Elfeledett jeles mesterremekek 46. – King Of The Hill: King Of The Hill (1991)

king-of-the-hill.jpgA rap kinyírta a popzenét, az internet pedig a rockot. Ez motoszkált a fejemben, miközben a haverom éppen azt fejtegette, mennyivel karakteresebbek voltak az autók régen. "Ezeknek még volt egyéniségük." – mondta az old-timerek láttán, amelyek a 71-es úton jöttek szembe velünk. Valami találkozó lehetett nyilván a közelben. A meglátásom első, popra vonatkozó felét már réges-régen megfogalmaztam, a másodikat viszont éppen ott és akkor, kissé másnaposan. Olyankor szoktak jönni a nagy megfejtések.

Előtte napokban ugyanis az új Black Swant hallgattam, és kicsit felhúztam magamat azon, hogy mennyire jó kritikákat kapott egy, hmm, alapvetően közepes, jellegtelen alkotás. Legalábbis a "Perfect Timing" és a "Save Yourself" mércéjével mérve, amikkel én megismertem McAuley-t. Azóta nagyjából ugyanezt élem át az Iconic kapcsán is: jó-jó (merthogy ez a projekt is a sikerültebbek közül való), de minek, ha hallgathatom az eredetit is - itt a ’80-as évek klasszikus Whitesnake lemezeire gondolok.

Pedig a Whitesnake és és a McAuley-Schenker Group is amolyan szuper-csapat volt anno, tehát nem magával a koncepcióval van a probléma. Hanem avval, hogy a fájl-küldözgetés kiherélte a kemény rock lényegét: a tagok közti kémiát, a próbák izzadtság-szagát, az egymásra hangolódást és az egymásba fonódó, egymásból következő kreatív ötletetek szárnyalását. Amikből egy jobb, változatosabb végeredmény született a végén. A mesterremekek konfliktusban fogannak, hogy mondjak valami coelhósat.

Nem pedig úgy, hogy elküldöm a témáimat valakinek több száz (ezer?) kilométerrel arrébb zip file-ban, ő meg ráénekel valamit. Jó a Black Swan? Végül is… Hiszen Beach nem felejtett el gitározni, tökös riffeket és világbajnok szólókat villant most is, Robin hangját pedig mindig öröm hallani. Valami mégis hiányzik belőle, alighanem a szív és a lélek. Amit az együtt zenélés, a közös berúgások, a megosztott vízió, a parázs viták és a kibékülések hoznak létre.

Hogy jön ez ide? Úgy, hogy ebben a tök ismeretlen zenekarban is több a változatosság, a kreativitás és az izgalom, mint a mai szupergrúpok bármelyikében. Az erősen funkys "I Do U"-t nyomta anno az MTV, én is a miatt úsztam rá az LP-re. Ha csak ezt ismered, nagy a kísértés, hogy besorold őket az Extreme klón kategóriába, pedig a lemez igencsak változatos. Nem a nyolcvanas éveket írjuk már ekkor, ezért némi modern stich is megjelent bennük, a nyitó nótát például a Love/Hate is játszhatná. Ugyanakkor az album két lassú számából a Poison gigaslágereket faragott volna, abban is biztos vagyok.

Bon Jovi is megidézésre kerül a biztonság kedvéért, de az első lemezes Skid Row is gyakran beugorhat. Végül, de nem utolsó sorban – a kinézetre hasonlóan multi-kulti – Dan Reed Network is bekúszik az összképbe. Amolyan stílus-összegző mű ez tehát – ha egyetlen koronggal kellene szemléltetnem valakinek a hajmetalt és annak különböző változatait, akkor jó eséllyel ehhez nyúlnék. Kicsit persze most ellent is mondok magamnak, mert hát hol van itt az egyéniség? Lehet, hogy így, a zsáner alkonyán egyediséget már kevésbé tudtak felmutatni (hiszen idejük nem volt kiérlelni a saját hangjukat), de hogy előbb fogom ezt a cuccot elővenni (újra és újra), mint a Frontiers bármelyik futószalagon gyártott olyan produktumát, ahol az alkotók jó eséllyel még életükben nem találkoztak személyesen, az hót ziher.

Kotta

Címkék: mesterremekek