Adamantra: Revival (2009)

Kiadó:
Sound Of Finland

Honlapok:
www.adamantra.com
myspace.com/adamantra

Zenészek:

Tuomas Nieminen - ének
Panu Kiskola - gitár
Jukka Hoffrén - bőgő
Mikko Sepponen - dobok

Ahogy a "kezembe vettem" a finn Adamantra debüt anyagát, belül megszólalt egy hang, hogy ez egyszerűen nem lehet szar. Akármilyen iszonyú király is a borító, ennek a megérzésnek nem a külcsíny volt az alapja, hanem az a hatodik érzék, ami a magamfajta rutinos zeneőrültekben gyakran megmagyarázhatatlan módon kifejlődik. Debüt album, de milyen! Atyavilág! Először csak úgy kutyafuttában belehallgattam, de már akkor éreztem, hogy kincsre leltem. És akkor még le kellett mosnom a kocsit! Nem is nagyon tudtam odafigyelni... az egész max. 20 perces foglalatosság egy örökkévalóságnak tűnt.

Hol is kezdjem? Az Adamantra olyan tökéletesen ismeretlen finn bandák tagjaiból verbuválódott, mint az Olympos Mons, Divercia, ToC és a Bride Adorned. A fönt említett tagokon kívül közreműködött még a billentyűs fenomén, Risto Kupiainen, aki a névazonosság ellenére nem testvére az új Stratovarius gitárosnak, Matias Kupiainen-nek (bár van egy közös projektjük, amit youtube-on érdemes lecsekkolni). Az énekes Nieminen hangját én a Section A-ből ismert Andy Endberg orgánumához hasonlítanám. Maradjunk annyiban, hogy megtisztelő az összehasonlítás.

A vadonatúj formáció kemény riffekkel, bőséges szinti alapokkal, kiváló hangszeres szólókkal, és nagyszabású kórusokkal megtámogatott dallamos power / progresszív metál zenét játszik. Nem érdemes semmi máshoz sem hasonlítgatni, hanem szépen tudomásul kell venni, hogy Finnország olyan hely, ahol a progresszív műfaj nem önmagát ismétli, hanem képes előállni friss, saját zenei világgal rendelkező produkciókkal!

Nemrég Túrisas kolléga (teljesen helyesen és jogosan) megvédte az ugyancsak finn és hasonlóképp progresszív Winterborn-t a dömpingben megfásult kritikusokkal szemben a következő (való világból merített) fölkiáltással: "6-os, faszt, 9-es!" Hát, ha a Winterborn 9-es, akkor az Adamantra mi? 10-es? Nem tudom... nem sok értelmét látom a pontozásnak, de hogy kiváló muzsikáról van szó, amely már most a 2009-es Top 10-es lista kapuját döngeti, az biztos.

Finnország rulez! Az Adamantrától ez egy lenyűgöző, bivalyerős kezdés...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika