Twinspirits: Legacy (2011)

Kiadó:
Lion Music

Honlapok:
www.twinspirits.net
myspace.com/twinspiritsband

Egyes politikusaink igen ügyesek a félrebeszélésben, szerecsen-mosdatásban, szinte napi rendszerességgel gyakorolják is e kétes értékű képességüket. De még az ő adottságaik is kevésnek bizonyulnának, ha valamilyen rosszindulatú megfontolásból (van belőle elég) Daniele Liverani billentyűs-gitárosról azt kellene bebizonyítaniuk ország-világ előtt, hogy tehetségtelen zeneszerző. Még parlamenti fölhatalmazás nélkül alkalmazott titkosszolgálati eszközök segítségével sem tudnának hályogot húzni a művelt rajongók szemére.

A Genius operák, a Khymera és az Empty Tremor kötelékében folytatott munkássága, valamint jelenlegi fő csapásiránya, a Twinspirits teljesítménye alapján az európai progresszív rock/metál megkerülhetetlen egyéniségévé nőtte ki magát. A helyzet pedig az, hogy a "Legacy" minden eddigi próbálkozásnál (itt és itt) sűrűbb anyag, amivel immáron első hallgatásra sikerült padlóra küldeniük. Maestro Liverani nem akármilyen csapatot gyűjtött ám maga köré: az Alberto Rigoni és Dario Ciccioni alkotta ritmusszekció az olasz jazz-rock szcéna egyik legütősebb párosítása, Tommy Ermolli gitáros játéka egyszerre technikás és ízes, a svéd idegenlégiós, Göran Nyström pedig a kisfiús külcsín ellenére döbbenetesen szerencsés igazolás, igazi aranytorok!

Az együttes nyilatkozata szerint a lemez két egymástól jól elválasztható részből áll. Az első hat nótából álló blokk direktebb megközelítésű, velős szerzeményeket tartalmaz, mindazonáltal nem rugaszkodnak el a Twinspirits alapvetően progresszív stílusától. A második részben egy 5 tételes, 30 perces, monumentális művet hallhatunk (The Endless Sleep), ami nagyzenekari intróval indít és nem szűkölködik változatos témákban, káprázatos szólókban.

Nem hittem, hogy Liverani valaha is túlszárnyalja a Genius operák színvonalát, de íme konok kitartását, szakmai elkötelezettségét siker koronázta. A "Legacy" az égbekiáltóan béna borító ellenére is Top 10-gyanús anyag! Bravissimo!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika