Hangar: The Reason Of Your Conviction (2007)

Kiadó:
Die Hard Records

Honlapok:
www.hangar.mus.br
myspace.com/officialhangar

Zenészek:

Nando Fernandez - ének
Eduardo Martinez - gitár
Fábio Laguna - billentyűk
Nando Mello - bőgő
Aquiles Priester - dobok

A brazil Hangar már 1997 óta nyomja, bár eleinte cover band-ként működtek: Stratovarius, Helloween, Dream Theater, Primal Fear és Yngwie Malmsteen dalokkal járták a kisebb klubbokat. A nagy példaképek természetesen erős hatást gyakoroltak a saját kompozíciókra is, csakúgy mint a méltán sikeres honfitárs Angra is. Ez alapján könnyű belőni a stílust: halálpontos, mindent elsöprő energiával vágtázó, dallamos refrénekkel és hosszú instrumentális betétekkel tarkított speed power ez a javából, amitől nem idegenek a progresszív fölhangok sem. Erről a lemezről tulajdonképpen nem is nekem, hanem Túrisasnak kellene írnia, hiszen ez a műfaj közelebb áll hozzá és neki biztosan bejönne ez az izmos power anyag, de mostanában nagyon elfoglalt, így emberbaráti alapon átvállaltam a dolgot.

Az együttes gerincét Priester és Martinez képezik. Több tagcserét követően 2006-ban hosszas meghallgatások eredményeként találtak rá Nando Fernandez énekesre, aki tökéletes választásnak bizonyult. Jól "kezelt" bika hangja kiválóan illeszkedik a zenéhez; stílusa és orgánuma leginkább Apollo Papathanasióhoz (Firewind, Majestic, Time Requiem, Sandalinas) hasonlítható. A "The Reason Of Your Conviction" concept album, aminek története nem föltétlenül érdemli meg, hogy külön kitérjek rá. A japán kiadáshoz (Polydor) járul még két bónusz szám: "Your Skin And Bones" és egy Peter Frampton feldolgozás, a "Breaking All The Rules", ami egy csöppet ki is lóg a sorból.

Érdekes, hogy a brazil metál világa mennyire európai. Elsősorban Helloween, Stratovarius, Sonata Arctica és Firewind rajongóknak mondom, az Angra alapos kiszemezgetése után mindenképpen érdemes körülnézni egy kicsit a Hangárban is.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika