InnerWish: InnerWish (2016)

y_29.jpg

Kiadó:
Ulterium Records

Honlapok:
www.innerwish.gr
facebook.com/innerwishofficial

Nagyjából éppen két hónapja, hogy a legszebb Judas Priest/Nevermore hagyományokat ápoló görög Diviner "Fallen Empires" című lemezéről írtam, s ennek az a relevanciája, hogy a Diviner két muzsikusa is meghatározó szerepet játszik az 1995 óta folyamatosan működő InnerWishben. Thimios Krikos gitárosról és Fragiskos Samoilis dobosról van szó, akik közül Krikos jelenléte a hangsúlyosabb, hiszen ő a banda fő zeneszerzője.

Az InnerWish utoljára hat évvel ezelőtt hallatott magáról, de mennyire hogy hallatott!!! A "No Turning Back" (2010) ugyanis nagyon jól sikerült kis album lett, pár ügyeletes kedvenc értékű nótával (Sirens, Kingdom Of Our Prime). Azóta sajnos lecserélték Babis Alexandropoulos énekest egy karcosabb, metálosabb torokra, bizonyos George Eikosipentakisra. Én nem igazán örülök a változásnak, az új énekessel ugyanis határozottan keményebbé vált a hangzás, így elveszett az InnerWish kicsit Rainbows bája (kivéve talán a "Serenity"-t), de a szinte egy időben megjelent Divinertől sem válik el elég markáns módon. Krikos – nekem legalábbis így tűnik – különböző neveken két hónapos különbséggel megjelentetett két majdnem teljesen egynemű anyagot. Ebben nem látom a rációt...

Mindez persze nem jelenti, hogy az egyszerűen csak a formáció nevét viselő új lemez gyenge produktum lenne. Az új dalnok, Eikosipentakis csatlakozásával nem vesztek el a jellegzetes, fülbemászó dallamok, maradt a két gitáros által biztosított vastag riff munka is. Krikos továbbra sem egy Gus G., de ebben a közegben egyszerűbb gitárszólóival is tökéletesen képes helytállni. Továbbra is azt mondom, bárcsak nálunk is lennének ilyen bandák, ahol a klasszikus heavy metalt világszínvonalon művelik, s ahol olyan énekesek koptatják a világot jelentő deszkákat, mint Alexandropoulos, vagy Eikosipentakis – s akkor még meg sem említettük Apollo Papathanasiot (Firewind, Spiritual Beggars), Roberto Dimitri Liapakist (Mystic Prophecy), Yiannis Papanikolaout (Diviner), vagy Vasilis Georgiout (Sunburst). Ennek a listának itthon a felével kiegyeznék!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika