzással majdnem mindenki ismer mindenkit. Miért jó az neked, ha állandóan a vesszőhibákat keresed (mert azért összességében nem hiszem, hogy rossz helyesírással teszünk közzé cikkeket) és nem azzal foglalkozol, hogy végre egy oldal, ahol Jónás Tamás lemezéről olvashatsz? Nem kell feltétlen válaszolni.

SteveDream 2017.09.01. 15:19:35

... megmosolyogtató intermezzo a kommente(ke)t olvasva... :)
Ez Igen kérem! Ez minőségi zene! Legnagyobb örömömre. Be is pótoltam - szinte megbocsáthatatlan hibámat és tudatlanságomat - a "Part I. Spring" című tételt. Bevallom, nem ismertem az úriember munkásságát és hangszeres tudását, mivoltát. Elképesztő, ilyenkor mindig elönt egyfajta büszkeség érzet, hogy ezt igen, magyar ember alkotta és játszotta. Köszönet a kritikáért, másképp nem hiszem, hogy találkoztam volna vele. :)

turisas 2017.09.01. 15:26:58

@SteveDream: Igen, sokkal inkább ilyen kommenteket szeretnék olvasni itt, de kénytelen voltam válaszolni, ugyanis Ktulufasza tendenciózusan ilyen konstruktív.

Ezek szerint megértetted a lényeget, a rengeteg zavaró vesszőhiba ellenére? Nagyon örülök és igen, én is büszke vagyok Tamásra.

CockOfCthulhu 2017.09.01. 18:17:11

@turisas: Semmi rosszindulat nem volt bennem, csak egy kérdést tettem fel, ami valóban csupán a kissé slendrián külalakra vonatkozott. De köszönöm a kislányosan hisztis választ, sokatmondó volt számomra. :)

garael 2017.09.01. 18:31:03

@CockOfCthulhu: A "sokatmondott" tudásnak minden bizonnyal hasznát veszed, raktározd el és ne feledd!

saszi 2017.09.01. 21:29:07

Néha elbolyong az ember ezeken az oldalokn. Ezeket a sorokat ide szántam :) :
Ez a lemez számomra az év meglepetése. Pedig ismertem Tamás munkásságát, de ezek a dalok teljesen lenyűgöztek. Marty mellett az év lemeze. Eredei, zenei, különleges, minden benne van, ami egy klasszikushoz kell

SteveDream 2017.09.01. 21:58:05

Idézet Tamás, GS Fanatic oldaláról:

"Számomra a második EP megírásában az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy míg a tavasz egy nagyon egyértelmű ívet és történetet képvisel (az első zöld rügyek megjelenésétől, a természet fokozatos feléledésén keresztül egészen a kirobbanó és mindent elborító késő tavaszi tobzódásig), addig a nyárnak (legalábbis számomra) nincs ilyen egyértelmű íve. Egy júniusi nyári nap azért többé-kevésbé hasonlít egy augusztusi nyári napra.

Ezért nem kínálja magát kapásból egy nyári "timeline", hanem nekünk kell egy történet belelátni a nyári évszakba.

Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy másik méretarányt vettem elő a nyáron belül: egyetlen nap történetét. Ennek már megvan a kellő íve, a hűvös hajnali tájtól és a napfelkeltétől kezdve, az egyre forróbb délelőttön keresztül, a délutáni rövid de heves nyári záporig, és a nyári esti elcsendesedésig.

A tanulság itt az volt, hogy egy témán belül meg kell látni a leghatásosabb lehetőségeket, és ezek felé érdemes vinni a zenét."
(forrás: gsfanatic.com/hu/blog/kreativ-kihivasokmit-tegyunk-ha-nem-jon-a-zene) .

Negyedjére (vagy már nem is tudom :P ) meghallgatva - ezeket a sorokat elolvasva - ebben a szellemben teljesen új élményt tud adni. Osztom "saszi" hozzászólásának azon részét, miszerint számomra is az év meglepetése. Dehogy "csak" az év... utóbbi évek meglepetése, mert ilyet, ehhez foghatót még nem hallottam. :)

JonasTamas 2017.09.02. 13:44:34

SteveDream és saszi, nagyon köszönöm az elismerő szavaitokat, nagyon örülök! Turisas, ezúton is még egyszer rock köszönet a lemezkritikáért! :)

ezrrl 2017.09.02. 15:32:04

...nem is mennék bele TAMÁS gitáros képességeibe,a Four Seasons EP-k csodájába,...inkább megemlékeznék ezen mondatommal az ő emberi nagyságáról,arról,hogy mennyire önzetlen,alázatos,kedves ember...és ez a lényeg,mert ezen lelki tulajdonságai tökéletesen tükröződnek muzsikájában.Köszönöm Jónás Tamás.

Régi Olvasó 2017.09.02. 20:24:55

Sajnálom, nekem nem megy.

Nem tud az eddigi két évszak kilépni a profi és kellemes hallgatnivalók tömegéből, ahhoz hiányzik belőle valami..., valami meglepő és megfogható. Nem tudom megmagyarázni, csak érzem, hogy nincs rám olyan hatással, mint pl a Space Is Not Empty, a Widek, vagy éppen a 2016 legnagyobb meglepetése, a Human Factor. Rengeteg instru lemezt hallgatok, Tamást is fogom még, az biztos, de nem érzem év lemezének.
Elnézést kérek, hogy hozzászólásommal belerondítottam a képbe, de ilyen is lehet egy régi olvasótok véleménye.

saszi 2017.09.02. 21:32:15

@Régi Olvasó: Szerintem ez így természetes. Semmi sem tetszhet mindenkinek. Milyen volna már, ha mindenkinek egyforma ízlése volna?

saszi 2017.09.02. 21:47:35

@Régi Olvasó: És mi az a Human Factor?

Régi Olvasó 2017.09.02. 22:17:08

@saszi:
Egy szinte teljesen ismeretlen orosz instru rockcsapat, akik Homo Universum címen jelentettek meg tavaly lemezt. (humanfactor.bandcamp.com)
Az On The Top Of Light az év dala nálam, de idén sem lelt még legyőzőre, pedig rém egyszerű. Tegyél egy próbát vele, de ne várj csodát, tényleg egyszerű dal! Én meg úgy tűnik erre gerjedek! :)

lesliedawn 2017.09.02. 23:41:59

@Régi Olvasó: Csatlakozom. Minden elismerésem az alkotóé, de maradok Micic, Plini dalai mellett.

Dionysos 2017.09.03. 18:27:55

@CockOfCthulhu: A helyzet az, hogy en (Tartuffe) szoktam atnezni a cikkeket, es javitani Turisas tenyleg slendrian iraskepet, de most az USAban vagyok (ezert az ekezetek hianya) es csak ritkan jutok internet es gep kozelebe. Turisassal ellentetben en tehat nem reagalok hevesen, hiszen ismerem a frusztraciot, mindazonaltal tenyleg udvos lenne egy kis turelem es egy kicsit kevesebb kritikai el.

JonasTamas 2017.09.05. 08:39:39

Köszönöm szépen mindenkinek a meghallgatást, és külön köszönet ezrrl, SteveDream és saszi kommentjeiért, nagyon örülök ezeknek. És köszönöm Régi Olvasó és lesliedawn véleményét is, természetes dolog, hogy nem mindenkinek válik kedvencévé egy adott zene.
Az Ősz már készül, lesz majd benne jó néhány meglepetés is :)

lesliedawn 2017.09.05. 10:36:51

@JonasTamas: Én már egy ideje pihentetem a 8 húros szörnyetegem, de kíváncsian hallgatom az instru muzsikákat, bár egyre inkább jazz felé tendálva...
Micicnél mindig ledöbbent a hangzás, ami állítólag egy belgrádi házi stúdióban készül. Csupán kíváncsiságom kielégítésére elárulhatnád, hogy milyen motyót használtál a felvételeknél. Esetleg Fractal Audio Ace-Fx?
üdv és köszi

JonasTamas 2017.09.05. 11:02:57

@lesliedawn: Micic hangzása tényleg csúcs, és abszolút igaz az is, hogy házi stúdióban már el lehet érni a legjobb hangzásokat. Az egyik kedvenc hangmérnököm, Jordan Valeriote (Intervals, Nick Johnston, Silverstein, stb.) is jó példa erre. Én is erre törekszem a saját hangzásommal, bár természetesen még van bőven fejlődési potenciál.
A Summer-hez egy Jackson Chris Broderick héthúrost használtam (az összes gitársávhoz), és a jel vonalból a Cubase-ben elhelyezett Guitar Rig 5-be ment, ott voltak a hangszínek beállítva.
A jazz vonal engem is egyre jobban vonz, örülök hogy nálad is ez az irány van. Kik a kedvenc zenészeid ebben a műfajban?

ArgonX 2017.09.05. 14:27:37

Amikor a Tavasz kijött, én azt nagyon sokat hallgattam, a hangulata magával ragadt teljesen, pedig Jónás Tamás nagyon nem az én világom. A Nyár viszont nekem már nem tudott semmi újat hozzá tenni, kicsit csalódott voltam, mert vártam. A magas színvonal persze maradt, egyszerűen csak valami másra számítottam.
Sebaj, meglátjuk, mit hoz az Ősz ;)

JonasTamas 2017.09.06. 11:38:50

@ArgonX: A Nyár megírása nagy küzdelem volt. A Tavasz nagyon gyorsan kiszaladt, mert ott a történet rögtön egyértelmű volt. A Nyár esetén 3x annyi ideig tartott a zene megírása. Sokat gondolkoztam, hogy térjen-e el jobban az előző évszaktól, vagy legyen mind a négy évszak nagyjából hasonló stílus és hangszerelés. Az Ősz esetén én is azt érzem, hogy kellenek majd újdonságok, úgyhogy (reményeim szerint) friss évszak várható. :)

lesliedawn 2017.09.06. 11:59:36

@JonasTamas: Cubase, Guitar Rig. Az ortodox gitárosok kezéből biztosan kiesett a pengető:) Sehol egy valamire való cső?
Én még anno az eredeti, vese alakú Line6 Pod-dal kezdtem a digitális zajkeltést.
Jazzvonalon nem kimondottan gitárosokat hallgatok, a nagy kedvenc Panzerballett, Planet X jellegűektől kezdve Dave Weckl, Espen Eriksen, de akár Curtis Stigers Sinatra feldolgozás albuma is belefér:)

JonasTamas 2017.09.06. 17:33:40

@lesliedawn: Manapság már nagyon jók a modellezett hangzások, és a GR5-öt cipelni is könnyebb, mint egy csöves erősítőt. :)

Úgy látom, valóban nagyon széles a zenei palettád, ez a nyitottság lehető legjobb dolog. Espen Eriksen-t eddig nem ismertem, rákeresek majd, köszönöm az ajánlást!

JonasTamas 2017.09.07. 08:46:43

@lesliedawn: Boss GT-3 vonalból a keverőbe, de hamarosan a tervek szerint Axe Fx szerepel majd.

lesliedawn 2017.09.07. 09:58:24

@JonasTamas: Kitűnő választás!
Ez most bukkant fel a lejátszási listámban:
youtu.be/bQhn5cdEQNk
Valószínűleg trükk és élőben nem lehet eljátszani, de akkor is elképesztő:)

JonasTamas 2017.09.07. 10:13:02

@lesliedawn: Hű, ez "positively insane" :) Igen, ezt így nem lehet normál módon eljátszani, bár Christian Muenzner sok mindenre képes.

lesliedawn 2017.09.08. 10:38:41

Portnoy újra keménykedik. Kimondottan ígéretes:
youtu.be/TLVWkqnN3Ck

JonasTamas 2017.09.08. 21:49:46

@lesliedawn: Mike Portnoy, Billy Sheehan, Derek Sherinian, Jeff Scott Soto és Ron "Bumblefoot" Thal, egy igazi all star összeállítás.