Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Metal Kamu Indikátor 3. 

2012.01.03. 19:09 | Dionysos | 15 komment

A rock/metal világ megannyi szép és értékes pillanata mellett sem szeplőtelen. A dőltünkre leső Tökmag Jankók pedig jó érzékkel és kárörvendően tükrözik vissza a stílus ballépéseit, nehezen cáfolhatóan, hogy a fájó általánosítás és sztereotip megközelítések mögött nem mindig csak outsider ostobaság van. Ezért ha meg akarunk maradni Herkulesnek, szükséges önkritikát gyakorolni és elébe menni a vádaknak. 

A kamufaktor 10-es skálája mutatja, hogy valaki meddig evezett be (szólóban vagy csapatával) a tehetségtelenség/pojácaság/elvtelenség, stb. vizein. Az alacsony érték (0-5) kevésbé, de szóvá tehetően kamu, ötös érték fölött viszont akad(na) takargatni- és szégyellnivaló rendesen! Grunge, rap metal és egyéb vadhajtásokat, valamint magyar előadókat nem értékelünk.

Eljött a leleplezés pillanata, kérem! Bicskanyitogató rovatunkban ezúttal két nagy "kedvencemet" szedem ízekre. Illetve nem, megteszik azt maguk is, egy-egy szólóba belelehelve saját, ordító tehetségtelenségüket. 

A napokban bukkantam erre a gyöngyszemre, amit legott meg is osztottam a népszerű közösségi oldalon és a gitáros reagálások igazolták, hogy jogosan röhögtem ki az ex-Manowar gitárhőst, aki nemcsak, hogy nem hős, de gitárosnak sem nagyon nevezhető az alábbi, mindenféle zeneiséget nélkülöző mutatványával. Erre szokás azt mondani, hogy ha még dekázni is tudna közben, tényleg figyelemre méltó lehetne. A történethez hozzátartozik, hogy kifejezetten idegesít, amikor kritikusok a világ legtehetségesebb gitárosaira sütik rá a "tekerő", "villantó" "virgázó" jelzőket, csupán azért, mert tudnak és szeretnek is gyorsan játszani, ott, ahol ezt a zene megengedi, horribile dictu megkívánja. Mint látható az alábbi két videón nem erről van szó. David Shankle önmagáért a sebességért erőszakolja meg a zenét. Tegyük ki tehát büszkén a szégyenfalra:

Kamuérték: 8

Huhhhh. Természetesen élőben is hozza mindezt, nem hozza zavarba a tömeg. A betanított raktári kisegítő fejszerkezet sem előny, de erről mondjuk nem tehet, ez adottság. Persze talentum sem sok jutott, de legalább megpróbálta és a világhírig vitte. Na, erről viszont meg mi tehetünk... Pödrő Gyuri köpörcölése 6:20-tól!!!

ARP himself. A Maestro. Odaát a Hard Rock Magazinban még ma is kapok rendesen, ha kétségbe merem vonni a klasszisát, pedig az alábbi koncertrészlet is mutatja: létezik Shankle úrnál is gyalázatosabb produkció, úgy, hogy közben tízezrek ajnározzák világszerte a semmit, illetve a szélhámosságot. Kérem, ez gyalázat, össze-vissza húzogatja a kezét a fogólapon, a szénné visszhangosított sound mögé bújva, mintha szélsebesen játszana. Valójában alig fog le valamit, mindezt teljes átéléssel. A vele együtt játszó, egyébként rendre tehetséges csapat pedig nem áll le és nem mondja neki: "Lécci ne égess bennünket, köszi!" 3:00-tól indul a parasztvakítási nagyüzem, tele selejttel. Jelzésértékű Greensleeves a végén, utalva Blackmore és Yngwie mesterekre, bár neki az égvilágon semmi köze hozzájuk, ezt valaki most már tényleg közölhetné vele.

Kamuérték: 9 (kisferenc)

Legyen itt végül egy teljesen ismeretlen német srác a teljesen ismeretlen német Fair Warningból. Ha valaki úgy gondolja, hogy vérforraló volt, amit írtam, nyugodjon meg, blogon mindent lehet, ha pedig már nem habzik a szája és lehiggadt, hallgassa csak meg Őt. Úgy is lehet gitározni, hogy a szóló nem egy zeneietlen összevisszaság, hanem külön dal lesz a dalban. (Az elején finom utalás Michael Schenkerre...)

Kamuérték: 0 (nem kamu)

Túrisas

Címkék: metal kamu indikátor

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr683517280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dionysos 2012.01.03. 19:40:10

Hááát, azt tuti, hogy ARP nem szégyenlős! Önelégült arccal kergeti be magát az erdőbe... :)

Kotta 2012.01.03. 19:52:50

első figyelmeztetés (warning), ez nem fair! (hogy stílusos legyek)
Engelke baromi jó gitáros, tök ismeretlennek azért nem mondanám, és a fair play szabályainak semmilyen módon nem felel meg őt szembeállítani Pellel :)

Én bírom amúgy ARP-t mint bandát, a digó gyerek miatt és mert a számok jók..., minden pedig nem lehet tökéletes :)

turisas 2012.01.03. 20:03:08

@Kotta: Úgy értve nem fair, hogy nem egy súlycsoportban vannak (ARP pehelysúly...)?

Tényleg nem rossz dalokat ír, de a közvélekedéssel ellentétben ezeket rendre szereti szétszólózni, amit én ilyen idegesítő tehetségtelenség mellett képtelen vagyok végighallgatni. Pl. The Clown is dead. Egy jó nóta, de amit produkál benne perceken keresztül, az minősíthetetlen. Konkrétan hazavágja a nótát.

Kotta 2012.01.03. 20:20:45

@turisas: úgy értve, hogy egy - valóban a közönség által alulértékelt és kevésbé ismert - de azért a szakmában elismert és tisztelt gityós, ezért azt "sugallni", hogy egy ismeretlen germán parasztgyerek néhány heti gyakorlás után legitározza Pellt (némi túlzással persze), nem fair teljesen :)

Én szólógitárosként pl. Iommi-t se tisztelem annyira (mondjuk ő legalább alázattal és realitásérzékkel rendelkezve jól sáfárkodik a tehetségével), de mint dalszerző és zenekarvezető igen, mert a DIO/Martin korszak lemezei nagyon jók és előremutatóak voltak. De lehetne még ilyeneket mondani...

Pell sem rossz dalszerző, a számait szeretem, az énekesek kiválasztásában ő is jó, a zenei világ is hasonló, ezért pont a Iommi hasonlat. De tény, hogy gitározásban leragadt a Blackmoore/Iommi kópia szintjén, miközben a világ nagyot fejlődött e téren.

turisas 2012.01.03. 20:30:07

Iommit én szeretem, mert van stílusa és szerintem a szólói is jók. A kevés hangból jók. Ugyanaz, mint pl. Angus. ARP viszont kimondottan gyenge, ráaádásul láthatóan virtuóznak akar látszani. ez pedig kínos.

Engelke esetében van igazságod, viszont tényleg alulértékelt és ha nem lenne a japán támogatás, lehet azt se tudnánk, hogy léteznek. ARP-t viszont Németország tartja életben. Enigmatikusan.

garaelkatona 2012.01.03. 20:40:09

@turisas: Én javaslok a következő kamu indikátor írásba egy kis ARP-t és egy kis Shanklet, csak hogy jól eszébe vésse a nép, mert úgy látszik a rovat első része nem volt elég hozzá. Pedig abban is ők szerepeltek. Sőt, javaslom a HRM ARP-t dicsőítő olvasóit is megcinkelni, csak hogy ráébredjenek alávaló pondró mivoltukra...:)))

Kotta 2012.01.03. 21:02:47

jé, tényleg voltak az elsőben is, de ott nem volt hozzá videó :D

ez így most sokkal meggyőzőbb :))

turisas 2012.01.03. 22:18:17

jól van, na! Gari felmentést kap:D -szeretheti őket:D

én most nem csak vaktában lövöldöztem, hanem lerántottam a leplet. Most teljesedett be az írásom. :D

CsiGabiGa 2012.01.04. 07:48:38

Helge Engelkének (aki egyébként Uli Roth tanítvány) nemcsak a játékát, de a felső húroknál 3 bunddal megtoldott Sky-gitárját is érdemes megfigyelni! Sajnos ő meg a marketingre nem ad annyit, mint ARP. "Leginkább egy házasságában elhanyagolt, idősödő, boldogtalan asszony fizimiskáját hordja", ahogy a jelen cikk szerzője egy korábbi írásában "méltatta". És talán ez a naivitás - hogy elég jó számokat írni, jól gitározni, egyáltalán: jól zenélni - hozta azt, hogy Japánon kívül szinte ismeretlenek.
ARP bezzeg teljes mellszélességgel kitartja az egy hangot, és lám, mennyi éven át mennyi lemezt eladott. Élőben viszont csak a DVD-kről ismerhetjük, mert a németajkú környéken kívülre nemigen merészkedik.
Egyébként én is szeretem a zenéjét, ha lenne benne annyi alázat, mint Rudolf Schenkerben, hogy maga mellé vegyen egy igazi gitárost, akkor még többre vihette volna!

turisas 2012.01.04. 08:21:30

Totál egyetértek. Semmi bajom nem lenne ARP úrral, ha dalszerzőként és ritmusgitárosként írná a dalait és nem akarna külsőségeiben gitárhőssé válni.

És azt is leírtam, hogy ugyanebben a stílusban a voodoo circle és beyrodt nála ismeretlenebb, pedig összehasonlíthatatlanul magasabb ott a minőség.

Ja! Észrevetted-e, hogy az MSG On and on dalának szólódallamával kezd Helge? Attól tartok, igen.....

Kotta 2012.01.04. 12:00:46

Nem akarna gitárhőssé válni? Elég naív elképzelés, minden kölök arról álmodozik, hogy bazi nagyokat teker a száját tátó tömeg előtt, és ha ez megvalósul (ARP annyira azért nem béna, hogy ne tudná vásári fénnyel eladni a portékáját, ahogy azt a tények mutatják), hülye lenne feladni az álmait. Ha a jelenlegi tudásoddal lenne egy sikeres bandád, eladnál egy csomó lemezt, telthazasak lennének a koncertjeid és a környezetedben lenne egy csomó ember aki ajnároz, szerintem benned sem lenne egy fikarcnyi alázat és lekakílnád, hogy miket irogatnak egyesek egy albán vagy ukrán blogon, nem igaz? :))

Hammett se hajlandó szögre akasztani a hangszert, pedig neki már az összes élő rockzenész beszólt, hehe. Az amerikai mentalitas amúgy is az, hogy tessék megbecsülni amit elért, ha mindezt szerényebb képességekkel, akkor éppenséggel még jobban!!!

turisas 2012.01.04. 13:12:20

Igazad van. Nem tudok ezzel vitatkozni. Én sem azt várom, hogy miattam befejezze a karrierjét. Csupán felhívtam a figyelmet arra, hogy ez az ember kimondottan amatőr módon kezeli a hangszert. Egy kérdés viszont foglalkoztat továbbra is. Tudja-e, hogy béna, de a fentebb írt okok miatt tökéletesen kiélvezi minden percét a karrierjének (ebben az esetben lehet, hogy igaza van, tényleg), vagy valamiért tényleg elhiszi, hogy ő egy gitárfenomén a blackmore-yngwie tengelyen?
Ha utóbbi igaz, szerintem az picit gáz és okkal lehet cinkelni miatta.

Kotta 2012.01.04. 16:30:08

Garael tanúlt pszichologiát, majd ő megmondja, mennyire torzul a személyiség ilyen esetben, elhiszi-e, hogy bazi nagy gitáros, de valszeg igen :))

Szal csak cinkeld nyugodtan :D

CsiGabiGa 2012.01.04. 20:03:08

@turisas: "Ja! Észrevetted-e, hogy az MSG On and on dalának szólódallamával kezd Helge? Attól tartok, igen....."
Nem, sajnos nem. Én az Into the arena egy kicsit átírt változatát hallom, az On and on-ra nem is hasonlít. Porold csak le a régi Schenker lemezeidet!

Rony70 2012.01.05. 00:33:47

A Manowar maga, egy paródia. A korai Pokolgépre emlékeztet. Klisé hegyek, s már csak röhögni tudok.