A Tribute to Magnus Karlsson


Magnus Karlsson 1973-ban született Svédország déli részén. 10 éves korában kezdett el gitározni és szinte azonnal megalapította első bandáját. Az iskolában klasszikus gitározást tanult, de már akkor inkább a brit heavy metal újhulláma érdekelte, és olyan együttesek zenéjét hallgatta, mint az Iron Maiden, Judas Priest, Dio és a Black Sabbath.

Magnus 1989-ben elhatározta, hogy ideje legnagyobb részét annak szánja, hogy jobb gitárossá és dalszerzővé fejlessze magát. Legnagyobb hatással Steve Morse, Steve Vai és Allan Holdsworth voltak rá. Különböző metál és fusion bandákban játszott, és kialakított magának egy sajátos stílust, amiben keverednek a metál és népzenei elemek. 1991-ben csatlakozott egy Hot Pebble nevű kelta népzenét játszó együtteshez, akikkel gitárosként és bendzsósként két éven keresztül turnézott Skandináviában.

1996-ban megkezdte formális zenei tanulmányait a Malmö-i Zenei Kollégiumban, ahol 2000-ben diplomázott zenetanárként. Tanulmányi közben Magnus újra elkezdett zeneszerzéssel foglalkozni a metál zenei hagyományok jegyében, valamint Lars Nilsson-nal és Andreas Ralsgård-del megalapította a hagyományos ír zenét játszó Greenhouse nevű triót.

1999-ben csatlakozott a Midnight Sun nevű formációhoz, akikkel két lemezt készített “Nemesis” (1999) és “Metal Machine” (2001) címmel. Ekkor már neves zenei magazinok is fölfigyeltek játékára, majd saját bandát alapított Last Tribe néven. Bemutatkozó lemezük, “The Ritual” 2001-ben jelent meg a Frontiers kiadónál, amit további két sikeres lemez követett.

Az igazi nagy sikert azután a két legendás énekessel, Russell Allen-nel (SymphonyX) és Jorn Landéval (Millenium, Ark, Masterplan, stb.) készített Allen-Lande nevet viselő projekt hozta el 2005-ben. Azóta népszerű, nagyon keresett dalszerzővé vált, és számtalan más projektben vett részt, működött közre zeneszerzőként, gitárosként.

Régi elméletem, hogy Skandináviában van valami különleges spóra vagy baktérium a levegőben, ami tömegével fertőzi meg a "viking” fiatalokat. A fertőzés jellemző tünetei a magas színvonalú zenei képzettség, kiváló hangszerkezelés és jó dallamérzék. Úgy tűnik, Magnus ebből egy jó nagy adagot inhalálhatott, különben más magyarázatot nem nagyon találok arra, hogy miként képes egy halandó 8 év alatt 12 lemezt följátszani, megkomponálni, ráadásul nem is akármilyen színvonalon!

Diszkográfia:

Midnight Sun:    Nemesis (1999)

                      Metal Machine (2001)

Last Tribe:        The Ritual (2001)

                      Witch Dance (2002)

                       The Uncrowned (2003)

Starbreaker:      Starbreaker (2005)

Allen-Lande:      The Battle (2005)

                       The Revenge (2007)

Planet Alliance:  Planet Alliance (2006)

Tony O'Hora:     Escape Into The Sun (2006)

Greenhouse:      Glass of Beer (2006)

The Codex:       The Codex (2007)

Internetes honlap:

http://www.magnus-karlsson.com/

Annyi bizonyos, hogy Magnus zenei karrierje még csak az elején tart, és az ember beleszédül annak a puszta gondolatába is, hogy a Jóisten segedelmével ez az ember még mit tehet hozzá ehhez a máris impresszív életműhöz! Reméljük ezt a jó szériát nem követi majd szerzői válság, kiüresedés, vagy hasonló.

Tartuffe

Címkék: életpálya