Metallica: Francais Pour Une Nuit / Orgullo, Pasion Y Gloria DVD (2009)

A "Francais Pour Une Nuit" címet kapott DVD-jével ijesztett be a Metallica még tavaly novemberben. Az ijedtség persze nem a francia nyelvnek (azért annak sem örülünk, ugye…), hanem az előzetes híreknek szólt, miszerint kizárólag csak francia boltokban lehet majd kapni (szemét franciák, azannyukat!!!), illetve közvetlen a kiadótól és a zenekartól lehet majd megrendelni (és ha nincs szerencsénk, hazánk postakultúrája miatt továbbra is tiltólistán van Fekete-Afrika országaival egyetemben).

Abból azért lett volna némi nemzetközi diplomáciai bonyodalom, ha a Nimes-i, római kori amfiteátrumban felvett, csodálatos hangulatú anyaghoz, kizárólag a Sarkozy & Co. jut csont nélkül hozzá, mondjuk nagyhatalmi alapon. Lett aztán persze normális terjesztés, és kiderült, hogy a bootleg-re vett külső ellenére a tartalom méltó a Metallica névhez és költségvetéshez. A viszonylag - Metallica esetében legalábbis – kisebb, ám annál lenyűgözőbb helyszínen rögzített koncert képe és hangja kifogástalan, ráadásul ezúttal a franciák is hajlandók angolul megszólalni, vagyis énekelni…

1. Blackened
2. Creeping Death
3. Fuel
4. Harvester Of Sorrow
5. Fade To Black
6. Broken, Beat & Scarred
7. Cyanide
8. Sad But True
9. One
10. All Nightmare Long
11. The Day That Never Comes
12. Master Of Puppets
13. Dyers Eve
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
16. Stone Cold Crazy
17. Motorbreath
18. Seek & Destroy.

Miután jöttek a hírek, hogy a sorozat folytatódik, és érkezik a mexikói koncertet rejtő "Orgullo, Pasion Y Gloria" DVD, már nagyjából mindenki képbe került, a Tecsűnek köszönhetően szó szerint is, hogy az anyag bőven az alázó kategória, beszerzése bármi áron kötelező. Ahogy tudta mindezt a kiadó (Universal) is, ezért az árképzésben elment a pofátlanság határáig, majd azon átlépve rohant vakon még tovább, mígnem gátlástalanul előállt a 2 DVD+2 CD kombóért kikalkulált, kb. 16000 Ft-os fogyasztói árral. Középső ujjakat a magasba!

Ezek után nem is kérdés, hogy a BKV menedzsmentet leszámítva, halandónak csak a torrentoldalak (kivételesen elvi támogatásommal) jöhetnek szóba, illetve a szimpla DVD változat beszerzése lehet még esetleg opcionális. Én utóbbi mellett döntöttem.

Mit is mondjak? Képzeljünk el 50000 őrjöngő mexikóit, akik a koncert utolsó pillanatáig teljes extázisban vannak, és mire az Álommanó belép a stadionba, nem éppen a  gyors elalvást elősegítő, viszont Mexikóvárost konkrétan felébresztő, sőt felrobbantó pirotechnikával, talán már az elméjük is megbomlik. Elképesztő. Én ebből a setlistből egyedül a Memory Remains-t nem csipáztam annyira, de most, hogy nem a nyanya (M.F.) gajdol Hetfield mellett, hanem helyette a közönség énekel egy emberként, nagyon is élvezhető.

Nyelves puszi ide, nyelves puszi oda (soha nem lesz bocsánat), Kirk és Lars is jól teljesít, elsősorban persze önmagukhoz képest, sőt Kirk szólói a "Hit The Lights"-ban kifejezetten tetszenek. Hetfield talán önmagában a Metallica, ami nem kis felelősség. Tökéletes frontember, hangban, játékban, fazonban. Robert Trujillo-nál jobb választás a megüresedett basszusgitárosi posztra egyszerűen nem lehetett. Esetleg én, de belátom, ez önző szempont, nem feltétlen tartja szem előtt a zenekar érdekeit.

Nem szoktam az írásaimhoz csatolni a DVD tartalmát, most mégis megteszem, márcsak az összehasonlítás miatt is. Az olyan nóták, mint "Ride The Lightning", "Disposable Heroes", "Fight Fire With Fire", "Hit The Lights", no és a közönség miatt nekem a mexikói koncert tetszik a jobban, de a francia cucc is tökéletes a maga nemében, főleg, ha valaki a relatíve meghittebb hangulatú koncerteket szereti.

Szintén lehet csekkolni a már említett BKV-vezérkarnak fenntartott második DVD tartalmát, itt főleg az ínyencek fognak könnyeket hullatni, hogy egész nyáron a paprika- és hagymaföldeken lesznek kénytelenek napszámot vállalni, munkaidőn túl és hétvégenként.

(Utólag persze tessék gondolatban mindkét anyagot beilleszteni a legjobb DVD-k 2009 rovatba.)
  
DVD1:
1. The Ecstasy Of Gold
2. Creeping Death
3. For Whom The Bell Tolls
4. Ride The Lightning
5. Disposable Heroes
6. One
7. Broken, Beat & Scarred
8. The Memory Remains
9. Sad But True
10. The Unforgiven
11. All Nightmare Long
12. The Day That Never Comes
13. Master Of Puppets
14. Fight Fire With Fire
15. Nothing Else Matters
16. Enter Sandman
17. The Wait
18. Hit The Lights
19. Seek & Destroy

DVD 2:
1. That Was Just Your Life
2. The End Of The Line
3. Holier Than Thou
4. Cyanide
5. Blackened
6. Helpless
7. Trapped Under Ice
8. Turn The Page
9. The Prince
10. No Remorse
11. Fuel
12. Wherever I May Roam
13. Harvester Of Sorrow
14. Fade To Black
15. ...And Justice For All
16. Dyers Eve

CD 1:
1. The Ecstasy Of Gold
2. Creeping Death
3. For Whom The Bell Tolls
4. Ride The Lightning
5. Disposable Heroes
6. One
7. Broken, Beat & Scarred
8. The Memory Remains
9. Sad But True

CD 2:
1. The Unforgiven
2. All Nightmare Long
3. The Day That Never Comes
4. Master Of Puppets
5. Fight Fire With Fire
6. Nothing Else Matters
7. Enter Sandman
8. The Wait
9. Hit The Lights
10. Seek & Destroy

Túrisas

Címkék: dvd