Diviner: Fallen Empires (2015)

yy_4.jpg

Kiadó:
Ulterium Records

Honlapok:
www.divinerband.com
facebook.com/Divinermetalband

Tudjuk, hogy Görögország nem csak a Tzatzikiről, Ouzóról, a megállíthatatlan menekültáradatról, vagy a képtelenül kék tengerről ismert, hanem arról is, hogy igen nagy becsülete van arrafelé a rock/metal zenéknek. S ez náluk nem csak azt jelenti, hogy hálás, vevő közönség egy-egy külföldi banda vendégszereplése esetén, hanem azt is, hogy vannak saját csapataik, akik nemzetközi összehasonlításban is simán megállják a helyüket: elég, ha a Firewindre, az Outloudra, vagy az InnerWishre gondolunk.

Az utóbbi azért is releváns, mert a Diviner soraiban ott találjuk a '70-es évek hard rockjából táplálkozó, de teljesen modernül megdörrenő InnerWish két meghatározó muzsikusát: Thimios Krikos gitárost és Fragiskos Samoilis dobost. Nem véletlen, hogy az InnerWish-hez hasonlóan a Diviner is az Ulterium Records gondozásában jelent meg. A Diviner azonban egy keményebb, metálosabb vonalat képvisel, amiben ott van egy kicsit a Judas Priest és a Nevermore öröksége is (pár nóta erejéig megidézik az Iron Maident is, ld. "Come Into My Glory"). A fő zeneszerző az énekes, Yiannis Papanikolaou mellett itt is Thimios Krikos, aki most végre megcsillogtathatja fémesebb oldalát is.

Szerencsére a Diviner sem rest alkalomadtán görög népzenei elemeket integrálni (pl. Riders From The East), jóllehet metálos elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen. Megjegyzem, hogy Krikost – bár jó zeneszerző – nem tartom kiemelkedő gitárosnak, de ha valakit ez esetleg zavarna, azt bőven kárpótolja Papanikolaou hatalmas, orkánerejű férfihangja.

Nem mondhatnám, hogy a lemez túlcsordul potenciális metál himnuszoktól, de a dallamok könnyen megjegyezhetők, a refrének erősek és a két gitáros gondoskodik a vastag, energikus riffekről, és még a hangzás is kifogástalan. Nem deprimálna, ha kis hazánkban is akadna néhány ilyen produkció (nem beszélve a lehengerlő énekes teljesítményről!).

Tartuffe

Címkék: lemezkritika