Coldspell: A New World Arise (2017)

y_119.jpg

Kiadó:
Escape Music

Honlapok:
www.coldspell.se
facebook.com/pages/ColdSpell

A dilemma eredetileg úgy állt föl, hogy mivel most csak egy kritikára van időm/erőm/kedvem, választanom kellett a Coldspell új anyaga, illetve Marc Sherer és Jennifer Batten közös projektje (BattleZone) között. Végül az előbbire esett a választasom; nem azért, mert Battenék koprodukciója alkalmatlan vagy érdemtelen erre (Jennifer fölöttébb nagyokat szólózik), vagy mert a Coldspell annyival jobb lenne. Egyszerűen csak úgy gondoltam, hogy mivel a Coldspell két korábbi CD-jéről is írtunk (Out From The Cold, Frozen Paradise), illik teljessé tenni a sorozatot (és nem belekezdeni egy teljesen újba).

A svéd öregfiúk a hiperdallamos hard rock szerelmesei és ez a rajongás hallatszik is az anyagon. Korukat meghazudtoló frissességgel vetik bele magukat ebbe a skandinávok által kiváltképp jól és eredményesen művelt műfajba. Az én ízlésemnek Niclas Swedentorp hangja egy kicsit jellegtelen, de egyébként nincs baj vele, Micke Larsson gitárszólói pedig semmilyen kívánnivalót sem hagynak maguk után. Nem állítom, hogy a Coldspell a mezőny első osztályú csapata; a Treat vagy az Eclipse más (komolyabb) ligában játszanak, de az új lemez egész kellemes hallgatnivaló: (1) talán a korábbiaknál is tetszetősebb, (2) és a nyáltengerbe süllyedt új H.e.a.t-nél is egész biztosan jobb (pedig azok elvileg bizonyítási vágytól duzzadó csikók a Coldspell veteránjaihoz képest).

Nekem van egy olyan megérzésem, hogy a Coldspellnek a "Love Me Like You Do"-ban vagy "Get To The Top"-ban hallható kicsit koszosabb, bluesosabb hangvétel állna jobban, mert ezt a melodikus, szinte AOR-ba hajló rock n' rollt több honfitársuk is hitelesebben tolja náluk, de ez legyen az ő gondjuk! Amellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni, hogy a lemez címe az angol nyelvtan szabályai szerint minimum pongyola, maximum pedig általános iskolás szinten is elégtelen. Nyilvánvaló, hogy magyarázatként szóba sem jöhet a fölszólító vagy kötőmód, a kijelentő mód egyes szám harmadik személyében pedig bizony kötelező az a bizonyos "s" a végére!

Tartuffe

Mentés

Mentés

Címkék: lemezkritika