Turbo: The Fifth Element (2014)

The-Fifth-Element.jpg
Kiadó:
Metal Mind Production

Weblap:
www.turbo.art.pl

A nagy felfedezésekhez gyakran véletlenek vagy tévedések vezetnek. A kicsikhez meg végképp. Éppenséggel a magyar Turbo új albumába akartam belehallgatni, mert dicsérik sokan, csak félrehordott a puska. Így ebbe a Turbóba is sikerült belefülelni, de végül is nem bántam meg, sőt.

Lengyel ősmetal zenekarról van szó amúgy Ossian, Pokolgép módra, és mint ilyen, esélytelen lett volna egyébként. A tavalyi lemezüket ángliusul is rögzítették, ha már a fél ország azon fáradozik, hogy bevegyék Európát, ők se maradjanak le, ugyebár. Eredeti tagból, azt hiszem, csak kettő maradt a csapatban, úgyhogy fiatalos lendület van azért, nem kell megijedni.

Fene se tudja, mitől lesz szimpatikus, hiteles egyik banda ebben a trú műfajban, a másik meg egyenesen nevetséges, de nekik sikerült a maguk oldalára állítaniuk. Talán azért, mert egyszerűen jó, élvezetes számokat írtak. És mert egyszerre veszik komolyan a műfajt, és mégsem annyira magukat. Lazán, erőlködés nélkül tolják, magától értetődik, hogy ezt játsszák, mert ezt érzik, ezt szeretik.

Tényleg rendben vannak a nóták, ha ugyanez a '80-as évek első felében jelenik meg (persze nem Lengyelországban), most simán klasszikusként őrizgetnénk bakeliten. Szurkolok nekik, hogy bekerüljenek egy nagyobb név elé egy turnéra, akkor még egy kisebb underground siker azért összejöhet nekik. Ezen teljesítmény alapján megérdemelnék, hogy felfedezzék őket még néhányan csupa véletlenségből.

Kotta

Címkék: lemezkritika