Saffire: From Ashes To Fire (2013)

SaffireFGFG.jpg

Kiadó:
Inner Wound Recordings

Honlapok:
www.saffire.se
facebook.com/saffiresweden

Jellemző skandináv történet. Ezek a svédek 2005-ben még éppen az érettségire készültek, közben lazításképpen néha összejöttek apu garázsában zenélgetni. Az idén meg fogják magukat és debütálnak egy olyan hard rock/metal lemezzel, ami a nagy öregeknek is becsületére válna. A Saffire érdekes ötvözete a svéd fiatalok meghatározó gyermekkori zenei élményeinek, van benne a Deep Purple-től a Presto Ballet-n át a Metallicáig minden, mindez könnyen követhető dallamokkal, fejrázós riffekkel és – nem utolsó sorban – Tobias Jansson személyében egy kiváló rock-torokkal.

Néhány internetes oldalon progresszív zenekarként emlegetik őket, de ez a valósággal köszönőviszonyban sincs: egyszerű szerkezetű dalokban gondolkodnak, irigylésre méltó dallamérzékkel és alaposan kidolgozott hangszeres szólókkal. Olyan muzsika ez, amit bármikor szívesen hallgatnék a haverokkal egy kedélyes fröccsözgetés közben. Nem kötné le túlságosan a figyelmemet, de a boogie-t beletenné a lábamba, pontosabban a nyakamba, mert nem vagyok egy táncos típus.

Ott fönt, a ködös-hűvös észak-európai tájakon sok ilyen zenekar működik, most hirtelen a nemrég recenzált Coldspell jut eszembe, vagy a tavalyi toplistás Eclipse lemez. Egyik-másik nóta nem is méltatlan az utóbbi (nagyon jó formában lévő) együttessel való összehasonlításra: gondolok itt az "End Of The World"-re, az "A Symphony Unheard"-re, vagy a közel-keleti hangulatú "Paralyzed"-ra; ezeket jobbnak érzem, mint a klipesített "Magnolia" című dalt, de a kiadó nálam nem érdeklődött. :)

A Saffire könnyed, de megbízható szórakozást ígér, és a bemutatkozás kapcsán jó, ha megjegyezzük a nem túl dekoratív, kicsit oroszlánarcú, de rendkívül tehetséges énekes, Tobias Jansson nevét.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika