Jay Parmar: Circle Of Fire (2012)

Kiadó:
Digital Nations

Honlapok:
www.jayparmar.com
myspace.com/jayparmar

No, azt megsüvegelem, aki itthon már hallott Jay Parmarról, az indiai származású brit gitárosról. Én is – Kotta kifejezésével élve - úgy "kukáztam", pedig már 2005-ben jelent meg instrumentális szólóalbuma (Strange Day) Steve Vai kiadójánál, a Digital Nations-nél. Az pedig köztudomású, hogy középszerű szobagitárosokat Vajas Pista nem igazol. Ráadásul Parmar nagy cimborája az Eden's Curse nevű német power metal bandának is, akiknek "Condemned To Burn" című live EP-jén 2 nótában penget is.

Ez utóbbi kapcsolat magyarázza, hogy az Eden's Curse régi énekese, Carsten Lizard Schulz (Evidence One, Domain, Paradise Inc.) is szerepel a lemezen, Pete Newdeck-kel, az Eden's Curse dobosával egyetemben, aki itt énekel is néhány számban.  Vannak azonban más dalnokok is, mint pl. Andreas Novak (Mind's Eye/House of Shakira) és Tim Wallace. Rajtuk kívül vendégszerepel még Parmar nagy bálványa George Lynch, aki nagyon nagyot játszik a lemezt záró, indiai motívumokkal díszített "When Angels Cry"-ban.

Parmar tehát az instrumentális gitárzenék világából kikacsintva most készített egy igazi dalokkal megpakolt hard rock-power albumot, ami – nyilván nem véletlen – leginkább az Eden's Curse által képviselt európai stílussal rokon. Sajnos a nóták nem mindig erősek és egyik-másik énekes (na, nem Schulz!) elég közepesen teljesít. Ezt az anyagot – egy-két jobban sikerült szerzeményt kivéve - bizony az indiai brit ügyes szólói viszik el a hátukon. Ez pedig összességében kevés, bár idővel azért beérhet a dolog, főleg néhány Schulzhoz hasonló torokgyíkkal (lásd: Lizard).



Tartuffe

Címkék: lemezkritika