Yatin Srivastava Project: Chaos // Despair (2018)

y_167.jpg

Honlapok:
yatinsrivastavaproject.bandcamp.com
facebook.com/YatinSrivastavaProjectOfficial

Nos, egy kis csemege azoknak, akik - csakúgy, mint én - szeretnek a zavaros mélyben halászni. Ez az anyag az egyik legváratlanabb helyről, India fővárosából, Újdelhiből érkezett. Bár India a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb állama, nem arról híres, hogy számolatlanul ontaná magából a kiváló heavy metal lemezeket. Biztos vagyok benne, hogy a műfajnak ott is rengeteg fanatikus rajongója van, és jó képességű zenészekben sem szenvednek hiányt, India mégsem mondható - még a legnagyobb jóindulattal sem - metál nagyhatalomnak. Ezen a képen szeretne egy kicsit árnyalni Yatin Srivastava gitáros, zeneszerző, hangmérnök, producer, aki - ha jól tudom - Nagy-Britanniában fertőződött meg a fémes muzsikák iránti lelkesedéssel, és most otthon, szülővárosában próbálkozik a "metál vírus" járványszerű terjesztésével.

Az alapvetően modern, atmoszferikus progresszív metálban gondolkodó Yatin Srivastava egy rakat, számunka - érthető okokból ismeretlen - honfitársával fogott hozzá álma megvalósításához. Talán megbocsájtja az olvasó, ha nevük fölsorolásával most nem duzzasztom fölöslegesen távirati stílusú recenzióm terjedelmét. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy olyan mifelénk ismertebb muzsikusok is epizódszerepet kaptak az albumon, mint Craig Blundell dobos (Steven Wilson, Frost*, Pendragon, Lonely Robot, Kino) és Bruce Soord énekes (The Pineapple Thief). Ezek a nevek jelzik, hogy Srivastava elsősorban a brit rockzenei progresszió hagyományaihoz, hangzásához, hangulatához kötődik, azon belül is hangsúlyosan a Porcupine Tree-féle örökséghez.

A lemezen összesen hat, túlnyomórészt összetett, hosszabb lélegzetvételű szerzemény kapott helyet. Ahhoz képest, hogy ez Srivastava első teljes értékű próbálkozása és a lemez magánkiadásban jelent meg (digitális és fizikai formátumban), teljesen korrekt a hangzás. Sőt! Az anyagot egyébként Srivastava maga mixelte, a maszeterlést pedig Ermin Hamidovic végezte, aki olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt, mint a Periphery, Devin Townsend Project, Architects, SikTh. Aki ebben a májusi záporokkal tarkított fülledt időben egy kis kuriózumra vágyik, hogy a légkondi segítségével kellemesen temperált otthonából elűzze az egykedvűség démonjait, nyugodtan próbálkozzon a Yatin Srivastava Project bemutatkozó albumával!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika