Pertfect Symmetry: Szabad akarat (2009)

Pécs városának az utóbbi időkben kijutott a rosszból. Csak kapkodta az ember a fejét a híradásokat hallva, hogy már megint mi folyik Gyöngyösön, … akarom mondani a Mecsek alján. Ilyenkor kell egy fogódzó, egy biztos alap, amolyan arkhimédészi pont, ahonnan torzítatlanul látszik az érték és valóság. Sajnos, nincs ilyen. Ha az események mögött politika van, akkor végképp nincs. Ilyen értelemben rossz hírem van, a Perfect Symmetry sem fog megoldást kínálni a politikától elgyötört pécsieknek. Nem fog irányt mutatni pl. a víziközmű-botrányban sem. Egyebekben viszont tessék rájuk figyelni, mert a PS maga az igazodási pont a városban, már 15 éve.

Nem a legtermékenyebbek ugyan, de ami a nevükhöz fűződik, az kivétel nélkül az igényességről és minőségről szólt. Legyen szó az első demóról (1998), az Iron Maiden tribute albumra készült "The Evil That Men Do" feldolgozásról, a nagyszerű "The Human Machine" (2001) lemezről, vagy akár a Progresszív Rock/Metal fesztivál rendszeres megszervezéséről, ami szintén ők vállaltak fel.

Kissé féltem, hogy a Queensryche, Fates Warning zenekarok jellemezte progresszív zene közegében mennyire lesz életképes az anyanyelvre való áttérés, de talán most már kijelenthető, félelmem alaptalan volt. Mondom ezt még akkor is, ha én szubjektíve, mindent összevetve, most is inkább az angol nyelvre szavazok. Kusinka Tamáséknak sikerült értelmes, javarészt személyes élmények szülte szövegeket írni, amelyekre fogós melódiákat énekel Friskó Péter, aki sajnos már nem tagja a csapatnak, de nem kell csüggedni, jó híreket hallottunk a velük készült interjúban…

A PS legnagyobb erőssége, a dalok cizellált, ezernyi zenei finomságot rejtő hangszerelése. Lenyűgöző ötletességgel lépnek elő a hangszeresek. Mindezt úgy, hogy legkevésbé sem tolakodóan teszik, végig az adott kompozíciót igyekeznek kiszolgálni.

Egy szerethető, változatos, nagyon igényes albummal tért vissza a Perfect Symmetry. Most, hogy kiderült, a U2 és Bono önjelölt békekövet (másodállásban énekes) nem meri bevállalni a megosztott várost, semmi baj, a PS van annyira patrióta, hogy egy nagyszínpados koncertet megfinanszírozzon nekik a városvezetés a kiengesztelődés jegyében, ahol együtt headbang-el majd a farkas a báránnyal, a párduc együtt énekel a gödölyével, Szili Kati és Páva Zsolti együtt vigad Kusinka Tamással…

Túrisas

Címkék: lemezkritika