Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak
 

ws szines.jpg

Firewind: Immortals (2017)

2017.01.19. 12:37 | Dionysos | 12 komment

y_85.jpg

Kiadó:
Century Media

Honlapok:
www.firewind.gr
facebook.com/firewindofficial

Többek között, mivel Gus G. bekerült Ozzy bandájába (és mert az utóbbi időben inkább szólólemezeire összpontosított), a Firewind hosszú ideje parkolópályára került. Az utolsó albumuk 2012-ben jelent meg (Few Against Many), azóta kilépett az énekes, Apollo Papanathasio, hogy (most csak találgatok) a Spiritual Beggersre és tanári karrierjére több időt szánhasson, valamint hogy kiadjon egy katasztrofálisan unalmas és ötlettelen szólólemezt (Waterdevils, 2016, Escape Music). Hatalmas öngól, szerencsétlen karrier húzás...

A Firewind eközben nem volt teljesen tétlen, hiszen játszottak néhány koncertet: először Kelly Sundown Carpenter segítette ki őket, majd valamiért Henning Basséra (Metalium, Sons Of Seasons) esett a választás. Már most mondom, hogy – jóllehet Apollo az utóbbi időben nem volt csúcsformában – Basse képtelen maradéktalanul kitölteni az általa hagyott űrt. Lehet, hogy Apollo nem volt tökéletes, de volt egy azonnal fölismerhető, jellegzetes karaktere, míg Basse amolyan 12-egy-tucat power metal énekes színtelen, kaparós hanggal. Van egy kézenfekvő hasonlatom: a Firewind pont úgy járt, mint annak idején a finn Thunderstone, amikor a karizmatikus Pasi Rantanen helyett Rick "Jolly Joker" Altzit igazolták egy album erejéig (Dirt Metal, 2009). Ők magukhoz tértek, vajon mi lesz a Firewinddel?

A másik alapvető változás az együttes háza táján, hogy eddig Gus G. mellett leginkább Apollo segítgetett be a dalszerzésbe, most azonban a hangmérnök-producerként is tevékenykedő Dennis Wardot (Pink Cream 69, Unisonic, Place Vendome) kérték föl társzerzőnek. Basse mellett valószínűleg ennek tudható be, hogy a Firewind érezhetően elment erősen datált, tucat euro-power irányba. Hatalmas öngól, szerencsétlen karrier húzás... Se Apollo, se a Firewind nem járt jól az események ilyetén alakulásával.

Most először a banda egy történelmi eseménysorozat köré építette föl a teljes albumot, nevezetesen a második görög-perzsa háború (Kr.e. 480), közelebbről a thermopylai és a salamisi csaták történetét dolgozták föl, de úgy, hogy a végeredmény nem lett igazán koncept-albumos; a nóták különösebb összefüggés nélkül, önmagukban is megállják a helyüket. A Gus G. és Bob Katsionis páros szólókban most is káprázatos, de a dalok szerintem nem jobbak közepesnél; bár biztos akad majd olyan rajongó, aki megvédi őket...

A sommás ítéletem az, hogy ez bizony nem jó kezdés a 2017-es évnek, de főleg nem a Firewindnek. Továbbra is az "Allegiance" és a "The Premonition" maradnak az etalon, mert ez a "Halhatatlanok" bizony – címe ellenére – tünékeny jelenség. A tűzszél most olyan sebességgel száguldott el mellettem, hogy még csak meg sem érintett a melege... Tartok tőle, hogy a budapesti, Brainstormmal közös koncertre sem fogok elmenni (A38, február 26.), és ezzel sokan lesznek így. Ne legyen igazam, de alighanem gyéren látogatott hangversenynek fog bizonyulni (hacsak a Brainstorm szuper-lojális közönsége nem menti meg a helyzetet)...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr6612138035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Régi Olvasó 2017.01.19. 22:35:24

Hoppá! Micsoda kedvcsinálót olvasok itt, hihetetlen! Nekem már megvan a jegyem a koncertre, biztosan el is megyek rá, még akkor is, ha ez a lemez nem lesz méltó az elődeihez. Még nem hallgattam, szóval legfeljebb nem lesznek nagy elvárásaim. De biztosan hallok majd elég régi kedvencet (mindkét csapattól) ahhoz, hogy emlékezetes maradjon az este. Vagy legalább is remélem... :)

garael 2017.01.20. 17:13:51

Hát én vagyok az a rajongó, aki megvédi őket.:) Egyrészt azért, mert szeretem az euro-powert, és abban a stílusban ez egy kimondottan jó album, másrészt mert Basse énekesi teljesítményével kapcsolatban nem értek egyet. De ez nyilván ízlés kérdése.

tipeti 2017.01.21. 16:09:23

Nagyon egyetértek Veled hogy Apollonak egyedi karakteres hangja van. Még anno a Time Requiem-ben meg az Evil Masquerade-ban felfigyeltem rá.....kár érte. Ezt a lemezt meg nem ismerem, de egyszer meghallgatom.....Basse-nél lehet jobb lett volna ide Mats Levén....

Régi Olvasó 2017.01.21. 19:37:32

Pár daltól eltekintve nagyon tetszik a lemez, így még jobban várom a koncertet! Az lesz Basse igazi megmérettetése, noha nem kezdő már a színpadon. :)

saszi11 2017.01.22. 09:27:35

Nekem tetszik a lemez. Az ének is.

Dionysos 2017.01.23. 12:53:10

@saszi11: Lehetetlen, hogy csak én hallom a markáns minőségi különbséget e Dennis Ward-féle tucat "német" power termék és a korábbi, Apollós Firewind között!!!!!!!!!!!
Tessék már meghallgatni pl. a "The Premonition"-ről a "Life Foreclosed" című dalt! - "Life foreclosed and payment is due, it's the end for me and you..." Áááááááááááááá, libabőr!
Itt viszont nincs katarzis, csak egy technikailag tökéletes, agyonpolírozott stílusgyakorlat szürke (bár erőteljes) ráspoly-hanggal. Emberek! Bárki? Akárki?

garael 2017.01.23. 14:54:11

@Dionysos: Én úgy gondolom, hogy ez ízlés kérdése inkább. Basse kvalitása persze, koncerten fog megmutatkozni, de amit például a Sions Of Season-ön csinált, vagy ahogy a Queen-es the show must go on-t, az nálam libabőr. Itt valóban kissé reszelősebbre vette a figurát, kár, mert van egy egyéni hangulat a hangjában, ehol ni:
www.youtube.com/watch?v=7d896OwmA0U

Persze én nem győzködök senkit, mert értelmetlen lenne. A Firewind szinte minden lemezét szerettem, az összes énekessel.

saszi11 2017.01.23. 22:13:38

@Dionysos: nem szoktam rangsorolni lemezeket. Egyetlen kritériumom van. Tetszik vagy sem. Ezért imàdom példàul a Megadeth Riskjét is. Mert nagyon nincsenek elvàràsaim az előző albumok miatt. Nejem tetszik ez a lemez

saszi11 2017.01.23. 22:14:59

@saszi11: bocs, mobilról írok. Nekem tetszik

Régi Olvasó 2017.02.27. 13:27:03

Na, akkor a számok, mint makacs dolgok: megkérdeztem a Brainstorm után a beléptetőt, hogy hányan vagyunk és azt felelte, hogy 350-en. Többre számítottam, mondtam, mire ő: mi is...
Tény, hogy tele volt a hajótest (a két közzétett képen ez jól látható), ám az is tény, hogy volt helye bőven mindenkinek.
Van egy olyan érzésem, hogy a következő turnén már a 4. Firewind énekessel ismerkedhetünk. Szegény Basse, gyakorlatilag észrevehetetlenné töpörödött a színpadon Andy B. Franck mindenkit magába szippantó energiái után, arról nem is beszélve, hogy a tisztán éneklés is vendégszereplő volt csupán nála. Apollo magasságait meg sem próbálta elérni (megtettem helyette én, Katsionis arcába tolva jó közelről - ez is túlzás volt... :)), de nem is baj, legalább akkor nem kellett látni erőlködését. A közönséggel sem tudott szoros szálakat kötni, megtette helyette Bob és Gus G., ráadásul nem is akár hogy! Láttatok már ritmusgitározni és szintizni is valakit egyszerre? Tegnap ez is bemutattatott! És olyan természetességgel tette mindezt, mint ahogy én eltűntetem tányéromról a tarhonyás pörköltöt. ZENÉSZEK! A dallista kedvemre való volt, nyilván lehetett volna hosszabb is a műsor, ne de előtte már kifacsart minket alaposan a Brainstorm! És a két előzenekarról még nem is beszéltem...

Bánhatja mindenki, aki nem jött el, mert az értékekre figyelve ez bizony tartalmas, élvezetes este volt!
(Köszönöm a jegyet drága feleségemnek, aki meglepett vele!) :)

saszi11 2017.02.27. 20:05:05

Én basszusozni és szintizni làttam, ahogy mindenki màs is, aki ismeri a Rush-t.

Régi Olvasó 2017.02.27. 20:07:20

Én csak a Lauda filmet ismerem... :D