Windtorn: Neoclassic II (2010)

Két szócikk a Wikipédiából.

Windtorn: születési nevén Molnár Péter nyíregyházi születésű gitáros, zeneszerző, előadó, magyar heavy metal és neoklasszikus rockzenét játszó gitáros. A magyar rockzenei életben a Diamond együttes gitárosaként tette le névjegyét a kilencvenes évek elején 2009-től Windtorn néven jelentek meg szólólemezei a Wartooth Records kiadásában. Neoclassic II című lemezén klasszikus zeneszerzők darabjait dolgozta fel metal stílusban, kemény power metal dob alapokra épülő misztikus hangzású billentyűkísérettel játssza az instrumentális darabokat. Többek között feldolgozta Mozart, Handel, Vivaldi, Brahms műveit is. Lemezein angolul és magyarul is énekel.

Eufemizmus: Az eufemizmus valamely kifejezés, szó helyett másik kifejezés vagy szó használata, amely igyekszik enyhíteni az eredeti bántó, túlontúl őszinte, esetleg sértő formáját; A görög eu (jól) és phémi (beszél) elemekből.

Igen, a Windtorn esetében az eufemizmus a kulcsszó, merthogy Windtorn - vélhetően öndefiníciója - igyekszik enyhíteni az eredeti bántó, túlontúl őszinte, esetleg sértő formát, amelyből egyedül talán a nyíregyházi születés igazságát nem lehetne árnyalni. Merthogy az kb. így hangzik: a magyar rockzenei életben a Diamond együttes gitárosaként próbálkozott öreges, kissé poros, leginkább egy lebutított Lordhoz konvergáló (hunga)rock zenével. 2009-től Windtorn néven jelentek meg házi demói, amelyeket a nemlétező Wartooth Records "gondoz". Neoclassic II című lemezén klasszikus zeneszerzők ezerszer eljátszott (Török induló, Örömóda, stb.) darabjaival próbálkozik. Filléres hangzású, idegesítő, monoton dobgépes kíséretre játssza a művek főtémáit, feltűnően kerülve a technikailag nehezebb részeket. Ahol ez nem lehetséges, ott önhatalmúlag változtatja egyszerűbbé a dallamot... Inkább nem is mondok semmit...

Gitárjátékának a virtuóz neoklasszikus rockgitározással nincs közös nevezője, bár az erre való törekvés, az Yngwie-fej helyére befotoshoppolt saját arc (!!!) egészen nyilvánvaló, - mindamellett, sajnos, végtelenül röhejes. Mi kérünk elnézést.

Túrisas

Címkék: lemezkritika