Kyrbgrinder: Cold War Technology (2010)

Kiadó:
Kyrbgrinder Records

Honlapok:
www.kyrbgrinder.co.uk
myspace.com/kyrbgrinder

Épp a napokban cseréltem eszmét egy londoni hölggyel arról, hogy mostanában éledezőben van a kb. 20 éve tetszhalott brit heavy metal. Erre az általam igen nagyra becsült Threshold környékéről váratlanul az oszló ködből előbukkant a Kyrbgrinder. A Johanne James dobos (Threshold, The Shadow Theory), Alberto 'Albi' Flaibani bőgős és Tom Caris gitáros alkotta trió könyörtelen, fejszaggató power riffekkel, szikár, húzós groove-okkal, Living Colour-os, némileg (amúgy Glenn Hughes-osan) funky-s énekkel operál.

A debütáló "Defiance" (2007) ígéretesnek tűnt ugyan, de nem szólt elég jól, és akkor még Aaron Waddingham gitározott (mellesleg nem rosszul), akit azóta Tom Caris váltott. Ennél jobb taktikai cserét a Kyrbgrinder nem is csinálhatott volna, Tom Caris ugyanis eszméletlen dolgokat játszik:  vérbő, modern hangzás, technikás, összeszedett szólók, kiemelkedő, határozottan Victor Smolskira emlékeztető ritmus munka... mi kell még?

De mindenképpen szót kell ejteni Johanne James lehengerlő teljesítményéről is. Róla a Spock's Beard-es Nick D'Virgilióhoz hasonlóan kiderült, hogy nem csak ügyes dobos, de énekesként is teljesen rendben van. Az egy dolog, hogy stúdióban fölénekli a dalokat, de ő bizony élőben, a komplex ritmusok stabil szolgáltatása mellett dalolászik. Nem is értem. Aki nem hiszi, nézzen utána (itt)!

Jóllehet a 14 nótából talán elég lett volna 8-10 is, engem olyannyira meggyőzőtt ez a produkció, hogy a brit lemezeim között rögtön bebocsátást nyert a Threshold: Dead Reckoning (2007), az Awake: Illumination (2007) és az Aeon Zen: The Face Of The Unknown (2010) alkotta illusztris társaságba.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika