Darkwater: Calling The Earth To Witness (2007)


Kiadó:
Ulterium Records

Honlapok:
www.darkwater.se
www.myspace.com/darkwaterofficial

Zenészek:

Henrik Båth - ének, gitár
Tobias Enbert - dobok
Magnus Holmberg - billentyűk
Markus Sigfridsson - gitár
Karl Wassholm - bőgő

Dalcímek:

01. 2534167 (intro)
02. All Eyes On Me
03. Again
04. Habit
05. The Play
06. The Play - II
07. Shattered
08. Tallest Tree
09. In My Dreams

A dallamos progresszív metált játszó svéd zenekar 2003-ban alakult, és a "Calling The Earth To Witness" a debütáló albumuk. A honlapjukon (nem szerénytelenül, hanem csak a stílusbeazonosítás érdekében) azt írták, hogy aki szereti a SymphonyX-et és a Dream Theater-t, ahhoz ez a muzsika is közel fog állni. Én mégis azt érzem, hogy a zene egyértelműen a honfitárs Andromedához van legközelebb. No, nem mintha ez az összehasonlítás kisebb megtiszteltetés lenne!

Ha skandináv bandáról van szó, szinte már szükségtelen külön kihangsúlyozni, hogy egy elsőlemezes, szemtelenül fiatal bandánál milyen kiváló a hangszeres teljesítmény! A hangzás azonban egy csipetnyit túl élesre sikeredett, különösen, ami a dobokat és a gitárokat illeti. Az énekes-gitáros Henrik Båth hangjával nincs alapvetően semmi gáz, nekem mégis barátkoznom kell vele még egy kicsit; ez persze lehet annak a következménye is, hogy a dallamok nem kifejezetten fülbemászóak. Ez alól brilliáns kivétel a kétrészes, több mint 10 perces epikus darab, a "The Play."

Egy számomra teljesen értelmezhetetlen rövid bevezetőtől eltekintve minden nóta közel 10 perces, összetett, vaskos progresszív kompozíció. A dalokat hosszú instrumentális részekkel tűzdelték meg, ami szerintem azt igazolja, hogy egyelőre fogós vokális témákban némileg hiányt szenvednek. A már említett "The Play" mellett azért kiemelésre érdemes az "All Eyes On Me" és a "Tallest Tree." Egy biztos, ami a hangszerkezelést illeti, ezek a srácok nem halásznak "zavaros vizekben"! Nagyon igéretes!

Tartuffe
Címkék: lemezkritika