Delta: Deny Humanity (2010)



Kiadó:
Australis Records

Honlapok:
www.deltachile.com
myspace.com/deltaofficial

Némi keresgélés után csak most utólag derült ki, hogy annak idején nem írtam élménybeszámolót a Chile-i neo-klasszikus/progresszív metál zenekar, a Delta "Black & Cold" (2007) című lemezéről. Csúnya mulasztás a részemről. Évekkel ezelőtt Túrisas kolléga hívta föl rájuk a figyelmemet, s azóta nem kis erőfeszítéssel sikerült beszereznem a lemezt eredetiben. Az album valóban figyelemreméltó, 2008-ban pl. meggyőzte Mike Portnoy-t arról, hogy Chile-i Dream Theater koncertre a Deltát szervezzék le előzenekarként.

Közvetlenül a "Black & Cold" megjelenése után a Delta kiadott "Live At The Beginning" címmel egy DVD-t is, amit eleddig képtelen voltam begyűjteni. Ezután következett a "Crashbreaker" (2009), ami viszont elbizonytalanított, mert az élvezetes instrumentális részek ellenére a dalok valahogy nem akartak bennem leülepedni, kerek egésszé összeállni. Érthető tehát, hogy ezek után némi elfogódottsággal hallgattam meg a "Deny Humanity" albumot, már csak a végtelenül idétlen borító miatt is. Szerencsére az új anyag rácáfolt minden aggodalmamra.

Már a megszólalás is jobb, mint legutóbb (közben kiadóváltás történt), de a legfontosabb az, hogy elejétől végig könnyen emészthető, technikailag mégis rendkívül magas színvonalú muzsikával álltak elő a Chile-i srácok. Sokatmondó, hogy Benjamín Lechuga gitárost az Ibanez már 17 éves korában leszerződtette, mint hivatalos "endorser"-t. A Delta Achilles-sarka (sajnos ilyen is van) egyértelműen Felipe del Valle énekes. Nem tudom, mennyit tesz hozzá a nótákhoz, dallamokhoz, de az biztos, hogy vékonyka, kicsit hisztis hangjával el is vesz belőlük. Meg lehet ugyan szokni, de a dél-amerikai énekes fölhozatal mellett ez haloványnak tűnik.

Nem mondom, hogy nincsenek a lemezen üresjáratok vagy kevésbé érdekes pillanatok, de akad itt néhány nagyszerű nóta, mint pl. a "Desire Within" vagy a "Doors Keep Shining". Most indulhat a nem túl sok reménnyel kecsegtető erőfeszítés, hogy valahonnan megvásároljam a CD-t eredetiben. Alighanem megvárom a jövőre ígért új DVD-t, majd alkalomadtán a kettőt együtt vadászom le.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika