Nasson: Scars (2022)

yyy_75.jpg

Kiadó:
Frontiers

Honlap:
facebook.com/nassonchile

Talán szerénytelenül hangzik, de tényleg nem vagyok fogalmatlan hard rock/heavy metal előadók és kiadványok tekintetében, de még én is csak kamilláztam, amikor a Frontiers úgy mutatta be ezt a Nissan, bocs, Nasson nevű Chiléből származó sokhangszeres zenészt/énekest/producert, mint akit már jól ismerünk a kiváló Chaos Magic és Sinner's Blood albumok kapcsán. Az akadémia világában ezt hívják "önreferenciának". A nápolyi kiadó a dömpingben jól megbújó saját kiadványait használja föl arra, hogy legújabb vállalkozásának imázsát megalapozza. Megvan, nem? Tudod, ez a srác dolgozott a hihetetlenül sikeres Chaos Magic és Sinner's Blood lemezeken! - Mi van?

Na jó! Nem kell cinikusnak lenni, Nasson Prudant Corbalán ugyanis tényleg meglepően tehetséges fiatalember. A "Scars" című bemutatkozó szólólemezét egyedül írta, hangszerelte, játszotta föl, rögzítette stb. Egyedül egy dobos (Rodrigo Leiva) segítségét vette igénybe, illetve a vokálok rögzítéséhez hívott meg néhány barátot (és természetesen a kihagyhatatlan Alessandro Del Vecchiót). Ezenkívül mindössze két zenész járult hozzá vendégként a végeredményhez: Mistheria billentyűzgetett egyet a "Mother Moon" című nótában, illetve egy bizonyos Ignacio Torres játszott föl három gitárszólót (Not Today, Bringer Of Sorrow, We Are The Army). Ennyi. Azért ez nem túróslepény!

Nem mondanám, hogy ez a legjobban sikerült, legkarakteresebb, legemlékezetesebb Frontiers kiadvány, amit valaha hallottam. Mindazonáltal nem lehet nem rácsodálkozni arra, hogy Nasson milyen elképesztően tehetséges muzsikus, ígéretes dalszerző és jó érzékkel megáldott producer. A stílus - egy dél-amerikaitól eléggé meglepő módon - jellegzetesen skandináv: a dallamos hard rock és európai power sajátos elegye, amúgy Dreamscape, Dynazty, Cloudscape stb. módra. Világos, ugye? Dreamscape, Dynazty, Cloudscape - ez sem tűnik sokkal egyértelműbb utalásnak, mint a kiadó promóciós szövege. Fölöttébb belterjes ez a világ, na...

Tartuffe

Címkék: lemezkritika