Ügyeletes kedvenc 42. - David Martone: Higher (Warmth In The Wilderness: A Tribute To Jason Becker, 2001)

Jason Becker_Not dead yet.jpg

Jason Becker még nem halott!!! Ezzel a címmel jelent meg 2012 márciusában egy dokumentumfilm (Jason Becker: Not Dead Yet - előzetes), mely részletesen bemutatta ennek a szomorú sorsú gitárzseninek az életét, idejekorán derékba tört karrierjét és hősies küzdelmét a genetikusan öröklött, gyógyíthatatlan Lou Gehrig-kórral (Amyotrophiás lateralsclerosis vagy egyszerűen csak ALS). Becker aktív zenészként, amolyan csodagyerekként is nagy inspiráció volt, de majd' negyed évszázada lebénulva, kerekesszékhez és számtalan más géphez kötve is igazi példakép maradt. Sőt! Túrisas kolléga még 2008-ban írt is egy cikket "A Jason Becker sztori" címmel. Érdemes elolvasni.

Akármilyen hihetetlen, ez a "Csodálatos elme" teljesen lebénulva is folytatta a zeneszerzést az édesapja és az általa kifejlesztett kommunikációs technika segítségével. 1995-ben saját kiadásban jelent meg "Perspectives" című albuma, mely nem kifejezetten metál vagy rock album, inkább változatos gyűjteménye korábban elfektetett anyagoknak és új szerzeményeknek; akad rajta "szimfonikus" igényű, nagyszabású darab (End Of The Beginning), de "egyszerű" Bob Dylan földolgozás is (Meet Me In The Morning).

Eredetileg ezen a lemezen kapott helyet a "Higher" című szerzemény. Ennek a teljes egészében "vokális" darabnak első része gitáron született, míg második részét az egyébként fenomenális Bobby McFerrin és a Voicestra ihlette. A Voicestra énekesei közül ketten is közreműködtek a fölvételben. A "Higher" gyönyörű, éteri könnyedségű dal, melyben furcsán keveredik a barokk adagio tételek és Ennio Morricone legendás filmzenéinek hangulata.

Természetesen a zenésztársadalmat mélyen megérintette a fényes karrier előtt álló fiatal géniusz tragédiája, így amikor a Lion Music égisze alatt és Mattias Eklundh, valamint Torben Enevoldsen producerkedése mellett meghirdették egy tribute lemez megjelentetését, számtalan jól ismert és kevésbé ismert művész ajánlotta föl segítségét. Olyan muzsikusok vettek részt a projektben (a producereken túl), mint Paul Gilbert, Marty Friedman, Rob Johnson, Cyil Achard, stb.

A tisztelgés végül "Warmth In The Wilderness: A Tribute To Jason Becker" címmel két CD-n jelent meg 2001-ben és 2002-ben, persze vegyes eredménnyel. Szerintem az egyik legjobban sikerült darab éppen a "Higher" lett (Vol. 1), melyet a kevéssé ismert, de bámulatosan tehetséges (magyar fölmenőkkel is rendelkező) kanadai David Martone "követett el".

dave_martone_promo_01.jpg

Martone a bostoni Berklee School Of Music tanulója volt (mint pl. a Dream Theater alapítói) és azonnal fölismerhető, mellesleg nem túl könnyen emészthető stílussal rendelkezik. Ezen az oldalon közöltünk már vele interjút (itt), de pár lemezét is recenzáltuk (itt és itt).

Martone tisztelgésének erénye a technikai kivitelezés makulátlansága és a hangzás arányossága mellett az, hogy a vokális darabot gitárra alkalmazta, és mint minden jó tribute, az eredeti szerzeményt tisztelettel, de művészi szabadsággal kezelte. Persze akármilyen jó lett Martone földolgozása, a páratlan hangulatú eredetit nem helyettesítheti; a kettőt tehát együtt érdemes meghallgatni. Istennek hála: Jason Becker még nem halott!!!

Tartuffe