Vivian Campbell: Two Sides Of If (2005)

Kiadó:
Sanctuary Records

Honlap:
www.viviancampbell.com

Vivian Campbell óriási név a szakmában, a tavaly elhunyt törpe zseni, Dio mellett lett világszerte ismert és elismert, de megjárta a Def Leppardot, Whitesnake-et és a Thin Lizzy-t is. Nem amatőr garázsbandák... Campbellt alapvetően nem blues gitárosként tartjuk számon, de eddig egyetlen szólólemeze vérbeli blues anyag, klasszikus blues sztenderdekkel, és néhány földolgozással, mint pl. Rory Gallagher "Calling Card"-ja és a Fleetwood Mac "Like It This Way" című nótája.

Az egyetlen új dalt közösen szerezték és játsszák Billy Gibbons-szal a ZZ Top-ból (Willin' For Satisfaction), de egy nóta erejéig (Spoonful) vendégszerepel Joan Osbourne énekesnő is, akit az MTV-ben orrvérzésig játszott "One Of Us" miatt sokan ismernek (engem speciel ezzel ki lehet kergetni a világból).

Az albumon Campbell maga énekel, és egyáltalán nincs rossz hangja; reszelős, fátyolos orgánuma jól illeszkedik a füstös blues közeghez. Persze az örökzöld blues balladákat sajátosan európai stílusban adja elő, nagyjából a Rory Gallagher, Jeff Beck és Eric Clapton által meghatározott kánon szerint.

Egyáltalán nem meglepő, hogy Campbell végig élvezetesen, technikásan penget, a rá jellemző dallamossággal szólózgat kedvére. Akármilyen profi munka is ez az album, semmi kiemelkedőt nem nyújt, nagyjából csak a megveszekedett Campbell rajongók lelkesedhetnek érte, de szerintem ők sem igazán ezt az oldalát szeretik az északír gitármágusnak. Tartok tőle, hogy ilyet és ilyen színvonalon sokfelé hallhat az ember, pl. Békéscsabán az Elefánt Sörözőben Borsodi Laci és neves vendégei interpretálásában.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika