Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Civil War: The Killer Angels (2013)

2013.06.15. 15:34 | garael | 15 komment

civil-war_the-killer-angels.jpg

Kiadó:
Despotz Records

Honlap:
facebook.com/Civilwarsweden

A Saba-tonnásból Dió-fa páncélba öltöztetett rohambrigád bemutatkozó EP-jének demonstrációja ugyan már egy teljes felderítő ezred munkáját összegezve sejtette meg a világgal, hogy új tényező jelent meg az újhullámos európai heavy metal erőviszonyainak alakításában, ám az, hogy a Civil War már első albumával térdre kényszeríti a színtér szereplőit, bevallom, még számomra is meglepetés.

 Ahogy mentorom, H. Sanyi is mondani szokta: taktikázásra csak azoknak van szüksége, akiknek valamiből spórolni kell – az ex-Sabaton csapat azonban füllel hallhatóan nem szorul az agyas rafinériára: teljes mellszélességgel kiállva kiálthatja, hogy ide lőjetek. S hogy ezek ellenére mégis ő zúdít sortüzet a meglepett hadfik özönére, az minden bizonnyal a csapatok vezetésére szerződtetett Nils Patrik Johanssonnak köszönhető, aki I. Lászlótól csent jeligéjével – Dio velünk, ki ellenünk? – egyenes ági rohammal szeli át a csatateret.

Mert lehet azon agyalni, hogy a kivált Sabaton tagok most valósíthatják meg igazán önmagukat, de a Civil War alapjai ugyanazok, mint az ex-brigádé voltak, és az, hogy merev ridegvas helyett ezúttal damaszkuszi pengével megy a haddelhadd, kizárólag Johanssonnak köszönhető, aki sikeresen egyesíti az Astral Doorsban, de leginkább a Wuthering Heights-ben szerzett tapasztalatait ezzel a modern heavy metalos célratöréssel, némi-népi jelleggel felruházva az alárendelt csapatokat. Én ugyanis ebben látom, illetve hallom a siker legfőbb okát: az énekes remekül összegezte ténykedése különböző színtereinek minden muzikális előnyét, így válhat a Civil War a maga korlátai között sokszínűvé, ami jóllehet, leírva paradoxonnak hat, ám mégis igaz. Naná, ha Dio velünk, ki ellenünk?

Persze ilyen hanggal talán még erre sem lenne szükség, de azzal, hogy Dio frazírjaival hallunk olyan ortodox, ökölrázós, európai himnuszokat, mint a lemezt nyitó überslágert, a "King Of The Sun"-t, a kislemezes rohamként ránk zúduló "Rome Is Falling"-ot, a játékos "Brother Judas"-t, azt hiszem, sokunk titkolt vágya valósult meg, olyan csodaként, amit esetleg csak akkor élhetnénk meg, ha Dickinson Helloweent énekelne...

A sztár-szeánsz tökéletes, ahogy a záró, epikus "Gettysburg" első énekhangjai felhangzanak, még az is beleborzong, aki számára a szellemidézés megmaradt az Aladdin és a csodalámpa szintjén; úgy gondolom, hogy a záró tételben sikerült egy olyan kaliberű himnuszt írni, amire a nemzeti érzelmű Schaffer mester is csak sírva tud gondolni, pedig ő aztán egy igazán fagyos lelkű katona! Ezért pedig még azt is megbocsáthatjuk, hogy a címének adekvátan folkos metál nóta, a "St. Patrick's Day" dallamtémájában, szégyen-nem szégyen, én némi Pat Shop Boys-os poprinyát hallok.

Nem múltak el tehát Johanssonnál nyomtalanul a Wuthering Heightsban és az Astral Doorsban eltöltött évek, előbbiből az izomból tolt dallamok és a gyors reagálású arculatváltás, utóbbiból pedig a pátosz és a "nagy epika" öröksége formálta nagyszerűvé a Sabaton alapokon nyugvó csata metált, és én már kezemet dörzsölve izgulok, hogy a modern európai heavy metál királyi trónjáért vívott döntő ütközetben a polgárháborús katonák, vagy a Powerwolf vérfarkasai fognak győztesen kikerülni? Kardot, karmot élezz, a fogadásokat nálam lehet megtenni…

Garael

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr665362671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CockOfCthulhu 2013.06.16. 12:58:35

T. szerző egy-két írását olvasva most már végképp kijelenthető, hogy képtelen elszakadni ezektől a roppant fárasztó, gyermeteg militarista hasonlatoktól és hervadt szóvirágoktól. annyi minden egyéb kínálkozik a kritikaírás területén! ez rettentő unalmas már... persze tudom, ez "csak" blog, meg aztán akkor minek olvasom, ha nem teccik. amúgy a bloggal nincs bajom, kizárólag garael írásstílusa bicska-, akarom mondani HARCISZEKERCE-nyitogató. :)

Kotta 2013.06.16. 13:44:04

öt szerző (vagy inkább négy) és annyiféle stílus

mi ezzel a baj? van akinek meg éppen ez tetszik (pl nekem), sztenderd stílusú kritikát olvashatsz sok helyen

Régi olvasó 2013.06.16. 14:26:34

Ígéretes! Megyek is a turiba... :)

Ja, és jó az írás is! ;)

garael 2013.06.16. 14:26:55

@CockOfCthulhu:
Három okból írtam ebben a stílusban:
1. A lemez témájához releváns, ráadásul éppen az a metál stílus tetszik legjobban, aminek szövegi bázisát 90%-ban a fight, kill and die szavak adják...persze írhatnék ezekről is Dosztojevszkij stílusában, de nem biztos, hogy ideillő lenne, hehehe.
2. Hivatásos katonatisztként egyfajta szakmai ártalom is, ha nem tetszik ez a stílusom, olvasgasd a H. Sanyi történeteimet.
3. Pusztán azért, mert ez szórakoztat...Ezzel kapcsolatos gondolatomat olvashatod a nem militáris stiláris árnyalatban írt Black Sabbath kritikámban.
Ráadásul ezzel a nicknévvel a gyermeteg jelzőt felhozni olyan, mintha Lovecraftról egy dildóval a kezedben tartanál előadást - némiképp megmosolyogtató, de hogy hiteles is lenne...?

garael 2013.06.16. 15:16:36

@Régi olvasó: A digipack verzió is elérhető már, amin a Sabbath Children Of The Grave számának a feldolgozása a bónusz. Vajh' miért is?...:)

CockOfCthulhu 2013.06.16. 16:09:21

@garael: itt még akár releváns is, de mondom, több írásoddal is találkoztam már, ahol egyáltalán nem volt releváns, és az x-edik csatadalos-harcos-katonalelkű hasonlatokkal telegyömöszölt írás bizony nemcsak hogy unalmas, erőltetett, hanem az önismétlés szaga is körüllengi. azért mert maga a metal műfaj harcias hangvételű (nem csupán a manowar meg a sabaton), attól függetlenül egy kritikának nem szabad állandóan ezen a vonalon lovagolnia. (na,már én is kezdem) ez ugyanaz, mintha egy ex-szakácsból lett firkász állandóan úgy kezdi a beszámolóját, hogy "végy egy adag hard rockot, tegyél hozzá egy csipetnyi progresszív metalt is..." - na, ez pont olyan.

(az meg, hogy milyen névvel regeltem a blog-hu-ra, szerintem nem éppen RELEVÁNS, de gondolom a "Dzsingisz Kán"-ban biztosan nem találnál kivetnivalót. ez viszont rém eredeti. :D)

garael 2013.06.16. 16:18:04

@CockOfCthulhu: Hát ez van, ha így találod, akkor sajnálom, bár Te vagy az első, akitől negatív visszajelzést kaptam írásaim stílusára. Mindegy, akkor ajánlom pacifistább lelkületű kollégáim írásait, az enyéimet meg egyszerűen ignoráld.

szabzero 2013.06.16. 19:08:32

Az albumban nem nagyon találni kivetnivalót, szerencsés találkozásnak tűnik a Sabaton+N.P.J. project. Amitől kissé "tartok", hogy ha ez úgy istenigazából olyan sabatonosan beindul, annak az Astral Doors issza meg a levét. És elég old school metál fan vagyok ahhoz, hogy ez szomorúvá tegyen. Majd kiderül..

garael 2013.06.16. 19:54:26

@szabzero: Nekem az összes NPJ bandából a Wuthering a kedvencem, bár ott a gitáros a fő agy. Mintha megfáradt volna kicsit az Astral Doors sztori, de ha nem, ezzel a jóval populárisabb irányzattal valóban fennáll a veszély, hogy a Hammerfall után és a Sabaton mellett új üdvöskéje lesz a stílusnak - ami ugye teljes embert kíván.

ArgonX 2013.06.17. 09:25:45

@CockOfCthulhu:

Engem meg CsiGabiGa írásaitól ráz ki a hideg (általában végig sem bírom olvasni), de attól még szeretjük a blogot :)))

Kotta 2013.06.17. 10:34:30

hááát... megvolt azért a nyomtatott sajtónak is a maga szépsége :)

ami nem tetszett, azt nem kellett olvasni, de beszólógatni az íróknak a stílusuk miatt nem lehetett... régi szép idők :))))

Régi olvasó 2013.06.17. 11:01:39

Én meg azt mondom, ne panaszkodj! Itt legalább vannak hozzászólások; sokkal rosszabb a puha némaság...

A lemez erős dalokat tartalmaz, már majdnem eléri a WH szintjét! :)

2013.06.17. 13:15:50

@ArgonX: @CockOfCthulhu: Ízlések és ficamok, én annyira kajáltam Garael katona írásait odaát, hogy követtem ide is :)
A Blog szuper, ezért is vagyok még itt; ha egy írás véletlen nem tetszik, nem olvasom végig.

garael 2013.06.17. 18:23:21

@Peterhappy: ez inkább ízlés, mint ficam...Jutalmul felajánlok neked egy al-közlegényi beosztást a Dionysos seregben (ahol van már egy alezredes, egy százados, egy örömkatona, meg egy antikatona).

2013.06.17. 21:26:40

@garael: valahol el kell kezdeni. Bár melóhelyen már "Víghonvéd" elnevezésig küzdöttem magam.

Hogy hasznosat is írjak végre: a lemez JÓ! Sőt, nagyon jó. NPJ pedig egyenesen zseniális.