7Days: The Weight Of The World (2006)

Kiadó:
Rivel Records

Honlapok:
www.7-days.se
www.sigfridsson.net
myspace.com/markussigfridsson

Zenészek:

Thomas Vikström - ének
Markus Sigfridsson - gitár, billentyűk
Daniel Flores (Mind’s Eye) - dobok
Andreas Olsson (Narnia) - bőgő

Vendégzenészek:


Kaspar Dahlqvist (Stormwind, Dionysus) - billentyűszólók
Caroline Sigfridsson - ének (Fall Again)

Nem kis utánajárással sikerült fölhajtanom a Harmony-ból és a Darkwater-ből már ismert svéd gitáros-zeneszerző, Markus Sigfridsson még egy albumát. Ez 7days néven és "The Weight Of The World" címmel 2006-ban jelent meg. A recept ugyanaz: dörgedelmes gitárriffek, technikás szólók, fogós dallamok, nagyszabású vokálozott refrének. Ragyogó recept. Tipikus svéd recept, mint a tejszínes-borsos mártásban úszó húsgombócok, de még annál is jobb.

Szinte szégyenkezve ismerem be, hogy én ezt a Sigfridsson arcot 2008 előtt mégcsak nem is ismertem, pedig símán odaállhat Magnus Karlsson mellé (Last Tribe, Starbreaker, Allen/Lande projekt, stb.), akinek neve egyet jelent a minőségi, dallamos heavy metállal. No, de Szigfrid fia Markus se töpörtyű!  Ilyen bámulatos zenei termékenység és ilyen eszméletlen magas színvonalon! Ki ez a pasi? Űrlény látogatóban? Nem. Egy istenáldotta tehetség: ügyes gitáros és jó zeneszerző, aki egy nagycsomó tálentumot kapott a Teremtőjétől, amit őszinte örömünkre jócskán kamatoztat.

A 7days hamisítatlan, könnyen befogadható skandináv power metal egy tisztességes adag progresszivitással és nyíltan keresztény szövegvilággal, valamint a Harmony-nál és a Darkwater-nél egy lehelletnyivel vastagabb megszólalással. A jótorkú énekes, Thomas Vikström már bizonyított a Candlemass sok rajongó által vitatott "Chapter VI" albumán (1992) és számos Stormwind lemezen (1998-2004). A többi zenész is olyan zenekarokból érkezett, ahonnan egyáltalán nem ciki érkezni. Mindazonáltal a zenét az utoló hangig Sigfridsson szerezte.

Nincs különösebb értelme külön-külön elemezgetni a dalokat, az album eléggé egységes arculatot mutat. Ezt kekeckedők esetleg egysíkúságként értelmezhetnék, s a megjegyzés talán nem nélkülözne minden alapot. Ezért például kifejezetten üdítő a Caroline Sigfridsson énekével dúsított "Fall Again". Mellesleg nem tudtam kinyomozni, hogy ki ez a hölgyemény: Sigfridsson testvére vagy felesége? Vagy csak névrokon? Tulajdonképpen mindegy.

És a végére jutott a jó hír. Azt csiripelik a szájbertérben röpdöső madarak, hogy 2008 végén vagy jövő év elején várható az új 7Days lemez. Nosza! Kalandra föl!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika