Shakra: Back On Track (2011)

Kiadó:
AFM / Sony

Honlapok:
www.shakra.ch
myspace.com/shakrarock

Svájc mind területét, mind népességét tekintve kisebb hazánknál, mégis volt, van nekik néhány nemzetközileg is (el)ismert bandájuk, mint pl. a Celtic Frost, Krokus, Silent Memorial, vagy a stílusukat tekintve akár egypetéjű ikreknek is tekinthető Gotthard és Shakra. A két utóbbi formáció a dallamos hard rock/metal igazi Tell Vilmosai, akik a legnehezebb időkben, a legkeményebb ellenszélben is kitartottak zenei elképzeléseik mellett. A "nagytestvér" Gotthard-ot, Steve Lee énekes váratlan halálával nagyon kemény tragédia érte, de a Shakrát is megrázta Mark Fox kiválása az "Everest" (2009) album után.

Szerencsére az új énekes, John Prakesh minden tekintetben méltó elődjéhez, nekem talán egy árnyalattal még jobban is tetszik. Az új album címe, "Back On Track" beszédes választás, és már ez első hallgatás után egyértelművé vált, hogy valóban nem hagyták magukat letéríteni a már bejáratott útról. Kifejezetten dögös, kemény riffekkel megtámogatott dallamos muzsika ez a javából, aminek hallatán önkéntelenül léggitározni kezd az ember, vagy a refréneket bőgi együtt Prakesh-sel (már ha bírják a hangszálak!).

Rögtön az első dal, a "B True B You" zabolátlan energiákat szabadít föl, amire azután rátesz még néhány lapáttal pl. a címadó nóta, vagy a lemezt záró "Stronger Than Ever". A Shakra skandináv csapatokat megszégyenítő dallamérzékkel nyúl a számokhoz, s mivel a zenei megközelítés a Gotthard-nál még valamivel sűrűbb is, minden adott a sikerhez. A "Back On Track" ebben a műfajban telitalálat, talán az együttes legjobb albuma.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika