Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

50 éve, 1961. augusztus 20-án nyílt meg a Budai Ifjúsági Park

2011.07.21. 18:16 | Dionysos | 3 komment

1961-ben még nem éltem. Sőt! Még csak kósza gondolat sem voltam. Bár az évtized végére azért sikerült magam rászabadítani a világra, de mire olyan korba kerültem volna, hogy felfedezhessem, az Ifiparkot bezárták. Élt 20 évet. De milyen 20 évet! Nebuló, Bergendy, Radics Béla, Gemini, Hungária, Kex, Illés, Omega, Mini, és még sorolhatnám.

Nektek mondanak még valamit ezek a nevek? Nektek, akik ma zenét hallgattok? Talán szüleitek, nagyszüleitek elbeszéléseiből ismerősek lehetnek ezek a zenekarok. Valószínűleg nem arról meséltek, hogy az akkori pártállam, mint jó "szülő" hogyan próbálta az embereket a marxista-leninista-kommunista-szocialista és ki tudja még milyen eszmék szerint "nevelni", hanem arról, hogy volt egy hely, ahova családok, fiatalok és idősebbek mehettek szórakozni. SZÓRAKOZNI. Mennyivel másabb ma ennek a szónak a jelentése…

Sajnálom, hogy a 60-as évek kimaradtak az életemből. Örök renitensként igazán ki tudtam volna magam élni. Bár ezt teszem ma is, nem hiszem, hogy össze lehet hasonlítani azt az érzést, mikor rendszeresen áthágom a sebességhatárokat azzal, mikor megtagadok olyan viselkedési normákat, amiket egy diktatórikus alapokon nyugvó rendszer akar rám erőltetni.

Az Ifiparkról született könyv, musical és tucatnyi írás. Az egyik közösségi portálon több mint 5000 tagot számláló csoportra bukkanhatunk. Nagy kultusza van még most is, több mint 20 évvel a bezárása után. Elolvashatok mindent róla, de soha sem fogom tudni az ÉRZÉST a magamévá tenni.

2011. augusztus 23-án a PeCsa caféba hívnak minket. A rendezvény címe: Volt egyszer egy Ifipark. Emlékezésre hívnak mindenkit, aki még emlékszik, és mindenkit, aki többet akar tudni arról, milyen is volt a Budai Ifjúsági Park.

www.pecsacafe.hu

Andrea 

Címkék: elmélkedések

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr533087002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rony70 2011.07.25. 22:39:15

Egy közeli ismerősöm a 70-as évek elején volt egyetemista Szegeden. Mesélte, az újszegedi kertszínpadon Illés; Metro; Omega buli volt, s mint "lázadó" fiatal értelmiségi, ott volt a helye. A rendezvény rendben, zavargás mentesen lezajlott, mégis a koncert végén a kifelé áramló tömeget (válogatás nélkül, találomra) a helyi lovasrendőrök kardlappal fogadták. Nos, nem kell nagy fantázia, hogy az ember tudja, e "bája" a BIP-nek is meg volt. Az alkoholmentes, konszolidált (a szocialista erkölcsnek megfelelő) öltözködéses, igazoltatásos "feelinggel" együtt.
Még mindig lennél a hatvanas években?
Mert én nem!
Mert egy mai negyvenesnek (mint Te vagy Én) lehet misztikus és egzotikus az akkori élet, de valójában tragédia volt! Magam is nosztalgiázom néha egy-egy P.Box; Edda vagy Karthago koncert felidézésével, de valljuk be, komikus volt. Nem is maga a zene, hanem a körítés, az Ifjuság Védelmisekrő, Munkásőrökről, rendőrökről nem is szólva. Mai ésszel megfulladnánk abban a közegben.
Egyébként, meglátásom szerint csak a fővárosiaknak, s annak is egy szűk rétegének volt lehetőség a BIP.
Amúgy bocs, nem akartam lelohasztani a lelkesedésed. Húsz év múlva, majd az akkori fiatalok röhögnek majd pl. a Pecsán.

moto2 2011.08.13. 16:22:45

Szép Napot! Csak azt szeretném mondani, hogy az édesapám volt aki az IFIPARK -ot mint vendéglátós szakember vezette. Sajnos Ő már nem él. Sokszor jártam én is ott, fiatalként. Jó ötlet a megemlékezés.

donodon 2011.08.20. 10:00:21

Szia!

Minden elismerésem az édesapádnak, büszke lehetsz rá.

Abban tudnál segíteni (ami számomra nagy rejtély), hogy az Ifipark vezetőségének volt-e valamilyen irodája a mellete levő házban, vagy esetleg az étterem épületében. Bocs, ha hülye a kérdés... :)

Üdv.