Kissin' Dynamite: Money, Sex & Power (2012)

Kiadó:
AFM Records

Honlapok:
www.kissin-dynamite.de
myspace.com/kissindynamiterocks

Úgy látszik a németek nem tudnak úgy lelazulni mint az északi szomszédaik. Nekik még a glambe is muszáj némi szögletes-menetelős, irányba állós póvert keverni. A jelenség természetesen nem új, a "Rocket Ride"-os Edguyban, vagy az újabb kori Avantasiában is frigyre lépett már a nyálas amcsi hard rock (meg a kevésbé nyálas kontinentális) és az europower, némileg vérfertőző kapcsolatban egyesülve, hiszen amúgy meglehetősen magas a rokonsági fok kettejük (hármójuk?) között. A party- és a speed metal végletei között újabban vergődő Freedom Callról nem is beszélve. És lőn, itt a mutáció csúcsa, egy tökéltes euroglam korong, New Wave Of German Glam Metal, vagy mifene, már ha lett volna old wave arrafelé valaha is.

A pofátlanul fiatal Kissin' Dynamite (átlagéletkor 21 év, és ez már a harmadik CD-jük) esetén persze nem meglepő ez a kettősség, az ezt megelőző két albumon is keverték már ezeket a stílusokat, hol a játékosság (első lemez), hol a heavy/power metal (második lemez) enyhe túlsúlyával. De három a porosz igazság, ilyenkor dől el a tuti, szokták volt mondani – jelentem, a kimondhatatlan nevű kisvárosból származó brigád megugorta a szintet és kvalifikálta magát a lejátszómba, no meg a nemzetközi másodvonalba. Ez is valami.

Összeért a mutatvány, a fizika tételeit cáfolva, a dög is megmaradt, de a dallamosság sem veszett el. Pedig a borító láttán még erős kételyeim voltak – ez a cím például több mint klisé, az ilyen már fájni tud. Ehhez képest mindjárt a nyitó (és egyben címadó) nóta jól farba billentett a tökösségével, mindamellett az év egyik nagy slágerét is megkapjuk rögvest. Mindig is bírtam ezt azt összetételt. Tulajdonképpen a színvonal marad is ezen a szinten a produkció nagy részén, úgyhogy nyugodt szívvel jelentem ki, a német glamsterek - a mellett, hogy helyenként valóban kicsit szögletesek, bugyuták - kétséget kizáróan tehetségesek is egyben.

Kotta

Címkék: lemezkritika