Dave Weiner: On Revolute (2010)

Kiadó:
Favored Nations

Honlapok:
www.daveweiner.com
myspace.com/daveweiner

Ki a f.sz az a Dave Weiner? Teljesen jogosan tehetném föl a türhő kérdést, ha történetesen nem Steve Vai egyik legfanatikusabb rajongója lennék hosszú évek óta. Ezt a gitáros csákót bizony én is csak Steve Vai mellől ismerem, akit nagyjából az ezredforduló óta kísérget hűségesen a turnékon. Vajas Pityu egyébként szemtelenül fiatalon, össz-vissz 22 évesen vette maga mellé a neves kaliforniai GIT-ben végzett diákot, és munkakapcsolatuk, barátságuk azóta tart. Weiner első lemeze is (Shove The Sun Aside, 2005) Vai saját kiadójánál, a Favored Nations-nél jelent meg, sőt a Mester koncert DVD-in (Live At The Astoria London - 2003; Where The Wild Things Are - 2009) lehetőséget kapott saját nótákkal bemutatkozni, ami azért elképesztően nagylelkű gesztus egy Vai-féle ünnepelt világsztártól.

A "Shove The Sun Aside" még nem győzött meg igazán, ráadásul mindössze hat nóta volt rajta, amelyek elsősorban hibátlan hangszeres technikáról és nem kompozíciós készségről árulkodtak. Ehhez képest az "On Revolute" nagy fejlődést mutat: egyrészt 76 perc hosszú, másrészről kimondottan összeszedett, dallamos, letisztult dalokat hallunk rajta. Természetesen a mentor és mecénás hatása lépten-nyomon érződik. Weiner is hajlamos a Mesterre mostanában egyre jellemzőbb instrumentális révületre, ezt látjuk - vagy inkább halljuk - a "Traces Of Breath", a "Reflections" című számokban, csakúgy, mint a 12 perces címadó dalban.

Weiner saját zenéjét szereti kortárs "mainstream" instrumentalizmusként aposztrofálni, szerencsére ez nem akadályozza meg abban, hogy egész könnyen megközelíthető, szinte közérthető dalokban gondolkozzon. Vannak itt kifejezetten gitárhősködésnek minősülő húzós szerzemények (Ignition, Dismantle), egy akusztikus szösszenet (Moonlight Path), valamint jazz-es feeling is (Other Words For Beautiful). Kicsit meglepő, hogy olykor előkerül a slide, amit egy ilyen lemezen némileg stílusidegennek gondolok, de azért működik a dolog.

Weiner, akit egyetlen betűcsere választ attól, hogy bécsi kolbásznak hívják - és így mindenféle ízléstelen tréfa céltáblájává váljon (az angol szlengben ugyanis ez a hímtagot jelöli) -, dalszerzőkét is beérett. Az "On Revolute" élvezetes, fordulatos anyag instrumentális gitárzenét falók számára, jóllehet távol áll attól, hogy maradandó, meghatározó élménnyé váljon. Messze vetül azért Vajas Pityu árnyéka...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika