Seven Side Diamond: Enigma (2011)

Kiadó:
7side

Honlapok:
www.sevenside.com
myspace.com/7sidediamond

Szeretem az abszurd dolgokat, ezért ne lepődjön meg senki, ha azt mondom, hogy Brazília a dél-amerikai szubkontinens Finnországa. Megmagyarázom. Brazília pont olyan elképesztő (a népességre kivetítve aránytalan) mértékben bővelkedik tehetséges metál zenészekben, mint azt megfigyelhetjük a mi tájékunkon, itt Európában a Suomi tesóknál. Ezért szinte már rutinból, különösebb tipródás nélkül hallgatok bele a tök ismeretlen brazil anyagokba, hiszen ritkán kell csalódnom.

A Seven Side Diamond a kilencvenes évek végén alakult egyetemi zenekarként, mert az alapító Fadel testvérek nemcsak a mérnöki kar padsorait, de hangszereiket is gyakran igyekeztek koptatni. Bevallom férfiasan, az előző két albumot (Seven Side Diamond - 2002; Transition - 2004) nem ismerem (azon túl, amibe bele lehet hallgatni a myspace oldalon), de az "Enigma" alaposan kiérlelt anyagnak tűnik; mondjuk, 7 év alatt volt is idejük elbíbelődni vele.

Nagyon érdekes muzsikát művelnek ezek a brazil srácok, egyfajta eszement, különcködő Dream Theater meets Spock's Beard zene ez gyakori Queen behatásokkal (elég, ha a "Shine" csatolt videóját megnézzük). A hangzás egy kicsit szikár, száraz, nincs agyondigitalizálva, de van, aki éppen erre izgul. Diego Americo énekes nem egy Andy B. Franck, de tisztességesen helytáll. Itt jegyzem meg, hogy a técsűn megtekinthető egy koncertfelvétel, ahol "tribute"-ból elnyomják a Dream Theater "Fatal Tragedy" című nótáját. Divat James LaBrie-t pocskondiázni, de a különbség "fülbeötlő"! LaBrie hangszínét, hangfekvését lehet nem szeretni, de a faszi gyönyörűen intonálja a (nem könnyű) hangokat, s ezt nagyon nehéz utánacsinálni.

Szóval a "hétoldalú gyémántok" (???) nagyon megtanultak zenélni, érdekes, összetett, sokszor akusztikus progresszív muzsikát játszanak, amire elsőre nem is merném rámondani, hogy metal. Valahol a metal és a rock határmezsgyéjén egyensúlyoznak jó érzékkel, és a zenei ambíciónak sincsenek híján: a címadó szerzemény pl. 13 (leírom, hogy félreértés ne legyen: tizenhárom) részes! Lehet szemezgetni...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika