Tarot: Gravity Of Light (2010)

Kiadó:
KingFoo Entertainment

Honlapok:
www.wingsofdarkness.net
www.myspace.com/tarot

Szinte már hallom gyerekkori országos cimborám méltatlankodását: "Már a könyökömön jönnek ki a finn bandák!" Nos, úgy tűnik, egy ideig még lehet háborogni, mert északi "rokonaink" a kifulladás legkisebb jelét sem mutatják. A Tarot esetében kivételesen nem ifjú titánokkal, hanem öreg rókákkal van dolgunk. A Hietala tesók (Marco - bőgő és Zachary - gitár) még a nyolcvanas években hívták életre a zenekart Purgatory néven, majd a kiadó kérésére Tarot-ra változtatták a nevüket, és azóta folyamatosan (ha hosszabb, átlag ötéves szünetekkel is) tolják az együttes kicsit nehézkes szekerét.

Ahogy lenni szokott, a dallamos, tipikusan észak-európai power muzsikát jóformán csak a mindig megbízható japán metál-rajongók kajolták, de mióta Marco 2002-ben bőgős-énekesként csatlakozott a komoly nemzetközi sikereket bekaszírozó Nightwish-hez, a Tarot-ra egyre többen figyelnek föl mifelénk is. A 2006-os "Crows Fly Back" szerintem új korszakot nyitott a banda számára, mintha új élet költözött volna az öreg csontokba. Jó húzás volt, hogy Marco mellé bevették Tommi "Tuple" Salmelá-t is énekelni.

A "Gravity Of Light" megítélésem szerint az eddigi legjobb Tarot anyag, s ezt a véleményemet akkor is vállalom, ha néhány ős-rajongó (mind a három!) le fog hurrogni. Maradt a "Crows Fly Back" borongós, jellegzetesen "északi" hangulata, de – hála Istennek – lényegesen kevesebb a merengés; ezúttal húzósabbra lett véve a figura. Persze itt is megvannak a kötelező belassulások (Hell Knows, Magic And Technology, Gone), de szerencsére többnyire a kellő súllyal párosulva.

Ezek után nem kérdés, hogy le kell vadásszam a 2008-ban megjelent "Undead Indeed" koncert DVD-t. Kár, hogy azon még nem szerepelnek az új dalok, de valami azt súgja, hogy így sem fogok csalódni.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika