Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Meshiaak: Alliance Of Thieves (2016)

2017.01.10. 07:18 | Dionysos | 9 komment

y_82.jpg

Kiadó:
Mascot

Honlapok:
www.meshiaak.com
facebook.com/meshiaak

Nagyjából szükségszerű, hogy egy-egy megjelenés elkerülje az ember figyelmét, az éves összesítésből is kimaradjon, noha érdemei alapján minimum a "figyelemreméltó megjelenések" kategóriába tartozik. Nagy a szórás, ráadásul a thrash nem is az én világom, így végül csakis azért figyeltem föl erre az ausztrál zenekarra, mert az a Dean Wells gitározik benne, aki a Teramaze-ben nyújtott teljesítménye alapján évek óta a kedvenc gitárosaim között szerepel, mindjárt Marcel Coenen (pl. Sun Caged) után. A lényeg, hogy vállalhatóbb megoldásnak tartom azt, ha utólag, nagy mea cuplázások közepette bepótolom a lemaradásom, mintha úgy sorolok be egy lemezt a Top 15-ös listámba, hogy év közben nem szántam fél órát sem egy nyúlfarknyi recenzió megírására.

Erről jut eszembe (minő váratlan fordulat!), hogy aki igazodási pontot keres a Meshiaak muzsikájához, azt minden különösebb habozás nélkül most a Testament legújabb lemezéhez irányítom. A "Brotherhood Of The Snake" energiája, nem túl tolakodó, de mindent átható zeneisége és a gitárjáték ámulatbaejtően összetett, technikás alkalmazása jellemzi Dean Wells legújabb csapatát. Aki ismeri a Teramaze karrierjét, meg sem lepődik, hogy Wells újra a thrash műfaj bűvöletében alkot, hiszen a Teramaze is thrash bandaként indult, és csak a utolsó két lemezen fordultak határozottan progresszív irányba.

A Meshiaak érdeme – főleg egy olyan kritikusnak, aki alaphangon nem rajong a thrash műfajért –, hogy ultra dallamos, és nem fél a kicsit behatárolt eszköztárat alkalomadtán groove és prog elemekkel bővíteni. Ehhez kiváló partner Danny Camilleri énekes (4ARM), aki a lemezt záró "Death Of An Anthem"-ben lazán bemutatja, hogy gond nélkül tudna beilleszkedni akár egy dallamos hard rock formációba is. A ritmusszekciót alkotó zenészek sem rutintalan amatőrök, Nick Walker bőgős és a thrash körökben keresett dobos, Jon Dette (Slayer, Testament, Anthrax) elképesztően szilárd alapokat biztosít Wells agyasan ritmizált riff-munkájához és varázslatosan dallamérzékeny gitárszólóihoz.

Félretéve a stíluspreferenciáimból adódó előítéleteimet, egyet kell értsek Garael kollégámmal: 2016 valóban a thrash éve volt!!! Metallica, Testament, Anthrax, Megadeth... és utólag Meshiaak... Hatalmas és látványos tűzijáték!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr1212114765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Régi Olvasó 2017.01.10. 19:48:15

Jól olvasom? 4Arm és Teramaze lett összefűzve egy írásban? Azonnal meg kell kostolnom a keletkezett elegyet, mert bizony mellettem is elfolyt ez az évben.

(...és nem csak a thrash éve volt! :))

saszi11 2017.01.11. 15:22:04

Köszi a kritikát. Kicsit nehezebben adta meg magát. De valsz tartósabb is lesz. Jó zene

saszi11 2017.01.12. 16:23:47

Az idei áv is jól kezdődik a keményebb zenéknek kedvelőknek. Az új Sepultura teljesen letaglózott. Ráadásul úgy, hogy teljesen hidegen hagytak idáig.

Régi Olvasó 2017.01.13. 19:16:14

@saszi11:
Köröket ver a 'talicskára, noha nem minden ízében zamatos! Igaz, nem volt még olyan Sepu lemez, amit végig élvezettel tudtam volna hallgatni. Ellenben a Sodomot... :)

saszi11 2017.01.13. 19:41:00

szerintem ez nem verseny. Az egyik ennek, a másik annak tetszik. Én például be vagyok oltva Sodom, Kreator ellen :) ellenben például az SDI-t szeretem

Régi Olvasó 2017.01.14. 17:48:04

@saszi11:
Persze, hogy nem verseny, de attól még eltérő hatást váltanak ki a hallgatókból, így ők sorba is rendezhetik azokat. Én imádom kategorizálni, pontozgatni magamnak a lemezeket. És a Sepu megint megindult felfelé...
At SDI nem ugrik be, hogy mit takar; elárulod? Gondolom thrash lesz az is, így érdekel a kérdés. :)
Érdekes, a Kreatort soha nem szerettem, míg a Sodom minden dalát kívülről fújom! Ennyire megahtározó volt tini koromban a rám gyakorolt hatásuk! Meggárgyulhattam tőlük egy életre? :)

Régi Olvasó 2017.01.14. 17:51:11

És hogy visszakanyarodjak az eredeti cikkhez, éppen megint a Meshiaakot hallgatom! Állat!
(Ezután pedig megbarátkozok a The Project Hate MCMXCIX - Of Chaos And Carnal Pleasures lemezével. Erősen progresszív death, ha valakit érdekel...)

saszi11 2017.01.14. 20:32:40

@Régi Olvasó: Nem ismered az SDI-t? Pedig eléggé kultikus csapat. Bár mondjuk inkább a harmadosztályba tartoztak. Szélvészgyors dalokat írtak. Ez már egy szelídebb lemezük
www.youtube.com/watch?v=Tg3BKve6uew