Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Stratégia: Változás szele (2009)

2009.10.30. 11:20 | Dionysos | 6 komment

Szép kivitelezésű, igényességről árulkodó lemeztokban érkezett a hódmezővásárhelyi csapat lemeze, amelyet ránézésre sikerült bekategorizálni. A zenekarnév, a borítón vágtató, íjazó lovasok, a koronás címerrel ékesített pólóban feszítő zenekar nem hagyott sok kétséget afelől, hogy a Stratégia nemzeti rockban utazik.   

Ettől nem feltétlen dobódtam fel, és nem azért, mert idegenszívű lennék, hanem mert a tapasztalataim szerint a legtöbb esetben a stílus zenekarai a zenét a mondanivalónak rendelik alá, néha jó mélyen. Gyanúmat erősítette, hogy már a cím is slendrián és magyartalan a lefelejtett névelő nélkül. Angolul ez működik (már fütyülöm is…), a magyar nyelvtan szabályai szerint azonban picit pongyola.

Egyszerű, forradalmi hevülettel előadott, szókimondó kiosztást vártam tehát az idegenszívűeknek adresszálva, tuka-tuka dobkísérettel, és tétova, kásás kvinttologatással.  Hogy mindez nem heavy power metal, esetleg progresszív metal zenei mederben úsztatva ömlik majd a nyakamba, abban legalább annyira voltam biztos, minthogy a szövegekben nem jelenik meg vezérfonalként a TESCO magyar kisvállalkozásokat támogató, beszállító-barát üzletpolitikájának feltétlen és elfogult dicsérete.

Tévedtem.  No, nem az áruházláncot illetően, azt kivételesen nagyon eltaláltam.  Nem úgy a zenét. Nincs mese, ez heavy metal, helyenként, pl. a 9 percet is meghaladó címadó esetében szaggatott, a prog-power metalra jellemző riffeléssel.  Nemzeti rockban ez nekem unikum, de egy cseppet sem bánom.

A lemez legnagyobb erőssége azonban kétség kívül az Sz. Szécsényi Barbara által jegyzett, hazaszeretetről, fájdalomról, nemzeti büszkeségről szóló szövegek, amit inkább nevezhetünk verseknek. Bravúros pl. a Petőfi versrészletekre reflektáló, ám a jelent bemutató Szabadrabság, de szinte mindegyik, kivétel nélkül. Természetesen messze nincs szó szélsőséges, uszító, kirekesztő, stb. felhangokról. Aki magyarként mégis ezt olvasná ki a  belőlük, az menthetetlen, tényleg lépjen vonat elé. Ha a zene is felnőne a szövegekhez, akár komolyabb népszerűség is kinézne a Stratégiának, hiszen a nemzeti rock önjáró, médiatámogatás nélkül hozhat akár sportcsarnoknyi rajongót is városonként. Tudjuk, látjuk.

A megközelítés tehát nagyon is kedvemre való, sőt további jó hír, hogy igazán hangszeres fronton sincs egyetlen lehangoló teljesítmény. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem szükséges a továbbiakban kicsit gatyába rázni a produkciót. A billentyűs- és dobtémák nagyjából rendben vannak, Török József kissé karcos, mélyebb hangfekvésű énekhangját is meg lehet szokni. Az ének- és refréntémák gondos, dallamcentrikus kidolgozására való törekvés is egyértelmű. A gitárszólók tekintetében érzem azt, hogy a gitárosok képességeik határán játszanak, ami itt-ott esetlegessé teszi a végeredményt. Mivel e tekintetben nem spórolnak, nagyon szívesen hallanám, hogy a szólók kevésbé tüskések és kigyakoroltabbak. A megszólalás nem szakítja le ugyan a fejemet, de élvezhető.

Egyetlen dal nincs a meglehetősen hosszú lemezen, amit alapötleteiben elfuseráltnak éreznék. Ha kemény munkával sikerül a gyermekbetegségeken túllépni, a Stratégia nagy jövő előtt áll.

Túrisas

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr981486225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilko 2009.10.30. 18:46:00

Ez egy építő kritika! Köszi Túrisas!

misike0000 2009.10.30. 19:57:54

Ennyire jól összerakott albumot még nem hallottam. Nálam No1. Ezt nagyon nehéz lesz bárkinek is felül mulnia. Szerintem csak egy zenekar tudja a továbbiakban felül mulni még pedig a Stratégia!

szebarb 2009.10.31. 22:48:24

Köszönöm a dicsérő szavakat, igazán jólestek. (szövegírás)
A zenekarnak szép, szebb jövőt kívánok és olyan elismertséget amire vágynak. Kellő alázatot a zenéhez, ami minden művészet és emberiesség alapja.

Üdv: Sz. Szécsényi Barbara

csiga-biga 2009.11.02. 20:42:32

A komment kissé nyers és helyenként nem tudom mit akar kihozni a kritikus a mondanivalójából. Egyik pillanatban lehordja az albumot a másik pillanatban pedig már dicséri. Komplikált megfogalmazások sorozata. Igazat adok egyes dolgokban neki. Nagyra tartom a STRATÉGIA együttest, mivel nagyon egyediek és kiforrásban lévő bandáról van szó. Valami újat mutattak nekünk és ez nem mindig feltétlenül zavaros attól függően, hogy valaki hozzá van szokva a sablonhoz. Igaz hogy a zenekar fejlődhetne, de ahogy ismerem őket fejlődni is fognak. Vannak hibák, csiszolnivalók. Nem találni még egy ilyen hasonló együttest a stílusukkal, témaváltásokkal, lírai fogalmazásokkal, zenei világukkal együtt, így a kedvenc magyar együttesemmé váltak, és ezt nem elfogultságból mondom. Sok sikert kívánok nekik !

turisas 2009.11.03. 07:52:45

@csiga-biga: Nem hordtam le az albumot egyetlen mondattal sem, csupán felhívtam a figyelmet néhány javítandó dologra. Szerintem nem is komplikált módon, de ez lehet ízlés kérdése is, tény, hogy szerepelnek a szövegben összetett mondatok is.
Ami jó, az jó, ami még hiányosság, azt szóvá kell tenni, leginkább a zenekar érdekében. Márpedig ezt az anyagot elfogulatlanul nem lehet tökéletesnek nevezni. Jó úton vannak, hidd el, én is szurkolok nekik.

Albu 2014.08.06. 20:47:09

Ezt hallgatom mostanában, nap mint nap! Tavaly király volt élőben Verőcén, addig csak a Feláldozva című számot ismertem, de igazából most kaptam rá.

Kár, hogy mostanában nincs koncert, nyár elején volt sok.