Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak
 

ws szines.jpg

Kiko Loureiro: White Balance CD/DVD (2014)

2015.01.06. 15:49 | Dionysos | 7 komment

kiko_white.jpg

Elképesztő arc ez a Kiko. Tartuffe-fel meg is állapítottuk, hogy a Teremtő innen nézve elég igazságtalanul osztja el a talentumokat. Kiko hihetetlenül jó gitáros, muzsikus, nagyon tehetséges dalszerző, jól énekel és mindehhez még karizmatikus figura is, egy kimondottan jóképű és jó kiállású rocker. Mielőtt még a cimborák lebuziznak bennünket ("jó" szokásuk szerint) jusson eszükbe, hogy a színpadon (DVD-ről is beszélünk) mennyire nem mindegy, hogy valaki ezzel a megjelenéssel, vagy a pókhasán billegő gitárral nyomja a rockot. Némileg büszke elfogultsággal jegyzem meg, hogy szerencsére rockföldön ez a ritkább, számít a kiállás is, hisz ezzel együtt teljes az élmény. Sokadjára hivatkozunk erre a dolgozatra, de be kell látni, hogy az igénytelen kiállású, koncerten széken ülő, hordótestű, behízott fejű virtuózok többnyire nem a rockerek közül kerülnek ki. Talán nem véletlen.

No persze mégiscsak a zene az első, ez vitathatatlan, de Kiko szerencsére nem a rock David Hasselhoffja, aki kinézetével akarja palástolni univerzális és lenyűgöző tehetségtelenségét. Annyira nem, hogy szülővárosában már hamar híre ment, hogy a brazil kiscsókánál valami nyilván nem kerek, ugyanis három éven keresztül szinte ki sem mozdult a lakásból és csak szívta magába a zenét. A metalt (Angra ugye…), törzsi népzenét, szambát, jazzt.  Aztán a környékbeli muzsikusok csodájára jártak, hogy hová jutott ebbéli eltökéltségében.

Ugorjunk az időben egy nagyot és nézzük meg, hogy tényleg, hová is jutott Kiko, merthogy itt profin felépítve és megkoreografálva a műsort, kienged mindent magából, legalábbis ami a felhalmozott zenei tartalmakat illeti… Bár mi már ezt tudtuk, hiszen meglehetősen alaposan nyomon követjük a munkásságát Angrán innen és túl, annak viszont, akit mi látunk el információval, elmondjuk: Kiko a tökéletességig vitte.

Az egyik legjobb gitáros DVD, amit valaha láttam. Képben némi hasonlóságot mutat Steve Vai: Where The Wild Things Are anyagával, de ez szebben fényképezett, nagyobb és impozánsabb színházteremben volt a koncert, ahol a közönség ül és tapsol, jól nevelten. A színpadmászás miatt tehát senkit nem hajítanak vissza a tömegbe, de ez nem is erről szól, noha van itt metal azért rendesen, merthogy Kiko alapvetően mégiscsak egy lóhajú shredder.

De amitől igazán nagyszerű ez a film- és hanganyag, az maga a főhős és az ő sokoldalúsága. Egy igazi gitárhős blokk után (a doboknál Virgil Donatival), egyszál klasszikus gitár, majd az angrás gitáros cimborával elénekelt csodaszép duettet követően érkezik az új (tokásabb) jazzer kísérőzenész-csapat, de olyan finom latin-jazz műsor veszi kezdetét, hogy csak nézünk ki a fejünkből és párásodik a szemünk... Természetesen a műsor utolsó harmadára újra előkerül a csodaszép Ibanez Kiko-100 TRR modell és ezúttal még hansúlyosabban minden egyben, amit csak tud: metal, szamba, brazil népzene, természetesen nem spontán turmixban, hanem szépen megkomponált dalokba öntve.

Nálunk nem forgalmazzák a DVD-t, de én mindenkit bíztatok a beszerzésre, mert nem megoldhatatlan feladat, de nagyon nagy kincs.

Túri Csaba Rikárdó (Túrisas)

(Merthogy a DVD megtekintése után magam is brazil lettem...)

Címkék: dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr667047441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dionysos 2015.01.06. 17:21:49

Kegyetlen jó anyag!!! Ha az amerikai forgalmazótól (aki november 23-án adta föl a DVD-t) nem több mint egy hónapig utazik a csomag idáig, tuti rákerül a toplistámra.

turisas 2015.01.06. 17:29:54

Kaptunk egy kommentet a FB-ra, hogyaszongya: "rikárdózz csak te polkorekt (így írta..) majom, eddig voltam az olvasótok"

aztán törölte.

Most nekem kicsit jó érzés, hogy lemorzsolódott a tag, nem azért, mert kicsit és polkorrekt volnék, hanem mert humortalan tahók jobb, ha mást olvasnak. Kiskegyedet pl.

garael 2015.01.06. 17:53:53

@turisas: Ez a bejegyzés valszeg téves volt, mert gondolom, a Rikárdó nevezetű újévi újszülött bébi által felkavart botrányhoz - ami természetesen politikai síkra terelődött - kapcsolódik. Mást el sem tudok képzelni, mert abszolút nem illeszkedik a cikkhez (ezért is törölte, mert észlelte a téves küldést).
Ha meg valamilyen vonatkozásban mégis, akkor a paranoia szemléletes esetével találkozhattunk, és a hozzászólást el kell küldeni a pszichés zavarokkal foglalkozó kutatóműhelyeknek, tanulmányi ajánlás céljából.

turisas 2015.01.06. 18:27:36

@garael: nézd meg a szignóm a cikk alatt.....
Nyilván volt aktuálpolitikai áthallása, de egy értelmileg közepesen fejlett homo sapiensnek szerintem simán lejött, hogy ez poén, ahol a dél-amerikai párhuzamot kötöttem össze az aktuális botránnyal és nem állást foglaltam, netalán hűségesküt tettem a DK mellett :-))))))))))))))

MádiN. 2015.01.07. 11:26:21

Ez a linkelt kishablejány című tétel rohadt jó!
Ezt a dalt mindig előveszem a lemezről.

garael 2015.01.07. 17:10:08

@turisas: Ja, így már értem, a szignódat nem figyeltem, ezért nem is értettem a bumburnyák megnyilvánulását.