Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak
 

ws szines.jpg

PUi: Neo Primal (2013)

2013.07.17. 10:46 | Dionysos | 5 komment

PUi.jpg

Honlapok:
www.puitribe.com
facebook.com/puimusic

A blogunk rendszeres olvasói tudják, hogy nagyon komálom a közel-keleti hatásokkal dúsított ún. orientális metált. Ezért kísérjük figyelemmel a Myrath, Orphaned Land, Edgend, stb. munkásságát, s ezért vadászok le olyan egzotikus megjelenéseket, mint a New York-i PUi, vagy ahogy az egyre szaporodó rajongótábor gyakran emlegeti: PUi Tribe.

Az együttest egy bizonyos Nazimcan Shuva alapította, aki Törökországban nőtt föl, s azért települt át az USA kulturális fővárosába, hogy komoly karriert építsen magának egy olyan zenei közegben, amely nem a külföldi minták, befutott előadók szolgai másolását tekinti ars poeticájának (ismerős?). A magát csak Prince-ként emlegető zenekar-vezető maga köré gyűjtött néhány hasonló gondolkodású zenészt (beszédes nevük: Siren, Makina, Shaa, Tek és Ki), akikkel a New York-i klubokban egyfajta kultikus státuszt sikerült kiépíteni. Látványos, teljesen borult bulikat tartanak, fanatikus követőiket pedig egy félholdat ábrázoló tetoválás alapján azonosítható  "People of the Moon" nevű közösségbe szervezik. Egyszóval hatásos a körítés, jó a marketing. Kell a maszlag a figyelemfölköltéshez és a népszerűséghez.

A zene legalább olyan őrült, mint maga Prince: alapvetően török népzenei elemekkel teletűzdelt riff-alapú metál, de vannak benne törzsi, szinte sámáni motívumok, néhány keleti hangszer és rengeteg elektronika (a leggyöngébb láncszem); a végeredményt pedig  "neo primal" stílusként emlegetik - ez a  rajongói adományokból finanszírozott bemutatkozó album címe is. Az biztos, hogy elég egyedi színfoltja a metál zenei színtérnek.

Shuva (alias Prince) gondolatai egyébként nagyon kuszák, nem érdemes vele készült interjúkat olvasni: a se füle, se farka kategória, de azt el kell ismerni, hogy amit csinál, nagyon eredeti. A bajom csak annyi vele, hogy gitárszóló egy szál se, illetve az én ízlésemnek túl sok az elektronika. Sokszor az a benyomása az embernek, hogy egy talajmenti jungle rave buliba került, ahol néhány belőtt török rock zenész elszabadult.

Sokat vártam ettől az anyagtól, de végül csalódnom kellett, amennyiben sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Azért zsigeri állapotban vagy amikor a hosszú házibuli végén kezd mindenki megfáradni, érdemes betenni a "Taklit"-ot, a "One"-t vagy a klipes "Army Of Slaves"-t.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr115409373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Régi olvasó 2013.07.19. 11:26:45

Az első bekezdéshez küldöm, hátha nagyobb sikerrel járnak nálad:
www.femforgacs.hu/kritika/2740/Sand_Aura_Elegy_Of_The_Orient_2012

Jó szórakozást a lemezhez! :)

Dionysos 2013.07.19. 12:43:19

@Régi olvasó: Kösz az ajánlást. Egyébként maximálisan egyetértek a fémforgács oldalon közölt kritikával. Mindenesetre biztató és ígéretes, hogy egyre több ilyen zenekar van. Lassan a metál is emancipálódik a muszlim világban...

Régi olvasó 2013.07.19. 22:11:08

@Dionysos:
Ennek igazán örülök, ritkán átélt érzés, hogy valakivel egy követ fújhatok!

Ígéretes és örvendetes jelenség, bizony, de egyenlőre Európát (mert peremországaiba van még annyi szufla) nem pofozza semelyik más földrész, népcsoport a trónján.

Mi magyarok meg vagyunk, ahol vagyunk...

garael 2013.07.21. 20:35:34

@Régi olvasó: Hát azért az USA a metálban - igaz, hogy nem a hagyományos stílusokban, bár AOR-ban igen - de szintén jelentős tényező. No és Brazília...

Kotta 2013.08.14. 22:33:39

érdekes muzsika ez, üdítő volt hallgatni valami mást...