Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Soen: Lotus (2019)

2019.02.21. 12:05 | Dionysos | 7 komment

y_217.jpg

Kiadó:
Silver Lining Music

Honlapok:
www.soenmusic.com
facebook.com/SoenMusic

Súlyos mulasztást kell bepótolnunk ezen az oldalon, méghozzá azért, mert kezdettől fogva egyfajta preferenciával kezeltük a progresszív metál/rock műfajt, egy sajátos arculattal rendelkező, kiemelkedő minőségű, ha nem is meghatározó formációt mégis méltatlanul mellőztünk itt, ez pedig nem más, mint a svéd Soen. Egy ideje már "ülök" ezen a recenzión, egyrészt az előbb vázolt mulasztás okozta szégyenérzet miatt, másrészt azért, mert a Soent kezdettől fogva egyfajta Tool utánérzésként emlegették a kritikusok, a Tool pedig minden érdeme mellett sem tartozott soha a kedvenceim közé. Ezt a helyzetet egyrészt árnyalta (de nem írta át gyökeresen) a Tool "10,000 Days" (2006) című nagy sikerű albumának érdeklődő újrahallgatása, másrészt az időközben bekövetkezett változások a Soen háza táján alapvetően pozitív irányba mozdították el a hozzáállásomat.

A Soen tulajdonképpen az extrémebb műfajok felől érkező muzsikusok progresszív/art rock projektje, kb. mint a Wolverine és a Swanö testvérek által életre hívott Nightingale, melyek – érdekes egybeesés! – ugyancsak svéd csapatok. Az Opeth régi ütőse, Martin Lopez által megálmodott Soen mindig is kategorikusan elutasította a rájuk erőltetett Tool-epigon státuszt, de a tagcseréket követően, főleg Lars Åhlund billentyűs csatlakozása után az együttes tényleg kezdett ebből a skatulyából tudatosan kitörni. Nekem nagyon szimpatikus, hogy a Soenben fele annyi koszosság, depresszió sincs, mint a nyomasztó elborulásra hajlamos Toolban, noha a súlyos és merengős részek jó arányérzékkel megáldott keverése náluk is meghatározó ismertetőjel. Én dallamosabbnak, fölszabadultabbnak, szellősebbnek érzem ezeket a svédeket, és ez még soha nem volt olyan tetten érhető, mint épp ezen a lemezen.

A "Lotus" nem elsőre letaglózó, "ragadós" alkotás, megköveteli az osztatlan figyelmet, a hosszabb ideig tartó "tutujgatást", de meghálálja. Jól kitalált recept szerint váltakoznak a lüktető groove-ok és a már-már Pink Floyd-szerű lebegős részek, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megközelíthető, tetszetős dallamokkal lazítsák az összképet (pl. Lotus, Lunacy), nehogy – amúgy Tool-osan – belefojtsanak (vagy újabban már belefolytsanak? – ú, de nagyon ciki ez, Kedves Ágnes!) minden életörömöt az emberfia megszorult mellkasába.

Kell hozzá hangulat, nem mondom, de a "Lotus" eddig az év egyik legjobb, legérdekesebb prog muzsikája, és szörnyű fejleménynek tartom, hogy a turné nemcsak Magyarországot kerüli el, de még csak a régiónkat sem érinti.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr9414641060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Régi Olvasó 2019.02.21. 21:03:33

Toolt soha nem hallgattam, így nekem Opeth - Pink Floyd - Leprous háromszögben mozog a Soen. Emiatt egyedinek is mondható lenne, de valójában nem is az számít, hogy eredeti-e az ötletük, vagy nem, hanem hogy hat-e ránk, hallgatókra. A Lotus pedig teszi a dolgát becsületesen! A címadó daltól például nem tudok elszakadni, a legszínesebb szürke a muzsika viharos egén!

saszi11 2019.02.22. 11:08:04

Nekem nem jön be annyira. Valamiért nenm köti le a figyelmem. Próbálkozom majd még, se most új Overkill, Dream lassan jön a Tesla

saszi11 2019.02.22. 15:09:18

Ja é az új Delain. Ami ellentmondva az ízlésemnek, teljesen betalált

Régi Olvasó 2019.03.25. 20:14:44

Soen és Leprous rajongók figyelmébe ajánlom:
Mother of Millions - Artifacts!

Kotta 2019.04.28. 21:57:01

@Régi Olvasó: Mother Of Millionst megvéve, köszi a tippet!

Régi Olvasó 2019.04.29. 21:17:00

@Kotta:
Nagyon örülök; tartalmas muzsika!

Anomander2 2019.05.01. 17:02:16

Amúgy a Soen turné második szakasza úgy tűnik elér hozzánk is: www.a38.hu/hu/program/soen-se