AstrA: From Within (2009)

Kiadó:
Lion Music

Honlapok:
www.astraprog.com
myspace.com/astraprog

Az AstrA nevű olasz progresszív metál együttes (nem tévesztendő össze az ígéretes hazai Ad Astrá-val) eredetileg instrumentális formációként indult, majd Dream Theater tribute bandaként működött. Előző lemezüket (About Me: Through Life And Beyond) egy parányi görög kiadó, a Burning Star Records adta ki 2006-ban. Érthető okokból nem is figyelt föl rá senki, pedig zeneileg egyáltalán nem volt elvetélt a próbálkozás. Az új album kiadását már a nevesebb és szélesebb terjesztésű Lion Music vállalta.

Emanuele Casali billentyűs(-gitáros) varázsló és zenei agytröszt miatt, aki a DGM és az Empyrios mellett nyilvánvalóan ezt a csapatot tekinti a fő csapásiránynak, van az AstrA-ban egy jó adag DGM, de itt erősebbek az AOR-os hatások, amúgy Circus Maximus módra. A DGM utánérzéseket erősíti, hogy az a Titta Tani énekel, aki 2001 és 2007 között a DGM-ben szorongatta a mikrofonokat (mellesleg jegyzett session dobos a műfajban). Hangszerkezelés tekintetében persze Casali neve önmagában is garancia, de Silvio Donorio De Meo gitárosnak sincsen oka szégyenkezni. Könnyedén hozzák a Casali-Mularoni párostól már megszokott irdatlan tempójú gitáros-billentyűs párbajokat.

Az AstrA újabb bizonyítéka annak, hogy a taljánok teljes erőbedobással törekszenek rá, hogy megtörjék az eleddig kikezdhetetlen skandináv hegemóniát, vagy legalább fölzárkózzanak a szédületesen teljesítő északi élbolyhoz. Talán nem az AstrA fogja letaszítani az olyan bandákat, mint a Pagan's Mind, Circus Maximus, Seventh Wonder, Silent Voices, etc. képzeletbeli trónjukról, mindazonáltal ha továbbra is ilyen ütemben szállítják kiváló szerzeményeiket (pl. Over The Hills, Memories Remain, Hypocrisy, Simple Mind), muszáj lesz komolyan számolni velük.

Auguri, Maestro Casali!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika