Defecto: Exluded (2016)

y_28.jpg

Kiadó:
Elevation Recordings

Honlapok:
www.defecto.dk
facebook.com/defectoband

Nem egyszer, nem kétszer panaszoltam már el, hogy az idén a "nagyok" elvárásaimhoz képest rendre csalódást okoznak. Ezért jó egy tök új, eleddig ismeretlen tehetség bemutatkozó anyagába beleásni magam, főleg, ha a szóbanforgó formáció nem csak tehetséges, de kimondottan élvezetes muzsikát is játszik. A Defecto egy rendkívül fiatal dán csapat fölkészült zenészekkel és egy fejszaggató hangorkánnal Nicklas Sonne személyében. Sonne – miközben gitározik is – egyszerre képes dallamosan énekelni, vagy ha kell, brutálisan hörögni.

A koppenhágai kvartett tipikus skandináv jelenség: jó dallamérzékkel és figyelemreméltó hangszeres tudással vezetik elő egymás után a jobbnál jobb prog-power tételeket. Nem igazán bonyolult a muzsikájuk, nem technikáznak nyakra-főre, inkább a hangulatra és a erőteljes megszólalásra fektetik a hangsúlyt. Ahhoz képest, hogy ez az első album és a kiadóról sem hallottam még soha, a hangzás tiszta és arányos, talán néha egy kicsit hangos, de bőven az elvezhető kategórián belül.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy vajon kihez is hasonlíthatnám őket, azután beugrott a finn Status Minor neve (már ha ez mond valakinek valamit), akikhez a fiatal dánok stílusban, hangzásban és énekhangban is közel állnak. Itt azonban vastagabb a megszólalás és nem félnek néha alaposan belehörögni a mikrofonba. Úgy érzem, még nem teljesen kiforrott a stílus, dallamérzékben is lehet még csiszolni a dolgon, a lassabb, balladás tételek pedig nem állnak igazán jól az együttesnek, de így is tagadhatatlanul ígéretes a bemutatkozás. Én rögvest szurkoló lettem...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika