Carlos Santana: Shape Shifter (2012)

Kiadó:
Starfaith Records

Honlapok:
www.santana.com
myspace.com/carlossantana

Don Carlos már intézmény, fogalom, legenda, mérföldkő, igazodási és hivatkozási pont… soroljam még? Akinek ezek után még igénye van életrajzra vagy szakmai karriert taglaló adatokra, az elmegy ám a sunyiba! De tényleg! Legyen elég, hogy ez a bajszos-fürtös mexikói 36. albuma. 36! Micsoda életmű! Más ennyit dalból sem tud fölmutatni.

A komoly kereskedelmi sikereket elért "Supernatural" (1999) és "Shaman" (2002) bevett receptjét elhagyva a bennszülött amerikaiaknak, közismertebb nevükön indiánoknak dedikált új album egy nóta kivételével (Eres La Luz) végig instrumentális. A '90-es évek óta elfekvőben lévő szerzemények és a korábbi dalok átdolgozásai nagyon jól megférnek egymással. A szetlista látszólagos szedett-vedettsége egyáltalán nem érződik a jó érzékkel összefésült jobbára nyugis tempójú anyagon.

Mi magyarok külön örülhetünk, hiszen az "Alakváltoztató"-nak magyar vonatkozásai is vannak: egyrészt a korongon szerepel egy "Macumba In Budapest" című szerzemény, másrészt Santana tiszteleg rajta Szabó Gábor világhírű jazz gitáros (1936-1982) előtt (Mr. Szabo), akit meghatározó példaképének és mesterének tart, főleg, ami a crossover jelleget és a világzenei hatásokat illeti.

Aki eddig csak Rob Thomas (Matchbox Twenty) vagy Chad Kroeger (Nickelback), azaz a "Smooth" vagy az "Into The Night" miatt hallgatta Santanát, az ne is olvasson tovább, de a lemezre se ruházzon be fölöslegesen. Ez egy modernül megszólaló, de régisulis Santana lemez, jóllehet érződik rajta, hogy a nagy mágus már 65 éves, és mostanság a drogok helyett inkább a spiritualitásból merít ihletet.

A Santana Band zenészei mind világszínvonalú előadók, de azért még rátesznek egy lapáttal olyan neves vendégek, mint Dennis Chambers dobos legenda vagy Chester Thomason billentyűs. A legkellemesebb meglepetés mégis Salvador Santana, Don Carlos fia, aki a lemez utolsó két számában zongorán megmutatja, hogy a tehetség Santanaéknál genetikus dolog.

Meditatív vagy melankolikus hangulatban ideális hallgatnivaló a jazztől sem idegenkedő gitárzene rajongóknak.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika