Kee Marcello: Redux: Shine On (2012)

Kiadó:
GPM

Honlapok:
www.keemarcello.com
myspace.com/keemarcello

A Redux: Europe kapcsán izgalmi állapotba került Kee Marcello rajongóknak gyorsan felfedem a diagnózist, feleslegesen ne falják a betűket tovább: A "Shine On" egy tingli-tangli prüntyögés, ami hivatalos "orvosi" nyelven is csak kevéskét hangzik jobban: country rock.

Azoknak, akik az "Out Of This World/ Prisoners In Paradise" albumok óta várják, hogy teljes fényében és pompájában hallják újra Kee Marcello varázslatos gitárjátékát, nincs jó hírem. Illetve annyi, hogy a "Redux: Europe" albumon ezt modernizált formában újra megkapták, illetve még annyi, hogy a "Melon Demon Divine" (2004) szólólemezének fogyasztói ára jóval  1000 Ft alatt van mindenhol, ahol csak fellelhető, és egyáltalán nem rossz lemez ám. A jó híreknek ezzel vége is.

Kee Marcello a már hivatkozott két Europe lemezen olyan sounddal olyat gitározott, hogy abba bele kellett szakadni a szívnek (More Than Meets The Eye, Superstitious, Let The Good Times Rock, stb.), hogy aztán a '90-es évek elején eltűnjön és jóformán semmit ne csináljon a kis göteborgi házistúdiójában.

1995-re tehát elkészült a Jóformán Semmi, ami a keresztségben végül becsapósan a "Shine On" címet kapta és lagymatag country rockot tartalmazott kínosan kerülve benne az olyan melodikus és technikás gitárszólókat, amelyeket ilyen egyedi ízzel és azonnal felismerhetően a világon egyedül csak ő tudott. Tudom azt is, hogy Kee mindezt cáfolná és elmondaná, hogy a Gibsonnal rátalált egy új hangzásra és hogy ebben mennyivel több érzelmi töltet van, mint a gitárhősködésben, csakhogy, Kedves Kee, ez porhintés és nagyon nem érdekel. A világ rockrajongóit úgy általában hidegen hagyja a munkásságod. Sajnálom nagyon, hogy ilyen időket élünk, de mindez tény. Az a maroknyi gitárbarát pedig, aki hozzám hasonlóan máig libabőrös lesz, ha a "More Than Meets The Eye" szólóját hallja, nem fog tudni mit kezdeni pl. a "La Liaison" táncdallal. Ilyet mások is tudnak, pont így, vagy még sokkal jobban, míg pl. a "Superstitious" szólójával a világ gitárelitjébe tartozó és lenyűgöző tehetségű John Norum is rendesen megküzd estéről-estére, hogy aztán alul is maradjon vele szemben…

Ez a nagy büdös helyzet, minden más mellébeszélés. A "Redux: Europe" lemeznek örültem, azt akarom hallani újra és újra Tőled, a "Shine On" újrakiadása időpazarlás és tök  felesleges volt.

Ez volt:

És ez lett:


Túrisas 

Címkék: lemezkritika