Matt Cafissi: All The Little Things (2008)

Kiadó:
GC Records

Honlapok:
www.mattcafissi.com
myspace.com/mattcafissi

Bár mostanában nem hallgatok túl sok instrumentális gitár zenét (vagy éppen azért), eléggé fölszaporodtak nálam az ilyen típusú értékelésre váró lemezek. Nem hiszem, hogy a Matt Cafissi név sokaknak csengene ismerősen, pedig a talján gityós már egy rakás lemezen szerepelt közreműködőként és korábban még saját szóló anyagot is jelentetett meg (Heat Of Emotion, 2004).

Cafissi a híres-neves firenzei Lizard Institute Of Music-ban Giacomo Castellano mester fölügyelete alatt fejlesztette képességeit. Elsősorban jazz fusion kategóriában képezte magát, de önálló lemezein inkább letisztult, dallamos hard rock dalokban gondolkodik, amúgy Szatírjani módra. Ez kiváltképp igaz az "All The Little Things" korongra, ahol - ha lehet – még könnyebben megközelíthető, majdnem populáris a hangvétel. Cafissi különben nagyon szépen kapaszkodik a hangokba, de a dalok sajnos nem túl izgalmasak.

Valószínűleg az album el is sikkadt volna a sok értékelendő anyag között, ha nincs rajta az "Inside Out" című szerzemény. Egy közel 10 perces orgazmikus gitár dzsemmeléssel van dolgunk, ahol szépen sorban fölvonul az olasz gitáros társadalom krémje: Matt Cafissi, Riccardo Pardini, Fabrizio Leo, Marco Cardona, Guido Baruffo, Alessandro Benvenuti, Gianni Rojatti, Ty Oliver, Emiliano Mammini, Roberto Priori, Lorenzo Di Antonio, Steve Saluto, Fabio Montorzi, Alex De Rosso, Riccardo Vernaccini, Michael Orlando, Carl Roa. Lehet, hogy első ránézésre a lista nem tűnik olyan illusztrisnak, de aki "benne van" ebben a stílusban, lehetetlen, hogy ne találkozott volna néhányukkal. Aki meg nincs benne, higgye el nekem: garantált a nem akármilyen szakmai színvonal. Szóval, jóllehet kicsit öncélú a mutatvány, az andalító zenei környezetből elég markánsan kilóg ez a gitáros népünnepély.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika